Debatcentrum De Nieuwe Liefde organiseert – in samenwerking met Een Ander Joods Geluid – een discussie over ‘Israël-Palestina: De grenzen van verzet’. Gezien de namen van de deelnemers aan het panel op 31 oktober, lijkt enige twijfel op zijn plaats of er veel gediscussieerd zal worden.
Om te beginnen is daar ster-spreker ‘DAJ’ zelf. Onder zijn leiding organiseerde de AEL, de inmiddels ter ziele gegane Arabisch-Europese Liga, de beruchte Holocaust-cartoonwedstrijd. De AEL werd hiervoor door drie instanties veroordeeld. Daarnaast is Abou Jahjah bekend om uitspraken over het lot dat de Joden in Israël wacht, de Bezige Bij-schrijver biedt hen een keuze het land te verlaten: ‘la valise ou le cerceuil’ (de koffer of de doodskist). Zelfs onze zuiderburen beginnen genoeg van hem te krijgen. Toen Abou Jahjah recent voor de zoveelste maal een terreuraanslag verdedigde, kostte hem dat zijn column in het Vlaamse dagblad De Standaard.
Ook de rest van de line-up doet vermoeden dat het met ‘debat, bezinning en poëzie’ (de slogan van De Nieuwe Liefde) wel mee zal vallen. Zo kreeg spreekster Brigitte Herremans vorig jaar een inreisverbod voor Israël van tien jaar opgelegd nadat de Vlaamse medewerkster van de ngo’s Broederlijk Delen en Pax Christi had voorgesteld ‘Israëlische burgers die naar België komen aan ondervragingen te onderwerpen’. De andere panelleden zijn de Groningse hoogleraar Marcel Brus, lid van de Raad van Toezicht van Dries van Agts omstreden Rights Forum, en de Palestijnse UvA-antropoloog Dina Zbeidy. De discussie – voor zover daarvan sprake zal zijn – wordt geleid door publiciste Hassnae Bouazza, die in 2013 nog door de toenmalige Trouw- (nu Volkskrant-)columniste Elma Drayer van antisemitische uitspraken werd beschuldigd.
Polarisatie
Kortom, niet bepaald een fris gezelschap en al helemaal geen inhoudelijk gemêleerd panel waarvan een afgewogen en interessant debat mag worden verwacht. Maar volgens Hidde van Koningsveld is dát uiteraard niet de reden waarom zijn Stichting Lawfare Nederland een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad heeft gestuurd met het verzoek op 31 oktober officieren van justitie naar De Nieuwe Liefde te sturen om in de gaten te houden of daar geen strafbare feiten worden gepleegd. Van Koningsveld (tevens bestuurslid van het CIJO, de jongerenorganisatie van het CIDI) schrijft in zijn brief: “Een blik op de evenementpagina op Facebook toont aan dat de potentiële bezoekers er extremistische en antisemitische denkbeelden op nahouden. (…) In een tijd waar polarisatie hoogtij viert lijkt het Stichting Lawfare Nederland zeer ongewenst om het aanzetten tot haat en geweld op en rondom dit evenement oogluikend toe te staan. Je mag het met elkaar oneens zijn, maar terrorisme kan en mag nooit goedgepraat worden.”
“Je mag het met elkaar oneens zijn, maar terrorisme kan en mag nooit goedgepraat worden.”
Eerder dit jaar stuurde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb al justitiemedewerkers naar de Hamasconferentie in De Doelen om te controleren of daar geen strafbare uitlatingen werden gedaan door de uitgenodigde sprekers.
Van Koningsveld sprak tegen het NIW zijn verbazing uit over het feit dat zo weinig Amsterdamse politici zijn interesse in het evenement in De Nieuwe Liefde lijken te delen, terwijl een debat in De Balie over immigratie tot een storm van protest vanuit de gemeenteraad leidde nadat was gebleken dat er vanuit het publiek xenofobe uitspraken waren gedaan.
Hierboven werd het omstreden Rights Forum al genoemd. Vorige week raakte bekend dat het forums grote leider, Dries van Agt, zal spreken tijdens de alternatieve Kristallnachtherdenking op 9 november. Een verrassing is dit niet: dit evenement onderscheidt zich al jaren door het uitnodigen van anti-Israëlische en soms zelfs ronduit antisemitische sprekers. Zo sprak de Israëlisch-Palestijnse parlementariër Haneen Zoabi, berucht om haar ontkenning van Israëls bestaansrecht, er in 2015. Vorig jaar provoceerden de organisatoren – onder wie de onvermijdelijke Anja Meulenbelt – de Joodse gemeenschap door hun ‘herdenking’ in de Uilenburger sjoel te laten plaatsvinden. De rel die hierdoor ontstond zal zich dit jaar niet herhalen: het organiserende Platform Stop Racisme en Uitsluiting viert zijn feestje dit jaar toepasselijk in Theater Perdu. What’s in a name?