Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

De ongelooflijke EO

Bart Schut 06 juni 2020, 10:00
De ongelooflijke EO

Het is toch niet zo moeilijk te begrijpen dat die vlag geen fijn gezicht is voor Palestijnen of zelfs als provocatie kan worden opgevat?’ Met deze woorden sprak Stefan Paas op Twitter deze week zijn begrip uit voor de aanslagen op restaurant HaCarmel. Wie Stefan Paas is? Niet zomaar de eerste de beste in protestants Nederland. Paas is hoogleraar Missiologie aan zowel de Vrije Universiteit in Amsterdam als de Theologische Universiteit van Kampen. Missiologie bestudeert – het woord zegt het al – missie: het verspreiden van het christelijke geloof onder de heidenen. Het daarbij door de eeuwen heen behorende racisme tegen die ongelovigen is nog lang niet uitgestorven, en richt zich in bepaalde kringen binnen de katholieke en protestantse kerken ook tegen Joden.

Ook dat is niets nieuws, aanhangers van de vervangingstheologie maken zich daaraan al bijna tweeduizend jaar schuldig. En het leeft voort tot op de dag van vandaag, denk maar aan de protestantse BDS-organisatie Kairos/Sabeel. De voorzitter daarvan, Kees Blok, vergelijkt Israël graag met het naziregime. Maar terug naar Paas. De theoloog maakt zich hier schuldig aan een staaltje victim blaming waar de honden geen brood van lusten. Stelt u zich eens voor dat hij ditzelfde begrip had uitgesproken voor de rechtsextremisten die in 2016 een molotovcocktail naar een moskee in Enschede gooiden. Want als de Israëlische vlag een provocatie is, is de minaret van een moskee dat dan niet ook?

De VU had Paas in dat geval met pek, veren en al het universiteitsgebouw uitgejaagd. Net zoals zij dat had gedaan als de theoloog had verklaard dat korte rokjes het begrijpelijk maken dat verkrachters toeslaan of dat een skinhead wordt geprovoceerd door het dragen van een hoofddoek.

‘Refojongens’
Het wordt erger. Toen Paas geconfronteerd werd met hoe verwerpelijk zijn uitspraken waren, boog hij niet deemoedig het hoofd. Nee, hij koos de tegenaanval. Het object van zijn toorn? Joden, wie anders? Onder zijn criticasters zaten namelijk redactieleden van de nieuws- en opiniewebsite Joods. nl. Zij hadden het gewaagd aanstoot te nemen aan Paas’ vergoelijkende praat over Saleh Ali als niet meer dan ‘een man met anger management issues (sic)’.

De door en door Joodse redacteuren van de door en door Joodse website omschreef Paas als ‘een FvD proxy club (sic) van refojongens’. Hun Joodse identiteit ontkennen door hen ‘refojongens’ te noemen (interessant trouwens dat een hoogleraar theologie dat als een scheldwoord gebruikt), wordt door velen als antisemitisch beschouwd. Voor iemand als Paas is het niet meer dan een logische consequentie van zijn wereldbeeld: Joden die hun mond durven open te trekken zijn geen echte Joden. Die ziet hij graag zoals men dat in vroegere tijden deed: nederig, angstig en deemoedig. Dat de redacteuren van Joods.nl meer familieleden hebben verloren tijdens de Shoa dan Paas studenten voor zijn fopleerstoel geïnteresseerd kan krijgen, boeit de man niet. En mag je van een hoogleraar niet verwachten dat hij zich enigszins verdiept in de personen over wie hij leugens het internet op slingert?

Toen Paas op zijn faux pas werd gewezen, was zijn rechtvaardiging dat hij als eerste aangevallen was. Blijkbaar rechtvaardigt inhoudelijke kritiek Jodenhaat al evenzeer als een Israëlische vlag in een restaurant. Vervolgens deed hij op Twitter zijn beklag bij een beruchte antisemiet die vanwege zijn nazi-ideeën – ‘Nederlandse politieke partijen moeten Joden preventief weren’ – zelfs niet meer bij The Rights Forum welkom is. Als klap op de vuurpijl wist Paas ook nog het motief van de redacteuren van Joods.nl haarfijn te benoemen: winstbejag. Want klagen over antisemitisme is in zijn woorden een ‘verdienmodel’. Joden doen immers alles om wat extra geld bijeen te graaien, weet u wel?

Wat dit alles met de EO te maken heeft? De Evangelische Omroep is toch ontzettend pro-Joods, pro-Israël zelfs? Stefan Paas mag elke week schitteren in een podcast van de Evangelische Omroep over religie: de ‘Ongelooflijke podcast’. Ik heb het even nagevraagd: de presentator van die podcast, David Boogert, zag niets verkeerds in de woorden van zijn vaste gast, al benadrukte hij dat Paas ‘niet de EO vertegenwoordigt’ met zijn standpunten. Zelfs de ooit zo betrouwbare EO heeft blijkbaar geen moeite meer met groezelige types die terreur tegen Joden in Nederland bagatelliseren en vergoelijken, en die Joodse redacteuren hun etnische en religieuze etniciteit proberen af te nemen. Inderdaad, ongelooflijk.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (10)
Jelte Alma 06 juni 2020, 15:11
Er zijn twee personen met de naam Stefan Paas. Het zijn vader en zoon. De jonge Stefan is inderdaad hoogleraar missiologie. De oudere Stefan sr. was diegene die een aantal jaren geleden de vervangingsleer nieuw leven inblies. Ik vraag me af nu deze twee niet door elkaar worden gehaald? Of heeft Stefan jr. zich aangesloten bij Stefan sr? Of zit ik er naast? Dat kan natuurlijk ook. Ik laat me graag informeren.
Ev Clijnk 06 juni 2020, 16:08
Blijkt wel weer dat er nog steeds mensen zijn die niets hebben geleerd . Dit ondanks de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog en de holocaust ! De zo genaamde nep professor dient zich diep te schamen !!
Binjamin Heyl 07 juni 2020, 10:31
Welke gedaante bekeringsdriftige christenen ook aannemen, zij hebben ten aanzien van ons slechts het doel om ons te bevrijden en te leiden naar de Heere Jezus. Hoe zij hun Blijde Boodschap ook verkopen het doel is: Het is de wil van de Heere Heere dat Zijn volk de Heere Jezus aanvaardt als ook haar Verlosser. De Vredesvorst, Jezus de Christus, zal op de wolken verschijnen en alle Joden verzameld in het land zullen Hem erkennen.
Simon 07 juni 2020, 12:36
De eo betrouwbaar? Dat is al minstens 30 jaar geleden gestopt. En Stefan P. z'n opmerking? niks nieuws, hoort bij de islamisering van nederland.
Cl vooijs 07 juni 2020, 12:41
Zeg per direct mn lidmaatschap op,dacht er toch al een tijdje over na maar nu zeker.
Daw 07 juni 2020, 17:01
Beste gemeenschap, Bij deze wil ik u laten weten te delen in uw verontwaardiging over de uitlatingen van dhr. Paas en de houding van de E.O. Zelf opgegroeid in een christelijk gezin welke jarenlang 'vanzelfsprekend' E.O.-lid is geweest meen ik mijn oprechte spijt hierover te willen en moeten betuigen. Opnieuw een beschamend voorbeeld vanuit wat heet "christelijke richting" van het meten met twee maten. Daarover; het is niets minder dan krom en hypocriet om de joodse gemeenschap als ongelovig te bestempelen terwijl men zelf meent het Woord van de Eeuwige naast zich neer te kunnen leggen. Er staat immers geschreven (boek van de profeet Zacharia) dat de Ene, Rots van Israel zegt; "wie u aanraakt, raakt Zijn oogappel aan." Iemand kan zich nog zo christelijk of gelovig voordoen, maar wie wijs is in eigen ogen en het onderricht van de Ene, Israels Heilige veracht en verwerpt, daar blijft niets van betekenis van over. (Zie Jesaja 5:24.) Als kind leerde ik het verhaal van David die vocht tegen de filistijnse reus Goliath. Nu ik ouder geworden ben en een groeiende verbondenheid met Israel en de joodse gemeenschap ervaar kom ik er tot mijn verbijstering achter dat de zogeheten "christelijke kerk/leer" de rol van Goliath over lijkt te hebben genomen. Door valse uitspraken en een vijandige houding zoals waar u over schrijft en waar veel meer schrijnende voorbeelden van te noemen zijn. We weten hoe het met Goliath afliep en ook waardoor; David liet zich niet intimideren dor iemand die de slagordes van de levende G'd hoonde (!) en trad deze zwaar bewapende reus tegemoet in de Naam van Israels G'd opdat iedereen zou weten: de Ene redt! (Samuel 17:47) Deze Naam is Dezelfde en Zijn Woord is krachtig en betrouwbaar. Vrees dus niets van mensen. Wel hoop ik dat u meer en meer mag merken dat er behalve de mensen die om de een of andere reden menen u de les te mogen leren, óók andere mensen zijn; mensen die u oprecht liefhebben en hoogachten. Juist ook onder hen die 'christelijk' genoemd worden; een term waar mensen, zoals ikzelf, vanwege het anti-semitisme dat onder die vlag heeft plaatsgevonden -en helaas blijkbaar nog steeds plaatsvindt, zich niet mee willen identificeren.
Floor Koomen 09 juni 2020, 09:48
Ik vind het een raar verhaal en een nog vreemdere kop. Dit hele artikel gaat over het (vermeende) antisemitisme van de heer Paas. Toch draagt het artikel de kop met daarin de naam van de EO. Deze omroep is maar een heeeel klein deeltje van het werk van dhr Paas. Waarom dan het artikel in het teken van de EO zetten? Wat is dat voor rare stemmingsmakerij.
Leendert 16 juni 2020, 17:45
Ik vind de EO toch al de verkeerde kant aan het opgaan. In de documentaire Jezus van Nazareth die een tijd geleden werd uitgezonden waarin werd beweerd dat Jezus niet geboren was in Judea Bethlehem maar in een Arabisch dorpje Nazareth dat in Galilea ligt (compleet nergens op gebaseerd) en werd de Romeinse overheersing in de tijd van Jezus vergeleken met het Israëlische leger in Jeruzalem nu. Ik heb daar verschillende vragen over gesteld (ook over hun bewering in de documentaire dat Jezus misschien analfabeet was), maar ik heb nooit een antwoord gekregen van de EO.
mr Cornelis h Blok 19 juni 2020, 09:41
In de synagoge van Arnhem maart 2016 heb ik tegenover de heer Ron van der Wieken, toenmalig voorzitter Overleg van deJoodse gemeenschap met de Overheid in bijzijn van mevrouw Hanna Luden gezegd, dat ik vergelijkingen tussen de unieke wandaden van het Hiltlerrregime en de verkeerde handelingen van Israel in de bezetting van de West Bank betreur en nooit meer zal doen. Later heb ik dat ook de heer van der Wieken in geschrifte meegedeeld. Het NIW moet wel een beetje 'up to cdate ' blijven. Voorts, de stichting Kairos Sabeel Nederland die ik voorzit is geen protestantse organisatie, maar een oecumenische instelling met ook veel katholieke sympathisanten en leden in het bestuur. Het NIW moet wel wat aan onderzoekjournalistiek doen. Altijd tot gesprek bereid, Kees Blok voorzitter Kairos Sabeel Nederland
Bas Fortuin 24 juni 2020, 15:19
@Jette Alma. Wie Stefan Paas is weet ik niet precies. Maar het gegeven dat hij doceert aan dat New Age bolwerk, de VU te Amsterdam maakt al veel duidelijk. Ik las een boek van M. Paasse: Waarom het Christendom moest falen: De hoop van de wereld is gevestigd op de Messiaanse tijd. Wat de EO betreft: In 1999 zei oud-directeur Dorenbos en grote vriend van Israël al: De EO weifelt en glijdt af. De omroep moet meer programma's gaan maken waarin de bijbelse boodschap centraal staat. Alleen dan is de toekomst van de EO gerechtvaardigd." Even later liet ik mij ook uitschrijven. De EO is een allemansvriend geworden en heeft haar Visie met betrekking tot Waarheid totaal verloren.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *