UN Watch, een mensenrechtenwaakhond, is niet welkom op de door veel westerse landen gemeden Durban III-conferentie. Op 22 september begon de derde VN-conferentie over racisme, in de volksmond Durban III genoemd. Durban I (2001) en II (2009) blonken uit in antizionisme en antisemitisme. Israël werd in een officiële verklaring in 2001 veroordeeld als een racistische apartheidsstaat. Dit terwijl over China, Soedan, Iran, Syrië, Zimbabwe en andere landen waarvan ieder weldenkende regering weet dat het daar niet zo best gesteld is met de mensenrechten, werd gezwegen. In 2009 werd die verklaring nog eens bekrachtigd. Geen pottenkijkers
Voor dit jaar lieten de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Australië, Nieuw Zeeland en uiteraard Israël en Nederland dan ook weten niet deel te nemen aan de conferentie. De organisatoren van de conferentie lijken nu te hebben besloten verder geen pottenkijkers nodig te hebben. De ngo (non-gouvernementele organisatie) UN Watch is geschrapt van de lijst van 88 ‘goedgekeurde’ organisaties die de conferentie mogen bijwonen. Wat is UN Watch? Dat is een in Genève gevestigde organisatie met een speciale adviserende status bij de UN Economic and Social Council. Zij heeft banden met het American Jewish Committee en Israël. In het verleden heeft de organisatie kritiek geuit op de UN Human Rights Council, waar volgens UN Watch veel landen deel van uitmaken die het zelf niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Voormalig secretaris- generaal van de VN Koffi Annan was lovend over UN Watch en de directeur generaal van het VN-kantoor in Genève spreekt van het ‘belangrijke werk dat UN Watch doet als ondersteuning van de juiste toepassing van normen en principes van de UN-Charter’. De Agence France-Presse noemde het ook een ‘organisatie die staat voor mensenrechten wereldwijd’.
Prijzenregen
De schijn van het meten met twee maten door de VN wordt nog eens versterkt omdat de organisatie Nord-Sud 21, die zeer hechte banden heeft met het voormalige regiem van Kadhafi, wél welkom is op de conferentie. Muammar Khadaffi heeft deze groep eind jaren 80 opgericht om de ‘Al Khadaffi International Prize for Human Rights’ in het leven te roepen. Winnaars van die prijs waren onder meer de Cubaanse president Fidel Castro, de Venezolaanse president Hugo Chavez en Roger Garaudy, een Franse communist die zich later bekeerde tot de islam en veroordeeld is voor het ontkennen van de holocaust. Ook de Turkse premier Recep Erdogan won de prijs, afgelopen jaar. Hij werd toen in eigen land heftig bekritiseerd om het feit dat hij de prijs niet weigerde. Daarnaast is Ahmedinejad weer van harte welkom om de wereld toe te spreken en te overtuigen van zijn beste bedoelingen aangaande mensenrechten.
Luis in de pels
De directeur van UN Watch, Hillel Neuer, meldde dat de VN geen reden had gegeven voor de weigering. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. „Dit is gewoon gênant voor de UN,” zei hij en hij voegde daaraan toe dat de Hoge commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, een Zuid-Afrikaanse, zich hierover zou moeten uitspreken. UN Watch heeft de naam een luis in de pels te zijn van landen die zitting hebben in de Human Rights Council en zelf slechte cijfers hebben als het gaat om mensenrechten, zoals Cuba en China. Dat gebeurde vaak in niet mis te verstane bewoordingen, waarbij de regeringen werden beschuldigd van machtsmisbruik en hypocrisie. Uiteraard zal de vertegenwoordiger voor de Palestijnse Autoriteit in de Verenigde Staten, Maen Areikat, wel op de conferentie aanwezig zijn. Areikat zei vorige week dat een Palestijnse staat ‘Jodenvrij’ moet zijn. Hij veroorzaakte een paar maanden geleden al een rel bij de Yale Universiteit toen hij trachtte de leergang ‘Interdisciplinary Study of Antisemitism’ te stoppen, wat hem bijna lukte.
Mariane Pearl
UN Watch heeft een alternatieve bijeenkomst georganiseerd in de directe omgeving van het VN-hoofdkwartier in New York, onder de titel: We have a dream, The Global Summit Against Discrimination and Perscution. Tientallen mensenrechtenactivisten uit onder meer China, Syrië, Soedan, Zimbabwe, Noord-Korea, Egypte, Myanmar (Birma) en Iran zullen op deze alternatieve conferentie aanwezig zijn. Mariane Pearl, schrijfster en woordvoerster voor vrouwenrechten in oorlogsgebieden en de weduwe van de vermoorde Wall Street Journal-reporter Daniel Pearl zal de sessie rond empowerment van vrouwen leiden.