Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Bevrijdingsmuseum weer in opspraak

De zoveelste Kristallnachtherdenkingsrel is een feit.

Redactie 09 november 2017, 00:00
Bevrijdingsmuseum weer in opspraak

De zoveelste Kristallnachtherdenkingsrel is een feit. Het Bevrijdingsmuseum nodigde een fel anti- Israëlische spreker uit voor zijn herdenking van de Duitse pogrom in 1938. Directeur Wiel Lenders wil van geen kritiek weten: “Zij mag antizionistisch en anti-Israëlisch zijn.”

Lenders reageert uiterst verbaasd op de ophef die is ontstaan rond de uitnodiging van de extreem-linkse activist Annefleur Dekker als spreker bij de Kristallnachtherdenking van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. “Dekker is gekozen omdat zij actief is op het gebied van antifascisme en mensenrechten. We hebben haar niet uitgenodigd om over Israël te komen praten.” Dekker raakte in opspraak met haar opvallende social media-posts. Zo vroeg zij zich dit jaar op Twitter af ‘wat het CIDI eigenlijk met de Dodenherdenking te maken heeft’. Lenders: “Dat heeft zij helemaal niet zo bedoeld.”
Ook riep Dekker op fi lms met Gal Gadot te boycotten, want: “[De] actrice was zionistische soldaat in IDF. BOYCOT.” (Dat Gadot haar dienstplicht vervulde was klaarblijkelijk een nuance te veel voor Dekker.) Op de vraag of iemand die zich als spreekbuis van de antisemitische BDS-beweging afficheert, zou moeten spreken bij een Kristallnachtherdenking, reageert Lenders furieus: “Antisemitisch, wat zegt u nu toch? Kom op, hé! Wat is dit voor een schandalige beschuldiging? Het is een jonge vrouw die strijdt voor een betere wereld.”
Ook dat Dekker lid is van de Internationale Socialisten, een extreem-linkse groep die ooit een herdenking voor Hamas-oprichter sjeik Ahmed Yassin organiseerde, diskwalificeert haar volgens Lenders niet als spreker bij de herdenking van de pogrom waarbij meer dan negentig Joden werden vermoord. “Wij hebben Annefleur Dekker uitgenodigd, niet de – hoe noemt u ze? – de Europese Socialisten. Zij is geen antisemitist [sic]. Als dat zo zou zijn, zou zij hier niet binnenkomen, wij nodigen geen antisemieten uit. Zij is fel antiracistisch, dus hoe zou zij antisemitisch kunnen zijn?”

‘ Het is een jonge vrouw die strijdt voor een betere wereld

 

Joodse afkomst
Op de vraag of Lenders zich kan voorstellen dat er binnen de Joodse gemeenschap wrevel bestaat over het uitnodigen van Dekker, juist bij de Kristallnachtherdenking,
antwoordt de directeur van het Bevrijdingsmuseum ontkennend. “Zij is voor mij onbesproken. Zij heeft zelf een Joodse afkomst.”
Dekkers extreem-linkse activisme bracht haar deze zomer in opspraak. Zij reisde af naar de G20 in Hamburg, waar zij het massale geweld door antifascistische demonstranten bagatelliseerde en de politie, die probeerde de eigendommen van burgers te beschermen, omschreef als ‘nazi’s’. Wat radicaliseringsexpert Carel Brendel sarcastisch deed verzuchten: “Zij kan sinds haar bezoek aan Hamburg wel iets vertellen over het ingooien van ruiten van middenstanders.” In dit verband was ook de Twitteroproep van Dekker ‘500 stenen op Wilders te gooien’ opvallend. Volgens Dekker was deze tweet ‘cynisch’ bedoeld, desondanks noemde een woordvoerder van GroenLinks – de partij waar zij op dat moment lid van was – haar woorden ‘verwerpelijk’. Dekker liet ook al weten een taart te willen gooien naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Onbesproken
Lenders vindt het allemaal geen probleem: “Wij zijn volstrekt onbesproken, wij zijn recht op de graat en gaan niet bij iedereen die wij uitnodigen een antecedentenonderzoek doen.” Afsluitend zegt Lenders: “Zij heeft kritiek op Israël, dat mag zij toch hebben? Zij mag politiek gezien antizionistisch en anti-Israëlisch zijn. Dat mag, ik leg haar geen strobreed in de weg. Mijn enige graadmeter is dat zij geen antisemiet is, ik sta nog steeds achter deze keuze.”
Het is het tweede relletje rond het Bevrijdingsmuseum in korte tijd. In oktober organiseerde het museum in Groesbeek een tentoonstelling waarin de SS werd omschreven als ‘een van de meest multiculturele organisaties ter wereld’. CIDI-directeur Hannah Luden riep Lenders ter verantwoording en sprak van ‘een geur van vergoelijking’ over de SS door het Bevrijdingsmuseum. Lenders wees ook toen de kritiek resoluut van de hand door erop te wijzen dat er ‘zegge en schrijve één boze reactie’ was binnengekomen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *