
Vergeet niet dat je arts bent
‘Vergeet niet dat je arts bent’, zo drukte de vader van de jonge Joodse arts Hans Keilson zijn zoon op het hart, op het moment dat de Duitse bezetter hen dwong afscheid van elkaar te nemen. Ook voor de 534 Nederlandse Joodse artsen die tijdens de Sjoa leefden en werkten, gold dit imperatief. Het artsenberoep zorgde ervoor dat zij, als lid van een elitegroep, een relatief bevoorrechte positie hadden, maar tegelijkertijd ook dat zij plichten hadden die een ander niet had. Moesten zij niet, méér dan een acteur of advocaat, hun zorgplicht voor anderen hoog houden? Ook als zij zelf slachtoffer van vervolging waren? Was de betekenis van het artsenberoep nog onder de meest extreme omstandigheden denkbaar? Hannah van den Ende vertelt deze avond over haar proefschrift betreffende dit onderwerp.
Mevrouw Van den Ende is zelf arts, ze werkte onder meer bij de GGD en behaalde daarnaast een master medische geschiedenis.

Mw. dr. v.d. Ende
Als arts en medisch historica ontrafelde zij de geschiedenis van de Joodse artsen in Nederland tijdens WOII. Een documentaire en tentoonstelling over Joodse ziekenhuizen in Amsterdam volgden. Haar boek en tevens promotieonderzoek is getiteld ‘’Vergeet niet dat je arts bent’’, Joodse artsen in Nederland 1940-1945. Het boek kost 25 euro en is dit jaar verschenen. Naast het houden van lezingen vertoont Hannah van den Ende ook haar documentaire ‘Hier kan me niets gebeuren’ over het Nederlandsch Israëlitisch Ziekenhuis (NIZ). De première van deze documentaire vond plaats precies 70 jaar nadat het NIZ, aan de Nieuwe Keizersgracht 110 in Amsterdam, werd ontruimd, als één van laatste gebouwen die door de Duitsers werd gevorderd.
De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 18 januari 2016 in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510.