Het NIW voorspelde het al in zijn editie van 17 maart en nu is het werkelijkheid geworden: de Codex Sassoon is het duurste religieuze boek ooit geworden. En nog beter nieuws: de meer dan duizend jaar oude Hebreeuwse Bijbel komt niet in de kluis van een of andere excentrieke miljardair, maar blijft behouden voor het grote publiek. Voor het Joodse publiek zelfs!
De Codex, genoemd naar de verzamelaar David Solomon Sassoon die het manuscript in 1929 op de kop tikte, is voor 35 miljoen euro gekocht daar de voormalige VS-ambassadeur in Roemenië Alfred H. Moses. Maar Moses deed dit namens de Amerikaanse Vrienden van het ANU Museum voor het Joodse Volk. In dat museum in Tel Aviv zal de Codex Sassoon de collectie sieren. Daar was het boek ook al te bezichtigen in maart dit jaar.
De bij veilinghuis in Sotheby’s in Londen geveilde Codex is niet het oudste religieuze manuscript op aarde – denk aan de Dode Zeerollen – maar wel het oudste (bijna) complete. Het 30,5 cm bij 35,5 cm grote, twaalf kilo zware boekwerk uit het begin van de tiende eeuw mist slechts twaalf folio’s van de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel.
Tot twee jaar geleden was de Codex Leicester het duurste boek dat ooit verhandeld werd. Microsoftoprichter Bill Gates kocht deze verzameling wetenschappelijke handschriften van Leonardo da Vinci in 1994 voor een kleine 31 miljoen dollar. Maar in 2021 kocht miljardair Ken Griffin voor 43,2 miljoen dollar een eerste druk van de Amerikaanse grondwet. Meer informatie over de geschiedenis van de Codex Sassoon en zijn verleden kunt u vinden in het gedrukte NIW, in editie 22 van dit jaar.