Polarisatie
Nieuws

Polarisatie

Administrator 16 oktober 2015, 00:00
Polarisatie

J2GLMc7-Als zelfbenoemd twitterverslaafde kan ik elke minuut van de dag in real time het wereldnieuws volgen. Conferenties, bomaanslagen, aardbevingen, gebrul van links- en rechtsgekkies, debatten op CNN of in de Tweede Kamer en wat we daar dan van vinden, alles trekt langs op dit medium, dat even nuttig als giftig is. Je hebt er een sterke maag voor nodig, vooral wanneer beelden voorbijkomen van de confl icten in het Midden-Oosten. Ze zijn vaak allergruwelijkst. Zoals dat filmpje van die arme rabbijn die het slachtoffer werd van een knettergestoorde met een hakbijl. Maar ook de scheldpartijen en verwensingen zijn vaak niet van de lucht. Het lijkt wel alsof we steeds harder moord en brand brullen ‘om maar gehoord’ te worden: een Tofik Dibi die Wilders uitscheldt voor Hitler jr. bijvoorbeeld. Deze week werd ik binnen een half uur op sociale media uitgescholden voor zowel linksradicaal als een nazi.

Het vluchtelingendebat in Nederland wordt ook op die manier gevoerd en zorgt voor een enorme polarisatie. Je bent ‘voor’ of ‘tegen’, voor guldenmiddenwegen lijkt geen plaats meer. Het debat dringt nu door tot in het hart van de Joodse gemeenschap in Amstelveen/Buitenveldert, omdat ook daar vierhonderd vluchtelingen gaan worden opgevangen. De personen die in het artikel op pagina 11 aan het woord komen, houden het nog netjes. Maar ik heb ‘off the record’ ook heel andere, radicalere geluiden gehoord.

Hetzelfde zie ik gebeuren in Israël. Dierbaren die ik als gematigd of gematigd links beschouw, beginnen de moed op te geven. Drie keer deze week gehoord: “Ik ben er klaar mee, met die Arabieren.” Zelf worstel ik tussen emotie en rede. Ik weet in ieder geval dat een debat niet goed kan worden gevoerd als de emotie de overhand krijgt en het ‘framen’, het in een hokje stoppen van mensen die het niet met je eens zijn, automatisch in werking treedt. Laten we zorgen voor een beetje tegengif. Dat hebben wij deze week in het NIW, naast het nieuws, naast alle pro’s en contra’s, ook bewust geprobeerd. Zie in dat kader de aankondiging van ‘The Shabbos Project’, dat voor volgende week op stapel staat. En ook voor deze week een vredige sjabbat toegewenst.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking