Politici van Forum voor Democratie delen regelmatig berichten van Twitter-accounts die antisemitische teksten en afbeeldingen plaatsen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. De gedeelde berichten bevatten volgens de universiteit zelf vaak geen anti-Joodse uitingen, maar de vergroten wel degelijk het bereik van de accounts.
Voor het onderzoek werd er een analyse gemaakt van 100.000 tweets, retweets en likes. Politici van FVD, BIJ1, DENK, D66, PVV, GroenLinks en de SGP werden daarbij onder de loep genomen. De onderzoekers maakten daarbij onderscheid tussen ‘hardcore antisemitisme’, waarbij de haatberichten expliciet tegen Joden werden gericht en diffuus antisemitisme. Het gaat in het laatste geval vooral om antisemitische stereotypen en complottheorieën.
Volgens de Universiteit Leiden plaatste geen enkele Nederlandse politieke partij zelf dit soort tweets. Wel werden berichten van hardcore antisemitische accounts vijf keer vaker gedeeld en geliket door FVD-politici. Ook bestaat meer dan tien procent van de berichten van FVD-politici uit het liken en retweeten van accounts die tweets plaatsen met diffuus antisemitisme. Bij de PVV gaat het om twee procent en bij de andere partijen zou het percentage onder de één procent liggen.
Peter Burger, die het onderzoek deed, noemt het geen toeval dat de FVD’ers deze accounts vaker delen. “Andere politici zijn wel in staat om deze twitteraars te ontwijken”, zegt hij. Toch zegt hij niet te willen beweren dat zij expres antisemitische berichten retweeten. Volgens Burger gaat het onderzoek over gedrag en inhoud, niet over intenties.
Tegen De Volkskrant zegt Forum-leider Thierry Baudet dat hij het op Twitter gaat om de boodschap, niet de boodschapper. “Dat je iemand niet zou mogen retweeten omdat hij ook dingen vindt die niet door de beugel zouden kunnen, is een ad hominem. Ik zie het dan ook niet als mijn verantwoordelijkheid om daar onderzoek naar te doen.”
Lees het gehele onderzoek hier.
Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.