Lezing: Altijd mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen
Agenda

Lezing: Altijd mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen

gabrievanstraten 02 februari 2012, 00:00

Hoe ziet het dagelijkse leven van Joden eruit aan het begin van de eenentwintigste eeuw? Welke plek heeft de herinnering aan de Holocaust en hoe gaan Joden om met de hoogoplopende emoties in het Israëlisch-Palestijns conflict? Voor een antwoord op deze en andere vragen reisde journalist Maurice Swirc langs de veelkleurige Joodse gemeenschappen in Polen, Oostenrijk, Rusland, Marokko, Scandinavië, Argentinië, de USA en Nederland. In zijn verslag legt de heer Maurice Swirc conflicten bloot die voor de buitenwereld met de mantel der liefde worden bedekt. Hij zal vertellen over het dagelijks leven van de Joden wereldwijd, maar zal – mede op basis van historisch feitenonderzoek – ook laten zien hoe de 2600 jaar verstrooiingsgeschiedenis van het Joodse volk is vervlochten met de gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Elke Joodse gemeenschap heeft zijn eigen interne tegenstellingen, die in belangrijke mate een indicatie vormen voor verhouding tot de omringende samenleving. Swirc laat door de ogen van de Joden de veerkracht zien van het Joodse volk.

De heer mr. Maurice Swirc (Parijs, 1970), opgegroeid in Amsterdam, studeerde rechten in Leiden. Sinds eind jaren negentig schrijft hij als (freelance) journalist voor diverse bladen over de grenzen van de rechtsstaat, sociaaleconomische onderwerpen, Europese politiek en Jodendom. In april 2010 verscheen Altijd mazzel bij Uitgeverij Boom.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 7 maart a.s. Let op: Het adres is gewijzigd! Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en www.gni-drechtsteden.dordt.nl.

Plaats opmerking