Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann, gevraagd om de Nederlandse locatie van de Volkstrauertag-herdenking te verplaatsen.
De herdenking vindt op 15 november plaats. De Duitse bevolking herdenkt op deze dag de slachtoffers van haar oorlogen. Ook in Nederland wordt er herdacht, op de oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Daar komt her CJO nu tegen in verzet vanwege de gekozen locatie en de aard van de Duitse militairen die daar begraven liggen. In de brief aan Brengelmann stelt het CJO:
“Het Centraal Joods Overleg, de koepel van Joodse organisaties in Nederland, begrijpt het belang van deze dag, maar niet op deze plek. De Volkstrauertag is er voor alle slachtoffers, burgers en militairen, uit alle oorlogen. Het probleem is echter dat deze herdenking in Nederland plaats heeft op een begraafplaats waar bijna uitsluitend Duitse soldaten, SS’rs en Nederlandse oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog liggen (31511 van de 35198 graven),” schrijft het CJO in een brief naar de ambassadeur. “Daaronder bevinden zich mensen, die zwaar hebben huisgehouden onder de Joodse bevolking van Nederland en het verzet. Door als herdenkingsplek Ysselsteyn te nemen, worden feitelijk de daders van de donkerste periode van de Duitse geschiedenis herdacht. In Duitsland kiest men dikwijls een ander soort plaats. Zo wordt de herdenking in Berlijn in de Bondsdag en bij het graf van Joodse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog gehouden.”
Daarbij schrijft het CJO overleg te hebben gehad met zusterorganisatie Zentralrat der Juden. “Ook zij geven aan dat de herdenking op zich een waardevol onderdeel vormt van de Duitse cultuur, maar dat deze plek in Nederland problematisch is vanwege de vele oorlogsmisdadigers.”
De Joodse organisatie noemt de huidige locatie dan ook ‘uiterst pijnlijk en onbegrijpelijk’. “Het CJO verzoekt u daarom om de herdenking vanaf nu op een andere plek te houden. Een plaats, die niet het gevoel geeft dat de grootste misdadigers van de recente geschiedenis, vereerd worden,” aldus Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO.