Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Balans

Administrator 24 januari 2019, 00:00
Balans

Wellicht is het de opmaat naar de verkiezingen, maar op sociale media lopen de temperaturen tussen ‘links’ en ‘rechts’ hoog op.

Eigenlijk is het al langer gaande. Durf je kritiek te hebben op de motie van de PvdA aangaande het Israëlisch-Palestijns conflict, word je door hordes weggezet in extreemrechtse hoek. Wijs je collega’s, vrienden of volgers op rechts op het verspreiden van nepnieuws, word je als ‘linksgekkie’ geblokkeerd. Kritiek hebben op antisemitische invloeden binnen de Gele Hesjesbeweging komt je subiet op vele ‘ontvolgers’ te staan. Ben je het niet eens met de beslissing van Herinneringscentrum Kamp Westerbork om een evenement te organiseren met Stichting Vluchteling, ben je volgens sommigen een fascist of nazi. Degene die balans probeert te zoeken en consequent kritiek te uiten naar zowel linker- als rechterhoek wordt door de kat of door de hond gebeten. Als die stem ook nog eens een Joodse is, kun je helemaal je borst natmaken, want dan wordt er niet meer gekeken naar wát je schrijft, maar dát je schrijft, gelardeerd met alle vooroordelen van dien.

Ik begrijp dat steeds meer mensen stoppen met Facebook en Twitter. Je moet je afvragen of de tijd die je in deze sociale media investeert nog wel de moeite waard is. Aan de andere kant is het een feit dat nieuws het snelst via deze media wordt verspreid. Het is dus een constante afweging tussen kosten en baten.

Waar u bij het weekblad NIW in ieder geval op kunt blijven rekenen is dat we alle voor Nederlandse Joden relevante zaken aan de kaak zullen blijven stellen. Of dat nu gaat om connecties van partijen op rechts of links met opiniemakers en politici van discutabel pluimage, of dat nu gaat om een faux pas van Kamp Westerbork, van de zoon van Benjamin Netanyahu, of om een partijdige motie van de Partij van de Arbeid. Gesproken over laatstgenoemde: ondanks de beloften of in ieder geval de pogingen van partijleider Lodewijk Asscher blijkt het aannemen van de IHRA-definitie van antisemitisme voor die partij nog altijd een onoverkomelijk struikelblok. Alle smeekbeden van prominente leden van de Joodse gemeenschap die lid zijn van die partij (CJO-voorzitter Eddo Verdoner, voormalig CIDI-directeur en huidig vicevoorzitter van het CJO Ronny Naftaniel en CIDI-directeur Hanna Luden, om er een paar te noemen) blijken tevergeefs. Vandaar de vraag: wat doen zij nog bij deze partij?

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *