Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Cultuur

And the Oscar goes to…

Redactie 07 maart 2014, 00:00
And the Oscar goes to…
american-hustle-bradley-cooper-christian-bale1

Bradley Cooper en Christian Bale in American Hustle

Gespannen gezichten, te strakke galajurken, acteurs die elkaar zogenaamd welgemeende schouderklopjes geven. Zondagavond werden de Academy Awards weer uitgereikt in Los Angeles.

Auteur: Lisa Goudsmit

Tot de grote kanshebbers behoorden American Hustle en The Wolf of Wall Street met respectievelijk tien en vijf nominaties. Beide waren in de race voor ‘beste film’ en ‘beste acteur’. Nog een overeenkomst: beide zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen over oplichters in New York. Bovendien: deze oplichters zijn allebei Joods. Zou oplichterij dit jaar Oscars winnen? American Hustle is gebaseerd op het ‘Abscam’-schandaal: in de jaren 70 en 80 pakte de FBI frauderende congresleden op door de Joodse Mel Weinberg, die zelf via een leensysteem vele mensen oplichtte, in te schakelen als spion. Weinberg heet in de film Irving Rosenfeld: een vadsig, huichelachtig type gespeeld door Christian Bale, die bijna 25 kilo aankwam voor de rol, met een grote gouden davidster duidelijk bungelend tussen zijn borstharen. Op het hoofd van Rosenfeld groeit beduidend minder haar, wat hij verhult met een toupet die hij via een ingewikkelde methode over zijn kale hoofd kamt. Het haarstukje staat symbool voor de oplichting en schone schijn in het verhaal én belicht nog een typisch aspect van de hoofdpersonen: hun haar schreeuwt ‘the bigger the better’. Typerend voor de tijd waarin American Hustle zich afspeelt, maar ook voor de grenzeloze inhaligheid van de filmpersonages.
The Wolf of Wall Street vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse beursmakelaar Jordan Belfort, in de film gespeeld door Leonardo DiCaprio, die handelt in waardeloze aandelen samen met zijn partner in crime Donnie Azoff. Hij wordt gespeeld door de Joodse Jonah Hill, die hiervoor ook genomineerd werd voor een Oscar. Belfort en Azoff dompelen zich luid vloekend onder in de wereld van feesten, drugs, geld en vrouwen, totdat ook zij worden gepakt door de FBI. Overigens komt de Joodse achtergrond van Belfort in de film niet expliciet naar voren, wel die van zijn handlanger. Misschien besloot regisseur Scorsese de Joodse achtergrond van Belfort niet te tonen om mogelijke beschuldigingen van antisemitisme te voorkomen? Inmiddels is de echte Belfort trouwens weer een vrij man die goed geld verdient met lezingen en zijn autobiografische boeken, die als basis dienden voor de film.
Door de vele nominaties had het thema van de Oscaravond Joodse oplichters kunnen worden. Beide films wonnen echter helemaal geen gouden beeldjes. Voor Leonardo DiCaprio, die voor de vierde keer genomineerd was maar nog nooit won, een bittere pil. Maar ook Christian Bale had vast graag een award gewonnen voor de vertolking waarvoor hij zoveel kilo’s aankwam. De overkoepelende thema’s van deze Oscars waren echter niet ‘the bigger the better’ en oplichten wordt beloond, maar eerder ‘less is more’ en hard werken is de sleutel tot succes en vrijheid. Wie wonnen er namelijk wel? Matthew McConaughey werd gekroond tot ‘beste acteur’ voor zijn rol als strijdende aidspatiënt in Dallas Buyer Club, waarvoor hij ruim twintig kilo afviel. McConaugheys gewichtsverlies en oprechtheid wonnen zo van Bales overgewicht en inhaligheid. Daarnaast won 12 Years a Slave, de film over slavernij van de in Amsterdam wonende regisseur Steve McQueen, de Oscar voor ‘beste film’. Moraliteit en de strijd tegen slavernij werden zo, terecht, verkozen boven gewetenloze oplichterij. Willen Joods getinte films volgend jaar weer kans maken op Oscars dan zou het dus beter zijn als er een film wordt gemaakt met de hagada als basis, in plaats van de memoires van een Wall Street-oplichter. Misschien een 3D-remake door Steven Spielberg van The Ten Commandments uit 1956, met Woody Allen als kinderlievende en vloekende Mozes? Succes gegarandeerd..

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *