Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Silicon Wadi: alles kan stuk

De drone vliegt op zo’n 30 meter hoogte door een bedrijvenpark in Tel Aviv. [...]

Redactie 28 november 2016, 00:00
Silicon Wadi: alles kan stuk
Israëlische soldaat met drone. Foto: Yossi Aloni/ FLASH90

Israëlische soldaat met drone. Foto: Yossi Aloni/ FLASH90

De drone vliegt op zo’n 30 meter hoogte door een bedrijvenpark in Tel Aviv.

De zon is al onder en het landingsgestel van het kleine, op afstand bestuurde apparaat is groen verlicht. Het lijkt niets bijzonders. Op heldere avonden zie je tientallen zoemende drones boven de daken van de stad. De bestuurders zijn hobbyisten die de stad verkennen via de camera op hun drone. Je koopt al een eenvoudig model voor een paar honderd sjekel bij het benzinestation. Maar in potentie zijn dit machtige wapens. De drone die ’s avonds boven het bedrijvenpark vliegt, is door onderzoekers van het Weizmann-instituut in Rehovot uitgerust met een computervirus. Tijdens de vlucht weten de onderzoekers van 70 meter afstand het virus digitaal te injecteren in een ‘slimme lamp’ van Philips in het gebouw. Binnen een minuut verspreidt de ‘worm’ zich als een besmettelijke ziekte door het op internet aangesloten verlichtingssysteem van de kantoorgebouwen. De lichten in de kantoren gaan lukraak aan en uit. Uiteindelijk laten de onderzoekers alle lampen de noodoproep SOS seinen, het ultieme bewijs dat zij de controle volledig hebben overgenomen. Het hele, beangstigende spektakel is te bekijken op YouTube (titel: Zigbee War Flying).

Binnen een minuut verspreidt de ‘worm’ zich als een besmettelijke ziekte door het verlichtingssysteem

De Israëlische onderzoekers wilden aantonen hoe eenvoudig het is om netwerken van huishoudelijke apparaten die op internet zijn aangesloten binnen te dringen en te manipuleren. Ze gebruikten materialen ter waarde van slechts een paar honderd dollar en misbruikten een gemakkelijk te ontdekken zwakke plek in de computertaal waarmee deze apparaten communiceren. Het experiment is uiterst actueel. Het zogenaamde Internet of Things, waarin eenvoudige apparaten via een digitaal netwerk met elkaar en met het internet in verbinding staan, groeit explosief. De komende jaren overspoelen tientallen miljarden slimme koelkasten, thermostaten, deuren en lampen de wereld. Ze zullen ons leven comfortabeler maken, maar de beveiliging is een groot probleem. Begin november werden grote delen van het internet urenlang platgelegd door hackers die miljoenen slimme apparaten gelijktijdig zoveel informatie lieten opvragen dat websites als Twitter en LinkedIn urenlang onbereikbaar waren.

Stoplichten hacken
Israël is al jaren een van de wereldleiders op het gebied van digitale beveiliging. Het land doet er alles aan om die voorsprong te behouden. Enige tijd geleden mocht ik op een legerbasis in het zuiden kijken hoe de nieuwe generaties daarvoor worden opgeleid. Jonge soldaten van de elite-eenheid C4I, verantwoordelijk voor de communicatiemethoden tussen verschillende legeronderdelen, werkten met schaalmodellen van een stad. Alle infrastructuur in de stad was via een digitaal netwerk verbonden. De rekruten werden opgedeeld in aanvallende en verdedigende teams. Ze gingen aan computers aan weerszijden van het schaalmodel zitten en het spel kon beginnen. De aanvallers probeerden de trein te laten ontsporen en de stoplichten te hacken. De verdedigers bouwden noodoplossingen in en sloegen de aanvallen af. Het was een race tegen de klok en ieder foutje werd geregistreerd. De teams met de meest onorthodoxe tactieken scoorden hoog. Uiteindelijk wonnen de aanvallers. Toen ze door de verdediging braken ging een snerpend alarm af. Majoor K., het hoofd van de eenheid, keek goedkeurend toe. “Wij trainen met volledig geïntegreerde communicatiesystemen. Tanks, drones, vliegtuigen, boten, satellieten en de soldaten in het veld staan continu met elkaar in verbinding. In vergelijking daarmee is de beveiliging van netwerken van huishoudelijke apparaten een peulenschil. Je kijkt hier naar de programmeurs van de toekomst.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *