Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Tegen de stroom in

Kritisch denken wordt een zeldzaamheid op de Nederlandse universiteiten. Studenten Joram en Ischa Abraham geven niet op en gaan het gesprek aan met fans van Hamas.

Janny Groen 18 november 2023, 07:00
Tegen de stroom in

De sociale media mijdt hij. Omdat, zegt Ischa Abraham, het ‘een slecht systeem’ is. Dat maakt dat je gefilterd tegen de wereld gaat aankijken. Op maandag 6 november is Abraham op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Die faculteit ligt op het Science Park. De student heeft zijn master bijna afgerond en werkt er als onderwijsassistent en softwareontwikkelaar. Al dagen hangen er posters in het gebouw waarop een pro-Palestinabijeenkomst op die avond wordt aangekondigd. Posters waarop in het Engels wordt gesteld dat Israël genocide pleegt tegen de Palestijnen.

Veel van Abrahams vrienden en familie laten zich beïnvloeden door haatboodschappen op sociale media. Ze voelen zich niet veilig, zeker niet meer op de universiteit waar nogal wat antisemitische incidenten zijn geweest. Zo stuurde zijn jongere broer Joram, die ook op het Science Park studeert, over die posters een brief aan de voorzitter van het college van bestuur van de UvA. Hij schreef dat hij bang was op de campus te zijn – niet alleen op 6 november, maar ook op andere dagen, omdat de veiligheid van Joodse studenten niet is gegarandeerd.

Zichtbaar

Hij en een grote groep Joodse medestudenten ervaren die angst al op straat. “Die willen we absoluut niet ook op school hebben,” schreef Joram, die voorzitter is van de Joodse jongerenorganisatie Netzer. Met een Joodse medestudent heeft hij nog overwogen de posters te verwijderen. Joram: “Dan zouden we natuurlijk wel heel zichtbaar zijn. Uiteindelijk hebben we geen actie ondernomen. We wisten niet of ze daar mochten hangen. Eigenlijk weten we dat nog steeds niet. De posters hingen niet buiten hè, maar binnen.”

Ischa Abraham besluit de confrontatie met de pro-Palestinabetogers aan te gaan. Een beslissing die losstaat van Jorams brief, benadrukt hij. Ischa wil zien hoe hij als ‘betrekkelijk ongefilterd persoon’ persoonlijke interacties zou ervaren. Hoewel ook hij wordt beïnvloed door Joodse kringen, gaat hij ervan uit dat hij minder bevooroordeeld zal zijn. En daardoor makkelijker bruggetjes kan slaan. “Ik kom hier om open naar hen te luisteren.” 

‘Zijn die studenten naïef? Denk het niet. Ze hebben zich goed verdiept in de haatpropaganda van Hamas’

De opkomst is verrassend laag. Er zijn zo’n tien studenten. “Joram had een veel grotere opkomst verwacht,” zegt Ischa. Gekleed in een Netzertrui met een davidster in het logo treedt hij met de betogers in gesprek. “Het feit dat ik daar was en ook het optreden van de kolonisten verafschuw, creëerde iets van sympathie,” zegt hij later. Wat hij vooral ontdekt, is dat de activisten worden geleid door een radicale ideologie die losstaat van de werkelijkheid. Zo beschouwen ze Israël als een koloniale staat die de inheemse bevolking onderdrukt. Een zionist die opkomt voor de rechten van Palestijnen is in hun ogen tegenstrijdig. Een zionist is per definitie voor het uitroeien van alle Palestijnen. 

Geen idee

Dat onbegrip, de onwil of onverschilligheid zich in de regio te verdiepen, raakt een andere Joodse aanwezige, de Amerikaan Max Fine, in het hart. Fine komt uit Florida en studeert sinds half augustus astrofysica aan de UvA. Hij is zionist en zet zich daarnaast in voor de Palestijnse zaak. Zo organiseerde hij voor het consulaat in Toronto, de Canadese stad waar hij ook heeft gestudeerd, een demonstratie tegen de kolonisten op de Westoever. “Daar kwamen zo’n tweehonderd betogers op af, voornamelijk Joods en een of twee Palestijnen,” vertelt hij. De slogan: verbreek de stilte over de bezetting van de Westoever.

Engelstalige aankondiging van de demonstratie op Science Park in Amsterdam

Bij de betoging op Science Park wordt hem duidelijk dat niemand iets afweet van het gezamenlijk optrekken van Palestijnen en Joden, van Palestijnen en Israëli’s. Fine zegt na afloop: “Al die bewegingen voor ‘gewone Palestijnen’, Combatants for peace, Women wage peace, Standing together, Peace now, ze hebben geen idee. Of willen er niet van weten. Dat kom je overal tegen bij dergelijke demonstraties. Wat me diep, diep raakte op Science Park was dat ze het gruwelijke geweld van Hamas per definitie goedkeuren, inclusief het vermoorden van kinderen en baby’s.” Meestal blijft hij daar kalm onder, zegt hij. Deze keer werd hij heel emotioneel. Een Canadese vriend van hem werd vermoord op het muziekfestival in de Negev.

Ischa Abraham: “Gezamenlijk strijden tegen al het geweld in de regio, dat is voor hen niet acceptabel. Israël is het grote kwaad.” Max Fine: “Zijn ze naïef? Denk het niet. Ze hebben zich heel goed verdiept in de haatpropaganda van Hamas.” Ischa Abraham verkeerde in de veronderstelling dat op sociale media de nuance verloren gaat, maar dat anders zou zijn als je persoonlijk tegenover elkaar staat. “Nee dus.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
tiki 18 november 2023, 08:51
"De wens is de vader van de gedachte" je gelooft iets omdat je het wil geloven, maar dat daardoor écht niet gaat gebeuren. Dappere Joodse contrarians // vredesactivistern. ***Met maar 10 mensen viel de opkomst tegen en ze vonden óók nog dat Israel het grote kwaad is. Zijn ze naïef? Nee, zij niet, jullie wel! *** Het feit dat ik daar was en ook het optreden van de kolonisten verafschuw, schepte een band dacht ik. Beter gezegd, een Stockholm syndroom, de band die het helder denken van vele Joodse vredesactivisten dooddrukt en een fenomeen waar palestijnen, Moslims & Arabieren nooit last van hebben. ***Wat me diep, diep raakte op Science Park was dat ze het gruwelijke geweld van Hamas per definitie goedkeuren, inclusief het vermoorden van kinderen en baby’s. Beste Joram, dit was precies de boodschap die de palestijnse moordenaars meekregen op hun missie. (je was de meervoudige verkrachting van vrouwen nog vergeten, nadat ze éérst waren bewerkt met messen en daarna zonder pardon werden doodgeschoten). Het spijt me dat het 'jou diep diep raakte, maar het raakt de honderden vrouwen & Me Too bewegingen totaal niet, evenmin als de verbrande Joodse babies & gemartelde & weggesleepte kinderen UNESCO & het Rode Kruis van hun stuk brengt. Mijn advies: ga de Joodse geschiedenis leren en ja...ook die van "de palestijnen". Misschien leer je wat over die "kolonisten & de bezette gebieden", die niet bezet zijn maar al duizenden jaren Joods gebied, waar vreemde indringers al duizenden jaren Joodse eigenaars over vermoorden. Ik begrijp dat het niet eenvoudig is als Joods lam tussen de hordes agressieve wolven op onze eenzijdig gekleurde universiteiten, maar misschien is precies dát de boodschap die je moet uitdragen.
Geert ter Horst 18 november 2023, 19:58
In het algemeen zijn de fans van Hamas veel te overtuigd van hun eigen gelijk om ook maar geïnteresseerd te zijn in een dialoog met enige pro-Israel positie. Van die fans moet je het dan ook niet hebben, maar veeleer van de minder uitgesproken groepen buiten het pro-Hamas segment. Op geschiedenis en internationaal recht gebaseerde argumentatie omtrent het bestaansrecht van Israel werkt echter voor deze groepen veelal ook niet meer en vergt teveel tijd. De enige argumentatie die hier blijvend kan werken is volgens mij de rondweg lompe en machtspolitieke, die neerkomt op het volgende: "Je moet zelf weten of je ons moreel veroordeelt en ons beschuldigt van genocide en bezetting. Wij zijn daarvan niet onder de indruk. Wij doen slechts wat in ons belang is en het kan ons niets schelen wat je ervan vindt, want wij gaan winnen". In de politiek is er uiteindelijk maar één recht en dat is het recht van de sterkste. Vervolgens moet duidelijk gemaakt worden dat deze positie ook in het belang van het Westen is. Want willen we hier blijven leven in vrijheid of onder de knoet van het Islamisme komen? De zaak van Israel kan in het seculiere Westen alleen worden gediend als ze kan worden gepresenteerd als de zaak van de vrijheid tegenover de dreiging van het Islamisme.
Bas Fortuin 19 november 2023, 09:21
Mee eens @tiki. De Joodse & Palestijnse geschiedenis bestuderen! Dat kan alleen in samenhang met de krachtige woorden van de Torah en o.a. Psalm 2. Die Woorden zullen nu vele Joodse gelovigen en Vrienden van Israel weer Moed geven in een grootse toekomst voor Eretz Israël. Die Woorden zullen tegelijkertijd die racistische, antisemitische Hamas-moordenaars eeuwige schrik en schande aanjagen!!! JHWH de God van Israel blijft niet zwijgen volgens Psalm 68 en 94. Hoop dat premier Netanyahu en `ijn oorlogskabinet voet bij stuk houdt: Alle 245 Joodse Gijzelaars vrij en Overgave van Hamas en Geen raketbeschietingen meer, dan pas Vredesbesprekingen beginnen!!!
Shlomo Itai 19 november 2023, 14:07
Interessant dat zoveel studenten de kolonisatie van Nederland door alleen in technisch opzicht integrerende anti-westerse en anti-democratische, rechtse tot ultra-rechtse vreemdelingen steunen, terwijl ze tezelfdertijd fanatiek de zogenaamde kolonisatie van Palestijnse gebieden bestrijden. Deze interessante paradox vraagt om een verklaring en lijkt me écht wetenschappelijk onderzoek waard, maar de grote vraag is natuurlijk of men aan de Nederlandse universiteiten nog tijd over heeft om zich ook met wetenschap bezig te houden.
j. k. i. b. 24 november 2023, 12:17
@tiki: Ook met goede kennis van de geschiedenis van het Joodse volk is er een goed argument te maken dat Israelische burgers met bescherming laten wonen op gebieden die eerder door de staat Israel zijn toegezegd aan een andere groep simpelweg niet moreel is. Dat de typische "pro-Palestijn" geen moeite heeft met "from the river to the sea" schreeuwen geeft ons nog niet vrij spel om dezelfde attitude aan te nemen. De grens tussen Israel en de rest van de wereld moet ergens liggen, en we hebben niks haalbaarders dan wat we nu hebben. Wat ons Nederlandse zionisten onderscheidt van de tegenpartij is dat we wel degelijk civiel en genuanceerd omgaan met de uitdagingen van het conflict en de uitdagingen in Nederland. De strijd tussen Israel en de rest van de wereld is niet alleen een strijd tussen het Joodse recht en het recht van de Palestijnen, maar ook tussen beschaving en barbariteit. Het is aan ons om die beschaving te blijven uitdragen, ook als de tegenpartij zo ongenuanceerd blijkt te zijn. Israel fundamenteel steunen en dan nog bepaalde radicale groepen in Israël veroordelen is precies dat wat we wel moeten kunnen doen. Met het geluid dat zelfs dát "Stockholm syndroom" is, maken we de toenadering tot de rest van de wereld echt een stuk moeilijker. Daarnaast moet je je realiseren dat ook het perspectief van bijv. Max Fine hier een ontzettend nodig tegengeluid heeft geboden aan deze studenten. Uiteindelijk strijden we allemaal voor dezelfde zaak. Grt
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *