Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Ambivalentie rond AZC Amstelveen

Administrator 15 oktober 2015, 00:00
Ambivalentie rond AZC Amstelveen

Onrust in Buitenveldert en Amstelveen deze week rond de komst van een asielzoekerscentrum. Het CJO spreekt zijn zorg uit. NIW peilt de stemming.

Snap 2015-10-15 at 11.48.32Onaangenaam verrast, dat was het CO deze week toen het vernam dat de gemeente Amstelveen van plan is in het hart van een buurt waar veel Joden wonen een asielzoekerscentrum te vestigen.Volgens voorzitter Ron – van der Wieken wordt daarmee een situatie geschapen waaraan een risico verbonden is. Al eerder had de VVD-fractie van de Amsterdamse deelraad Zuid zijn bezorgdheid geuit. De zorg bestaat eruit dat de vluchtelingen hoofdzakelijk moslims zijn die generaties lang zijn geïndoctrineerd met anti-Israël en antisemitisch gedachtegoed. Om hen midden in een ‘Jodenbuurt’ onder te brengen, is volgens het CJO vragen om problemen. Veel Joden staan ambivalent in het vluchtelingenvraagstuk. Aan de ene kant heeft ieder lid van de gemeenschap wel iemand in het voorgeslacht die ooit zelf naar Nederland is gevlucht, aan de andere kant zijn de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen moslims. De locatie waar de opvang moet komen is aan de centraal gelegen Laan van Kronenburg, vlakbij de Liberaal Joodse begraafplaats.

Ruimhartig
Ron van der Wieken liet op AT5 in alle toonaarden weten dat de overgrote meerderheid van de Joodse gemeenschap achter de opvang van zo veel mogelijk vluchtelingen staat. Een aantal weken geleden communiceerde het CJO dat ook al in een persbericht. Daarin werd de regering opgeroepen zo ruimhartig mogelijk de deuren voor de vluchtelingen open te zetten. Van der Wieken tegen het NIW: “Het CJO staat daar voor de volle honderd procent achter en we hebben ook in ons persbericht van deze week laten weten het gesprek te willen aangaan met de vluchtelingen. Dat wil de LJG bijvoorbeeld doen met het project ‘Leer je buren kennen’. Maar om in het hart van de Joodse buurt een AZC neer te zetten lijkt me niet verstandig. Ons officieuze voorstel is dat in het pand aan de Laan van Kronenburg alleen christelijke asielzoekers worden opgevangen. Ik weet dat sommige mensen zeggen: Ah zie, ook bij jullie is het ‘not in my backyard’, maar dat is flauw. Dat we vluchtelingen ruimhartig willen opvangen wil niet zeggen dat we onverstandig of dom moeten zijn. Klopt het dat de gemeente in zijn plannen niet stil heeft gestaan bij het feit dat de opvang in het hart van de Joodse buurt ligt? “Dat lijk te kloppen. Maar laat ik voorzichtig zijn, dat kan ik niet met zekerheid zeggen.”

Teleurstellend
Voor bezorgde Joodse inwoners van Amstelveen organiseerde de gemeente een informatiemiddag. Verschillende bronnen melden het NIW dat ze de informatie die daar vanuit de gemeente werd gedeeld teleurstellend vonden. Het AZC ligt op een locatie waar veel Joodse schoolkinderen op weg naar Maimonides langsfietsen. Sommige ouders hebben hun kinderen al opgedragen een alternatieve route te nemen. Anderen laten het NIW weten helemaal niet gelukkig te zijn met de opvang van zoveel vluchtelingen.

‘Ze heeft gelijk als ze zegt dat je dan heel Buitenveldert en Amstelveen “Syriërvrij” moet maken’

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo publiceerde Zippora Abram op haar Facebookpagina het persbericht van CJO met de woorden ‘Not in my name’, erop duidend dat ze de zorg van het CJO niet deelt. Max van Weezel, die over het probleem bij RTL-Z in debat ging met VVD-raadslid en CIDIvoorzitter Ronnie Eisenmann, is ook iemand die zich fel keert tegen het standpunt van het CJO: “De burgemeester van Amstelveen heeft gewoon gelijk als ze zegt dat je dan heel Buitenveldert en Amstelveen ‘Syriërvrij’ moet maken. Ja, de locatie is niet de beste, maar was er nu niemand in onze gemeenschap die eventueel had kunnen zorgen voor een alternatieve plek?”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *