Moreel kompas
Commentaar

Moreel kompas

Esther Voet 04 april 2024, 06:00
Moreel kompas

Niet zo lang meer en dan komen de jaarlijkse herdenkingsdagen. Dan verschijnen op tv weer films over de grootste industriële genocide die de mens heeft gekend. In aanloop daarnaartoe wordt de EO-serie De Joodse Raad bejubeld. Kijkers buitelen over elkaar heen om te zeggen hoe angstaanjagend en beklemmend die serie wel is. Dat klopt. Dat is-ie. 

Maar terwijl dode Joden – zeer terecht – weer in het middelpunt van de belangstelling zullen staan, horen we ons nu zorgen te maken over de levende. De door ons voorspelde agressie tegen Joden neemt met de dag toe. En erger nog: behalve welgemeende woorden blijven daden tegen Jodenhaat uit. Joden die verbaal of fysiek worden aangevallen, worden eerder als dader aangewezen dan als slachtoffer beschermd. 

Kijken naar de letter van de wet is waar de samenleving aan kapot gaat

De reden? De echte daders zijn veel bedreigender. Premier Rutte mag dan wel zeggen dat bestrijding van antisemitisme ‘niet alleen een taak is van Den Haag maar van ons allemaal’ maar dan moeten de politiek en de overheid wel het goede voorbeeld geven. Een hakkelende pennenlikster als staatssecretaris van Cultuur Fleur Gräper is de zoveelste in een rijtje bestuurders dat minutieus naar de letter van de wet kijkt in plaats van de geest. Het eigen straatje moet schoongeveegd. Zo hoeft ze geen verantwoordelijkheid te nemen voor wat er daadwerkelijk aan de hand is en blijven maatregelen uit. Datzelfde geldt voor de acties van de opruiende Amsterdamse ambtenaar Tofik Dibi. 

Kijken naar de letter van de wet is waar de samenleving aan kapot gaat. De geest en het eigen morele kompas worden daarmee vakkundig uitgeschakeld, geholpen door een gekmakende bureaucratie.

Als van hogerhand het voorbeeld niet wordt gesteld dat we kunnen vertrouwen op een moreel kompas, hoe kan dan van de ‘gewone Nederlander’ worden verwacht dat hij zou denken: jouw veiligheid is de mijne? Obligate antwoorden, je verschuilen achter letterlijke wetsteksten, is niet bepaald inspirerend voor ‘het volk’, dat dan ook maar denkt: niets aan de hand, mensen, gewoon doorlopen.

Joden worden bedreigd en instanties kennen degenen die daaraan schuldig zijn, met naam en toenaam. Maar er wordt niet of te laks ingegrepen. Het morele kompas is totaal ondergeschikt geraakt aan zachte heelmeesters die met die wet in de hand erg stinkende wonden maken. Veel beter dan schijnheilig op de Dam op 4 mei dode Joden te herdenken, horen de verantwoordelijken keihard in te grijpen op de onveiligheid van levende Joden. Laten we hopen dat het niet al veel te laat is.

Opmerkingen (4)
Rena Weissman 04 april 2024, 08:03
Ik heb de Joodse Raad gekeken op YouTube en naast dat mensen inderdaad zeiden hoe afgrijselijk het was, waren er ook altijd twee of drie comments met: "De holocaust maakt niets uit en heeft geen waarde, want ze plegen zelf ook genocide." Mensen deze tijd zijn zo diep verzonken in hun eigen leugens dat ik radeloos ervan wordt. Ik bid met je mee: opdat het niet al te laat is. An yisrael chai.
tiki 04 april 2024, 09:05
Wie nog vertrouwen heeft in het functioneren van 'onze politici & functionarissen t.o. Jodenhaat....'die leeft onder een steen en heeft de lessen van de Holocaust niet geleerd! Ong. 30 000 Joden (tendens dalend) t.o. ong 1 000 000 Moslims (tendens stijgend), de politiek linkse kerk, de religieus vredelievende kerk, de arrogante intelligentia, de manipulerende media & gehersenspoelde massa waren & zijn allemaal hun moreel compas kwijt. Het goede nieuws....de Joden zijn (alweer) de kanarie in de kolenmijn voor wat er komen gaat! Het is aan de rest hun kompas weer te vinden & hun verstandsverbijstering te herstellen.......want het is écht 5 voor 12 en voor wegkijken te laat! Het herdenken voor wat 'was zonder te begrijpen wat is & komt is een (levensgevaarlijk) theater der absurditeit
S. itai 04 april 2024, 10:24
Bij de AIVD zal ik inmiddels wel bekend staan als complotdenker, maar net als John Steinbeck in “Grapes of Wrath” , denk ik dat “het Grote Geld” verantwoordelijk is voor de toestand. Wie anders dan deze groep staat achter de massale immigratie, het vergroten van de verdeeldheid binnen de samenleving en de chaos ? Wie anders dan deze groep vaart er, getuige de publicaties van Quote, wel bij ? Joden zijn de Okies van deze eeuw. Heeft allemaal niets te maken met ethiek, alleen met geld en de politici van vandaag zijn de deputy sheriffs van de vorige eeuw.
Bas Fortuin 04 april 2024, 13:42
Een 3.500 jaar betrouwbaar, gezaghebbend Moreel Kompas vinden Joden en ook Christenen in de 5 boeken van de TORAH en de Profeten. Hoezo? Deze gaan over alles wat goed en slecht is op planeet aarde. Exodus 19 en 20. Er ontstaat nu accuut gevaar voor Israel en de mensheid wanneer gelovigen die negeren. Voorbeeld: Israel werd met Jeruzalem als hoofdstad een wereldmacht ten tijde van Koning David en zijn zoon Salomo. 2 Samuël 22 e.v. En werd het opnieuw in Juni 1967 toen Jeruzalem op de Jordaniërs heroverd werd, ook GAZA, Judea, Samaria en de Golan. Wat een contrast 2024 met de huidige Regering/Knesset in Jeruzalem waar met Hamas-terroristen deals over Joodse gijzelaars gesloten worden. Niet te geloven: Hamas-terroristen die openlijk met hun Haat-Handvest richting Joden/Zionisten verkondigen dat alle Joden en Israel vernietigd dienen te worden. Is het geen schande dat de regering van Premier Netanyahu en de Knesset het toelaat dat Palestijnen al 75 jaar op de Tempelberg Joden en de God van Israel 5x per dag luidkeels vervloeken in/met hun Allah-Akbar gebeden? Deze oorlog 7/10/23 met een splintergroep Hamas is niet te vergelijken met de voorgaande oorlogen met de Palestijnen. Hoe is het mogelijk? De hele wereld keert zich nu tegen Gods Volk Israël. Hoe nu verder? Alleen de God van Israel kan en zal het tij doen keren als Israel als één man voor Gods Torah kiest, net als ten tijde van Koning David en Salomo! Die waren succesvol doordat ze het Moreel Kompas: De TORAH altijd raadpleegden, gehoorzaamden en daarna al hun vijanden in één blow Overwonnen. Am Israel Chai !!! Details Zacharjah 14.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *