Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

35 miljoen! Codex Sassoon is duurste Bijbel ooit

Redactie 18 mei 2023, 12:57
35 miljoen! Codex Sassoon is duurste Bijbel ooit

Het NIW voorspelde het al in zijn editie van 17 maart en nu is het werkelijkheid geworden: de Codex Sassoon is het duurste religieuze boek ooit geworden. En nog beter nieuws: de meer dan duizend jaar oude Hebreeuwse Bijbel komt niet in de kluis van een of andere excentrieke miljardair, maar blijft behouden voor het grote publiek. Voor het Joodse publiek zelfs!

De Codex, genoemd naar de verzamelaar David Solomon Sassoon die het manuscript in 1929 op de kop tikte, is voor 35 miljoen euro gekocht daar de voormalige VS-ambassadeur in Roemenië Alfred H. Moses. Maar Moses deed dit namens de Amerikaanse Vrienden van het ANU Museum voor het Joodse Volk. In dat museum in Tel Aviv zal de Codex Sassoon de collectie sieren. Daar was het boek ook al te bezichtigen in maart dit jaar.

De bij veilinghuis in Sotheby’s in Londen geveilde Codex is niet het oudste religieuze manuscript op aarde – denk aan de Dode Zeerollen – maar wel het oudste (bijna) complete. Het 30,5 cm bij 35,5 cm grote, twaalf kilo zware boekwerk uit het begin van de tiende eeuw mist slechts twaalf folio’s van de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel.

Tot twee jaar geleden was de Codex Leicester het duurste boek dat ooit verhandeld werd. Microsoftoprichter Bill Gates kocht deze verzameling wetenschappelijke handschriften van Leonardo da Vinci in 1994 voor een kleine 31 miljoen dollar. Maar in 2021 kocht miljardair Ken Griffin voor 43,2 miljoen dollar een eerste druk van de Amerikaanse grondwet. Meer informatie over de geschiedenis van de Codex Sassoon en zijn verleden kunt u vinden in het gedrukte NIW, in editie 22 van dit jaar.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 19 mei 2023, 08:35
My Word!!! 35 miljoen! Codex Sassoon is duurste Bijbel ooit! De Bijbel Het Boek der boeken is dan ook het meest Gelezen, Vertaalde Boek ter wereld! Hoeveel Bijbelvertalingen zijn er nu wel niet? Ik las dat de Bijbel alleen al in 2021 voor het eerst vertaald werd in 48 talen. De hele Bijbel [Oud en Nw. Testament is nu beschikbaar in 719 talen, voor 5,8 miljard mensen. Het Nieuwe Testament is in 1.593 talen beschikbaar, en Bijbelgedeelten in 1.212 talen. In ruim 3.800 van de circa 7.400 talen in de wereld is nog geen Bijbelgedeelte vertaald. 30 mrt. 2022. Mijn vrouw en ik lezen iedere dag 3-4 hoofdstukken per dag hardop en praten daarover. Wie dit ook doet die leest in 1 jaar de gehele Bijbel door. We zijn op weg naar 25 mei Sjavoeot/ Pinksteren dan herdenken we hoe Mozes op ontzagwekkende wijze de Torah op 2 stenen tafelen ontving op de Berg Sinaï [een berg in Arabië Galaten 4:25** volgens de Joodse Sha'ul/Paulus.] Details in Exodus 19 en 20 en het talenwonder in Jeruzalem op de eerste Pinksterdag. Joden uit alle werelddelen beleefden de dag van hun leven. Handelingen 2. Nu maar hopen dat deze kostbare Bijbel niet in dat museum in Tel Aviv zal blijven maar een Ereplaats in de Knesset zal krijgen. Alleen de Torah en het gehoorzamen daaraan zal alle Israëlieten tot één homogeen Volk maken zoals ten tijde van Koning David en zijn zoon Salomo. Wij bidden het gebed van David mee uit 2 Samuël 22:44.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *