Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Amsterdam staat op tegen antisemitisme

Redactie 09 maart 2018, 00:00
Amsterdam staat op tegen antisemitisme

Foto: Dennis Boutkan

Op Bij1 en Denk na ondertekenden alle politieke partijen die kans maken op een plek in de Amsterdamse gemeenteraad deze week een akkoord om Jodenhaat in de stad tegen te gaan.

Ondersteuning van docenten op scholen die problemen hebben met het onderwijzen over de Shoa. Concrete, zichtbare actie tegen antisemitische incidenten. Duidelijk protest tegen antisemitisme, waarbij de Europese werkdefinitie als leidraad wordt gebruikt. Verantwoordelijkheid nemen voor de beveiliging van de Joodse inwoners, instellingen en ondernemingen. Stimulering van passende programma’s in het onderwijs waarbij leerlingen wordt verteld dat een tiende van de Amsterdamse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd. De belofte dat iedere Amsterdamse schoolverlater een instantie bezoekt die dat verhaal vertelt, en dat geldt ook voor iedere nieuwkomer die zich in de hoofdstad vestigt. Aan al deze actiepunten hebben elf politieke partijen in Amsterdam zich gecommitteerd door hun handtekening te zetten onder het Amsterdam Joods Akkoord. Twee partijen die in de peilingen zetels toebedeeld worden vormen een uitzondering: Bij1 en Denk.

“Met dit Joods Akkoord verklaren de ondertekenende partijen dat zij zich in de bestuursperiode 2018-2022 concreet en zichtbaar inzetten voor de veiligheid en ontplooiingsmogelijkheden van de Joodse gemeenschap in Amsterdam,” is in de verklaring van de partijen te lezen. “Joden in Amsterdam mogen ervanuit kunnen gaan dat zij als gemeenschap op dit gemeentebestuur kunnen rekenen. Dit akkoord is daarvoor de bevestiging.”

Morele verantwoordelijkheid
Tijdens een verkiezingsdebat op 6 maart bij de Joodse Gemeente in Amsterdam ondertekende het merendeel van de partijen al dit akkoord, andere die hun medewerking hadden toegezegd, zoals de Partij voor de Dieren, zouden dat later doen. Initiatiefnemer was NIK-secretaris Ruben Vis. Hij vertelt: “We merkten dat het de laatste tijd niet lekker loopt in Amsterdam als het gaat om incidenten rond Joden. Kijk naar een steen die door de ruiten vloog bij een appartement waar een Israëlische vlag op het balkon hing, de aanvallen op restaurant HaCarmel en bij Chabad, de controverse rond de stedenband met Tel Aviv, de discussie rond de beveiliging van Joodse instellingen en de middenstand.”

Dat laatste is ook belangrijk, zegt Vis, omdat na het bloedbad bij Charlie Hebdo in 2015 in Parijs de terroristen hun destructieve pad vervolgden naar een Joodse supermarkt. “Amsterdam heeft meer dan een morele verantwoordelijkheid voor de Joodse bevolkingsgroep. Dit is de stad waar in drie jaar tijd tien procent van de bevolking werd weggevoerd. Wij willen een zichtbare overheid. En dat gaat nu gebeuren door deze politieke verbinding.”

Vis, lid van de VVD, startte zijn initiatief begin januari en klopte eerst bij zijn eigen partij aan. Hij vond een gewillig oor bij onder anderen Stadsdeel Zuid-bestuurder Paul Slettenhaar. Al snel sloot het CDA zich bij het initiatief aan en ook Forum voor Democratie meldde zich rap. Daarna zegden GroenLinks, D66 en PvdA hun medewerking toe, en sloten ook de CU, SGP en de twee ouderenpartijen zich aan. De SP reageerde in eerste instantie wat weifelend: was dit niet te specifiek gericht op de Joodse bevolkingsgroep? Vis antwoordde dat er vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen ook zo’n convenant is gesloten specifiek voor de lhbt-gemeenschap. Zo werd ook die partij over de streep getrokken. “Het is voor het eerst dat zo’n akkoord voor de Joodse gemeenschap is gesloten. Voor het eerst in Nederland en voor het eerst in Europa. En let wel, dit vinden wij niet, dit vinden de politieke partijen.”

Denkt Vis dat het nu veiliger in de stad wordt voor Joden? “Ja, want hier moeten ze nu echt werk van maken. Ik hoop dat ze dat ook gaan doen. Het zijn hún actiepunten. Als die niet worden uitgevoerd, kunnen wij hen er op aanspreken.”

Lees hier de volledige tekst van het Amsterdam Joods Akkoord

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *