Micky maakt: Midden-Oosters lamsvlees
Culinair

Micky maakt: Midden-Oosters lamsvlees

Micky Cornelissen 16 januari 2022, 12:12
Micky maakt: Midden-Oosters lamsvlees

De eerste aflevering van je eigen kookrubriek … wat maak je dan? Ik heb er dagen over lopen piekeren. Het moest iets indrukwekkends zijn, maar niet pretentieus. Iets waar je moeite voor moet doen, maar niet iets wat onmogelijk na te maken is. Moeilijk, moeilijk, moeilijk dus. Ik vuurde ideeën af op mijn man. Matseballensoep? Pesto-challe? Gehakte kippenlevers met zelf gemaakte schmalz? Vooral dat laatste zag meneer als mijn voorproever niet zitten.

“Bereid eens een lekker groot stuk vlees, Mick.” Oké, maar een ribeye bakken is geen culinair hoogstandje. Toen dacht ik terug aan een stuk gebraden lam dat ik ooit heb gegeten tijdens een bezoek aan Israël. Het was ruim tien jaar geleden, maar ik weet nog hoe de kruiden het gerecht naar een hoger niveau brachten. Enthousiast vertelde ik de voorproever wat het ging worden. “Lam? O nee.” Bleek hij jaren geleden eens goed ziek te zijn geworden van een broodje lamsshoarma in een louche tent na een avondje stappen.

Die bezwaren negeerde ik. Lam ging het worden. Tijdens het braden verscheen een nieuwsgierig hoofd in de keuken. “Dat ruikt best lekker,” verzuchtte hij. Of hij het ging proeven? Dat wist hij nog niet. Toen het lam, perfect rosé dankzij een handige vleesthermometer, op tafel stond voor de foto’s, ging hij overstag. Het vlees was in minder dan geen tijd op en het helse broodje shoarma voorgoed vergeten.

Ingrediënten
– Lamsschouder of lamsbout zonder bot van 1 à 1,3 kg
– olijfolie
– zout en peper
– ½ rood pepertje
– 1 winterwortel
– 1 grote tomaat
– 1 aubergine
– 1 flinke ui
– 2 à 3 tenen knoflook
– 3 laurierblaadjes
– 350 ml water
– glas rode wijn O maizena (optioneel)

Voor de rub (kruidenmengsel)
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl gember
– ½ tl gemalen koriander
– ½ tl komijn
– ½ tl kaneel
– 1½ el olijfolie
– zout en peper

Bereiding

  • Haal het lamsvlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te brengen. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Maak de rub, het kruidenmengsel voor het lamsstuk, door de paprika, gember, koriander, komijn, kaneel en de olijfolie te mengen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schil de wortel en snij alle groenten in grove stukken. Hak of pers de knoflooktenen. Snij de halve rode peper fijn, verwijder de zaadjes voor een minder pittig resultaat.
  • Verhit in een braadpan met zware bodem een scheut olijfolie op middelhoog vuur en braad het lam aan alle kanten aan, zodat een mooie korst ontstaat. Haal het vlees uit de pan en breng met een kwastje het kruidenmengsel aan op het vlees. Zorg ervoor dat je geen plekken overslaat.
  • Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de pan en bak de groenten, de knoflook en het pepertje. Breng op smaak met zout en peper. Voeg, zodra de groenten wat zachter worden, 400 ml water toe. Leg het stuk vlees op de groenten en voeg de laurierblaadjes toe. Sluit de pan met een ovenbestendig deksel en plaats in de oven (170 °C).
  • Braad het vlees in de oven tot het mooi rosé is van binnen. Dit duurt ongeveer een uur. Zeker weten dat het vlees mooi gaar is? Prik er een vleesthermometer in en haal het vlees eruit als de kerntemperatuur van het lamsstuk 65 °C is.
  • Haal de braadpan uit de oven en wikkel het vlees in aluminiumfolie. Zeef de groenten (niet prakken!) en vang het kookvocht op in de braadpan. Zet de groenten opzij. Voeg aan het kookvocht, op middelhoog vuur, het glas wijn toe en schraap goed over de bodem om gekaramelliseerde stukjes los te maken. Laat de saus inkoken en breng op smaak met zout en peper. Is de saus te waterig? Voeg dan een beetje maizena toe om de saus in te dikken.
  • Haal het lamsstuk uit de folie en voeg het losgekomen vleessap toe aan de saus. Serveer het vlees op een bedje van de warme groente en schenk de saus er royaal overheen. Eet dit gerecht met lekker vers (Turks) brood, rijst of couscous.
Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking