Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Baruch 2014

Redactie 13 september 2013, 00:00
Foto: Avi Goodall

Foto: Avi Goodall

Vorige week kondigde Robbert Baruch zijn kandidatuur aan voor het PvdA-lijsttrekkerschap van de PvdA bij de aankomende Europese Parlementsverkiezingen. De mediakaravaan draaide meteen op volle toeren. 

Nu de Tweede Kamer terug is van reces, barst het politieke geweld weer los in de media. Een goed moment voor Robbert Baruch (45) om een kandidatuur voor lijsttrekker van de PvdA bij de aankomende Europese Parlementsverkiezingen aan te kondigen. Met de campagneslogan ‘Baruch: een sociaal Europa dat voor iedereen werkt’ probeert hij de hearts and minds van  eerst de P vdA-leden en later van – hopelijk – alle Nederlanders te winnen. De lobbyist van Buma Stemra is geen onbekende in de politiek en Joods Nederland. Zijn cv is bomvol neven- en bestuursfuncties. Zo was hij lid van het Centraal Joods Overleg, lid van de Raad van Toezicht van het Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter van Ijar, lid van Algemeen Bestuur Oxfam-Novib, bestuurslid van PvdA Den Haag en penningmeester van de Goudse Stichting voor Joodse Sociale Arbeid. Van 2003 tot -07 was hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, om vervolgens twee jaar lang wethouder te zijn in het Rotterdamse deelgemeente Feijenoord – waar hij overigens met ruzie door de deelraad uit zijn functie werd ontheven. Want waar Baruch is, is reuring, zo vertellen enkele politieke vrienden aan het NIW. Woorden als ‘criticaster’ en ‘bewogen’ vallen veelvuldig. Robbert Baruch wordt ook wel omschreven als luis in de pels die de vinger op de zere plek weet te leggen. En nu ambieert hij een functie in de Europese politiek. „De Europese landen moeten zich straks niet alleen aan financiële normen houden, maar ook aan sociale normen, zoals een maximum aan (jeugd-) werkloosheid en minima aan uitgaven voor onderwijs en ontwikkeling. Het gaat dus niet om het loslaten van de “3%”, maar om er normen naast te zetten, die eigenlijk veel belangrijker zijn,” zo valt te lezen op zijn website. Daarmee kaart hij een punt aan dat nogal gevoelig ligt binnen de PvdA. Zelf heeft Baruch geen tijd om het NIW te woord te staan.

Relletjes 

„Robbert is een bijzonder persoon,” zegt Jet de Ranitz, voorzitter college van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze kent Baruch van de middelbare school en is een van de PvdA-prominenten die zijn kandidatuur publiekelijk ondersteunt. „Hij is recht voor zijn raap en daardoor soms lastig in de omgang. Maar naast uitdelen, kan hij ook prima ontvangen. Of Robbert wint weet ik niet, maar hij zorgt in ieder geval voor een debat.” En dat is volgens De Ranitz zeker nodig. „Het Europa-debat is vaak zo saai. Bij Robbert weet je dat er vuurwerk kan ontstaan. En dat zie je ook in de media. Hij heeft zijn plekje al weten te claimen als relatieve buitenstaander. Of hij het nu handig doet of niet, laat ik aan u over.” De Ranitz verwijst naar de ophef die is ontstaan rond Baruch. Website Geenstijl richtte na zijn bekendmaking alle pijlen op de lobbyist. Zij betichten hem van ‘Jodenstreken’ naar aanleiding van een oud akkefietje. Paul Damen van de Joodse Omroep, vroeg om een reactie bij Geenstijl, maar werd daardoor vervolgens zelf onderwerp van een giftig stukje. Na Geenstijl-artikelen met als kop ‘10 redenen om niet op Robbert Baruch te stemmen’ waarin werd vermeld dat Baruch had gewerkt voor een Israëlische wapenfabrikant, kwam de lobbyist op de social media al snel onder vuur te liggen.

Een paar uur later volgde een radio-interview met Tijs van den Brink van de EO waarin Baruchs werkzaamheden voor de Israëli Aircraft Industries ter sprake kwamen. Dat kon de kandidaat-lijstrekker niet waarderen. Na afloop van het interview ontplofte Baruch en betichtte hij de EO van antisemitisme. Niet veel later maakte hij publiekelijk zijn excuses: „Ik heb erg geschreeuwd, onbetamelijke woorden gebruikt, mensen beschuldigd. Was niet mijn bedoeling. Ik heb me laten gaan. Niet professioneel. Daarvoor bied ik dan ook mijn excuses aan,” zo schreef Baruch op zijn website. Zijn campagne was pas één dag onderweg. Ook bij het Joods Maatschappelijk Werk, waar hij onlangs is vertrokken als lid van de Raad van Toezicht heeft Baruch voor ophef gezorgd, onder andere door te hameren op tekortschietend bestuur bij verschillende Joodse instellingen. Zo vertelde hij, waar anderen betrokkenen ieder commentaar weigerden, in het NIW over de misstanden bij Beth Shalom en de Joodse Invalide. „We hebben een stevig gesprek gehad na de affaire rondom Beth Shalom en daar zijn harde woorden gevallen,” zegt Jaap Fransman, voorzitter van de Raad van Toezicht. „Maar zijn termijn liep gewoon af en daar hebben we het bij gelaten. Robbert weet de vinger op de zere plek te leggen, maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Hij doet zich elf daarmee tekort.” Het NIW vroeg Baruch, via zijn woordvoerder, op deze woorden van Fransman te reageren, maar ook daarvoor was hij niet bereikbaar. Op 2 november maakt het partijbestuur van de PvdA bekend welke kandidaat-lijsttrekkers het tegen elkaar gaan opnemen in een ledenraadpleging.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *