Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Regulier topoverleg Nederland en Israël

Redactie 19 januari 2012, 00:00
Regulier topoverleg Nederland en Israël

Woensdag en donderdag was Netanyahu in Nederland. Hij kwam om Israël te laten zien dat het ook vrienden heeft in Europa. Maar er was een concreet resultaat. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoette in Nederland premier Rutte, diverse andere politici en koningin Beatrix. Woensdagavond hield hij een imponerende toespraak in de Portugese synagoge. Hij prees daarin onder meer de pro-Israëlische houding van Nederland.

Maar de belangrijkste reden van Netanyahu’s komst was het aanhalen van de bilaterale banden met Nederland. Voortaan zullen de twee landen op jaarlijkse basis een gemeenschappelijk kabinetsoverleg hebben om de samenwerking uit te bouwen, zo luidde het opvallende nieuws, dat door het CIDI en een woordvoerder van de Israëlische regering bekend werd gemaakt. Het is de bedoeling dat voor Netanyahu en premier Rutte een programma van jaarlijkse ontmoetingen wordt vastgesteld. Israël heeft al dergelijke programma’s met Duitsland, Polen en Italië. Hoewel Nederland dit soort samenwerking niet kent, vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer dat de regering ook een dergelijk plan moet opstellen met de Duitse regering. Netanyahu sprak met Rutte ook over de relaties tussen Israël en andere EU-lidstaten.

Nauwere band

In zijn speech benadrukte de premier dat Nederland en Israël in de internationale politiek steeds vaker samen optrekken. „Onze landen zitten op dezelfde lijn waar het gaat over het conflict in het Midden-Oosten en de nucleaire dreiging van Iran,” aldus Netanyahu. Beide landen staan zij aan zij en vinden dat Iran geen massavernietigingswapens mag hebben, zo benadrukte hij. „Ik bedank de Nederlandse regering voor het steunen van strengere sancties tegen het Iraanse regime.” Ook bedankte hij ons land voor zijn stem tegen de toetreding van de Palestijnse autoriteit tot de UNESCO en tegen het Goldstone-rapport van de VN. In het rapport wordt Israël bekritiseerd over de Gaza-oorlog. „In de VN-mensenrechtenraad had zelfs Moammar Khadaffi zitting. We kunnen deze raad dus niet serieus nemen.”

Overvol

Netanyahu hield zijn toespraak in een overvolle Esnoga, waar Joden uit heel Nederland te gast waren. Ondanks de kou was de sfeer warm. De premier, die om zeven uur precies zou aankomen, kwam een kwartiertje later binnen. Dit had te maken met onverwachte veiligheidsmaatregelen. Hij liep langs een batterij van videocamera’s en flitsende telefoontjes naar de achterkant van de sjoel, waar hij het publiek vanachter een katheder toesprak. In zijn speech stond hij ook stil bij het verleden. „Hier, in deze kleine natie, waren de sefardische Joden uit Spanje en Portugal in de zeventiende eeuw welkom. Er volgde een Gouden Eeuw die belangrijke mensen voortbracht zoals Rembrandt, Spinoza en van Leeuwenhoek,” zei Netanyahu, een begaafd spreker die de Snoge in vervoering bracht. Hij stond stil bij de rol van de duizenden Nederlanders die hun Joodse medeburgers in de Tweede Wereldoorlog hebben gered. „Veel dappere Nederlandse zielen stonden op tegen het kwaad van het nazisme.”

Na het optreden van de premier werden gebeden gezegd voor de staat Israël en het koninklijk huis, onder meer door Chacham Toledano. Ook werden het Nederlandse en Israëlische volkslied gezongen. Netanyahu ontmoette daarna een aantal prominente Joodse Nederlanders. Tout Joods Nederland was aanwezig, onder anderen de liberale rabbijnen Awraham Soetendorp, David Lilienthal en Menno ten Brink, de orthodoxe rabbijnen Raph Evers en Binyomin Jacobs, en verder loco-burgemeester Lodewijk Asscher, de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv Caspar Veldkamp, de schrijver Leon de Winter, en bekende Nederlanders als Bram Moszkowicz en Frits Barend. Ronit Palache imponeerde als ceremoniemeester.

foto: Kitty Kaspi

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *