Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Argentinië wil arrestatie Hezbollah-terroristen

Redactie 16 juni 2023, 11:42
Argentinië wil arrestatie Hezbollah-terroristen

De Argentijnse autoriteiten hebben een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor vier Libanezen die ervan verdacht worden achter de bloedige aanslag op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires te zitten.

De aanval op de Asociación Mutual Israelita de Argentina in 1994 was een van de zwaarste terreuraanslagen in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis en de bloedigste ooit in Argentinië. 85 onschuldige burgers kwamen erbij om het leven en honderden raakten gewond. Uit diverse Argentijnse en internationale onderzoeken is gebleken dat de Libanees-sjiitische terreurbeweging Hezbollah de aanslag uitvoerde in opdracht van Iran.

De vier Libanezen die nu worden gezocht – Abdallah Salman, Hoessein Mouzanar, Ali Abdallah en Faroek Omairi – zijn of waren allen lid of medewerker van de ‘Partij van God’, de betekenis van Hezbollah in het Arabisch. Het viertal zou zich ophouden in Paraguay, Brazilië en/of in de Libanese hoofdstad Beiroet. Er is nooit iemand veroordeeld voor de aanslag.

Nisman werd hij onder mysterieuze omstandigheden dood gevonden in zijn appartement

De Argentijns-Joodse openbare aanklager Alberto Nisman slaagde er al begin deze eeuw een link te leggen tussen de aanslag, Hezbollah en het regime van de ayatollahs in Iran. Het leidde ertoe dat verschillende Libanezen en Iraniërs op de opsporingslijst van Interpol terechtkwamen. Maar toen Nisman een doofpotaffaire blootlegde tussen de toenmalige linkse Argentijnse regering en de daders en opdrachtgevers, werd hij in 2015 onder mysterieuze omstandigheden dood gevonden in zijn appartement.

Aanvankelijk werd Nismans dood afgedaan als zelfmoord, maar in 2017 constateerde de Argentijnse politie dat moord de doodsoorzaak was. Een jaar later werd ex-presidente Cristina Fernández de Kirchner aangeklaagd wegens hoogverraad, maar hoewel uit het proces bleek dat er inderdaad een akkoord lag tussen haar regering en Iran om de zaak te sussen, werd zij van die aanklacht vrijgesproken.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *