De nieuwe regering van ‘president-elect’ Donald Trump krijgt een sterk pro-Israëlisch karakter als wordt gekeken naar de kandidaten voor de posities die van invloed zijn op het beleid ten aanzien van het Midden-Oosten.
Als ambassadrice bij de Verenigde Naties heeft Trump het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Elise Stefanik voorgedragen. Zij vergaarde vooral bekendheid toen zij in een parlementscommissie bestuursleden van universiteiten die weigerden op te treden tegen Jodenhaat het vuur aan de schenen legde.
Ook Mike Waltz, Trumps nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur, is nu nog lid van het Huis van Afgevaardigden. Net als Stefanik mag de onderscheiden oud-commando gezien worden als een bondgenoot van de Joodse staat. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Mike Huckabee, die is gevraagd ambassadeur in Israël te worden. De voormalige gouverneur van Arkansas wordt door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar omschreven als ‘een levenslange vriend van Israël en onze eeuwige hoofdstad Jeruzalem’.
‘Ik denk niet dat van Israël verwacht kan worden samen te leven met die barbaren’
Er is nog geen formele nominatie voor de belangrijkste positie in Trumps kabinet, het ministerschap van buitenlandse Zaken. De grote favoriete voor Secretary of State is echter senator Marco Rubio. Waar hij staat in het conflict tussen Israël aan de ene kant en Hamas, Hezbollah en Iran aan de andere, is glashelder. Na de massamoord door Palestijnse terroristen op 7 oktober vorig jaar, zei Rubio: “Ik denk niet dat van Israël verwacht kan worden samen te leven met die barbaren … zij moeten uitgeroeid worden.”
Niet direct van belang voor het nieuwe Amerikaanse buitenlandbeleid, maar wel interessant te vermelden, is de voordracht van Lee Zeldin als nieuwe baas van de EPA, het Agentschap voor Milieubescherming. Zeldin is de kleinzoon van twee rabbijnen en zat van 2015 en 2023 in het Huis van Afgevaardigden namens het eerste kiesdistrict van de staat New York. Van hem wordt verwacht dat hij zal dereguleren, de fossiele energieproductie zal vergroten en regels voor de Amerikaanse industrie zal versoepelen om zo banen terug naar de VS te halen, die eerder naar met name Azië zijn verplaatst.
2 reacties
Het zal niet zo lang duren totdat we leren in hoeverre Trump zijn overwinning te danken heeft aan de golf van antisemitisch anarchisme. Mijn buikgevoel zegt dat het een rol gespeeld moet hebben. Hoewel ik absoluut niet tot de bewonderaars van Trump behoor, ben ik achteraf blij met zijn overwinning. De kleine reden is dat Hamas, Hizballah en Teheran nu verder verwijderd zijn van het bereiken van hun doelen dan ooit. De grote reden is dat de zogenaamde twee-staten-oplossing, die niet anders is dan een plan om Israël in stappen te vernietigen en de grootste van alle bedreigingen voor de Joodse staat, met Trump definitief van de tafel lijkt te zijn. Nu afwachten en zien of Trump komt met een echte, werkende oplossing – want die moet er wel komen.
Dat veel Joden liever Kamala als president wilden heeft me altijd verbaasd. In zijn eerste termijn zette president Trump zich in voor de Abraham akkoorden en het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem. Daar had hij best meer krediet voor mogen hebben.