Jason W. spreekt
Binnenland

Jason W. spreekt

Redactie 31 mei 2018, 00:00
Jason W. spreekt

Dit is het eerste grote interview dat Jason Walters (beter bekend als Jason W.) geeft sinds hij in 2013 vrijkwam. Over zijn tijd als moslimterrorist, over de Hofstadgroep en over virulent antisemitisme in islamitische kringen. En hoe hij als voorheen rabiaat antisemiet zich nu als een vriend van Israël en de Joden beschouwt.

Zijn masterscriptie aan de Universiteit van Leiden met de titel Islamitische radicalisering en de-radicalisering vanuit een existentieel perspectief is opgedragen aan broer Jermaine Walters, die als IS-terrorist in 2015 in Raqqa de dood vond. Daaronder een spreuk van Friedrich Nietzsche: “Overtuigingen zijn gevaarlijker vijanden der waarheid dan leugens.” Hij zit aan een keukentafel in Amsterdam. Zwart petje, bril en baardje, af en toe rookt hij een sigaret. Herkenbaar op de foto wil hij nog niet: “Ik wil graag stapje voor stapje naar buiten treden.” Een gesprek met het NIW was een grote eerste stap, die niet voor de hand lag. Maar Jason benaderde ons zelf voor een interview.

Waarom?
“Ik ben heel radicaal geweest, en als radicaal moslim ben je heel erg antisemitisch. Naarmate ik meer en meer deradicaliseerde, ben ik me daar schuldig over gaan voelen. Ik ben erg onrechtvaardig geweest en dat wil ik heel graag rechtzetten. Ik heb iets goed te maken, als iemand die vroeger aan de verkeerde kant stond, in dwaling verkeerde. Dit werd voor mij een kernthema, dat geldt voor zowel Joden als Israëli’s. En dat niet alleen. Ik zie dat die valkuil van het antisemitisme waar ik vroeger zelf in ben gevallen zich nu op een of andere manier in de maatschappij normaliseert. Het wordt mainstream. Misschien niet zo virulent als bij islamisten, maar je vindt overal dezelfde stereotypen terug. Er zit geen evenwicht meer in het debat over Joden of Israël.”

Hoe uitte het antisemitisme zich toen jij in die radicale fase zat?
“Ten eerste een extreme mate van complotdenken. Als salafi-jihadi zit het antisemitisme verpakt in je wereldbeeld. Het is een vooronderstelling die voorafgaat aan alle waarneming. Het dogma is: de Joden hebben Mohammed afgewezen, ze zijn intrinsiek slecht, ze zijn vervloekt. Er zijn allerlei ahadith (in de islamitische overlevering aan de profeet Mohammed toegeschreven handelingen en spreuken, red.) waarin wordt beschreven hoe Joden de handlanger zijn van de duivel, van de antichrist. Een van de tekenen die voorafgaan aan de dag des oordeels is dat Joden allemaal op één punt in het Midden-Oosten zullen worden verzameld en dan, onder leiding van Jezus nota bene, door de moslims zullen worden uitgeroeid. Het kleurt je wereldbeeld, je denken, je handelen. Je demoniseert alles wat Joods is. Toen mijn proces werd gevoerd en ik nog hele maal in dat beeld zat, dacht ik: “De uitkomst van mijn proces wordt bepaald in Tel Aviv. Daar wordt mijn vonnis eigenlijk geschreven.” 

Hij moet er nu om lachen. Hij kwam in de rechtbank terecht als actief lid van de Hofstadgroep. Een van de leden, Mohammed Bouyeri, vermoordde in 2004 Theo van Gogh. Zelf gooide Walters tijdens zijn arrestatie in het Laakkwartier in Den Haag een handgranaat naar de politie.

Lees het hele interview met Jason Walters in het NIW van vrijdag 1 juni. 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking