
Het ‘mikwe’ in het Limburgs Museum
Een archeologisch rapport over het mikwe, het vermeende middeleeuwse Joodse badhuis in Venlo, is binnen de gemeente Venlo actief vervalst. Doel was de zware twijfels over de interpretatie te verdoezelen.
Auteur: Sjors van Beek
De Venlose politiek ging op basis van dit gemanipuleerde rapport akkoord met de aanbouw van een mikwe-vleugel aan het Limburgs Museum. Ook de Venlose Rekenkamer die het opgravingsproces analyseerde, kreeg het origineel niet te zien.
Archeologisch bureau BAAC schreef aan de gemeente Venlo: ‘De verschillende ruimten zijn door deskundigen geïnterpreteerd als een mikwe, een Joods ritueel bad. Het bouwhistorisch en archeologisch onderzoek hebben echter geen overtuigende aanwijzingen hiervoor opgeleverd’. Die cruciale tweede zin staat niet meer in het rapport dat door de Venlose ambtenaren verder is verspreid.
In het originele rapport stond ook al dat het ‘mikwe’ naar het Limburgs Museum zou gaan, terwijl de politiek daar nog niets over had beslist. Ook dat deel is op het Venlose stadhuis geschrapt.
Professor Louwe Kooijmans, betrokken bij het Rekenkamer-onderzoek, ontdekte de aanpassingen. ‘Het stond wèl in het rapport dat BAAC aan gemeente-archeoloog Dolmans leverde, maar niet meer in het rapport dat ìk later van de gemeente kreeg. Ergens binnen de gemeente is er dus gemanipuleerd’. Kooijmans suggereerde onlangs ook al dat de inscriptie van een menora, pas ná de opgraving is aangebracht.
Archeoloog Dolmans wil niet reageren: ‘Ik heb besloten journalisten niet te woord te staan’. Donderdag vindt in Venlo een symposium plaats over de ‘echtheid’ van het mikwe. KRO Brandpunt besteed zondag uitgebreide aandacht aan de zaak.