Twee Amerikaanse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben een wetsvoorstel ingediend dat levering van zware bommen aan Israël mogelijk maakt als Iran verder gaat met het ontwikkelen van kernwapens. Opvallend is dat het voorstel afkomstig is van congresleden van beide grote partijen.
Josh Gottheimer is een Democraat uit de staat New Jersey, Mike Lawler een Republikein uit New York. Zij stellen voor president Donald Trump te autoriseren de GBU-57 te leveren aan Israël. Deze bom is speciaal ontwikkeld om doelen diep onder de grond te verwoesten. Hij weegt 30.000 pond (13.600 kilogram) en staat bekend als de MOP, de Massive Ordnance Penetrator.
Israël beschikt niet over dit wapen en zelfs als dat wel zo zou zijn, heeft de IDF geen gevechtsvliegtuigen die groot genoeg zijn om het zes meter lange gevaarte te kunnen vervoeren en af te gooien. Daarom willen Gottheimer en Lawler dat de VS ook bommenwerpers ter beschikking aan Israël stelt die dat wel kunnen. Daarvoor komen de B-2 stealth-bommenwerper in aanmerking, maar ook de oudere B-52 en B-1.
‘Iran is de belangrijkste sponsor van terreur en verantwoordelijk voor de dood van duizenden Amerikanen’
De Amerikanen wierpen vorige week ongeveer een dozijn MOPs af op nucleaire installaties in Iran, met name op de diep ondergronds verscholen locatie in Fordo. Die zou daarbij grotendeels of geheel vernietigd zijn. Het wetsvoorstel heet de Bunker Buster Act. “De wet geeft de president de bevoegdheid Israël de middelen en training te geven die het nodig heeft om Teheran af te schrikken en de wereld veiliger te maken,” zei congreslid Lawler.
“Iran is de belangrijkste sponsor van terreur en verantwoordelijk voor de dood van duizenden Amerikanen,” voegde Gottheimer hieraan toe. “Mijn door beide partijen gesteunde voorstel geeft Israël de middelen die nodig zij om met Iraanse agressie af te rekenen en de ondergrondse nucleaire installaties te vernietigen, waarmee de nationale veiligheid van de VS versterkt wordt.” Gottheimer diende zijn voorstel al twee keer eerder in, maar zette dat uiteindelijk niet door.