Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Elburg, Máxima’s eerste Joodse stap

Redactie 15 juni 2012, 00:00
Elburg, Máxima’s eerste Joodse stap

Foto: Sjoel Elburg, Ton van Dijke

Woensdagochtend 13 juni verrichte prinses Máxima de officiële opening van de uitbreiding van het Verhalenmuseum Sjoel Elburg. Omringd door vrijwilligers en met aan haar zijde opperrabbijn Jacobs. 

Auteur: Awraham Meijers

Langs de korte entree van de Grote Kerk staat uitbundig publiek te wachten, sommigen met presentjes en bloemen, zoals basisschoolleerlinge Mariëlle Mijnheer uit Wezep, die met haar vader speciaal naar Elburg is gereisd om prinses Máxima ‘in het echt’ te zien. Haar ouders hadden vrij gevraagd van school omdat hun dochter ‘een belangrijke ontmoeting’ zou hebben. Geen woord gelogen. Als prinses Máxima even later voorbijloopt, houdt ze halt en neemt met een vriendelijke lach de bloemen en het persoonlijke briefje in ontvangst. Kort ervoor is ze welkom geheten door gedeputeerde Jan Markink, burgemeester Frans de Lange en de voorzitter van het museum Sjoel Elburg, Theo van Ledden.

In een afgeladen volle kerk wordt via de geluidsinstallatie klezmermuziek ten gehore gebracht. Onder de talloze aanwezigen zijn onder meer oud-chazzan Hans Bloemendal en zijn echtgenote en journalist André Knevel die het NIW vertelt nooit eerder in Elburg te zijn geweest. Op de vraag of hij voor de prinses kwam of voor het museum Sjoel Elburg zegt hij geen eerlijk antwoord te geven als hij de sjoel zou noemen: „Maar ik kom hier gauw terug om het nog eens op mijn gemak te bekijken En dat meen ik ook eerlijk.”

Alles wijst erop dat dit Máxima’s eerst officiële optreden is dat betrekking heeft op het Nederlands jodendom. In 2001 bezocht ze in het kader van inburgeringbezoeken met prins Willem Alexander de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, maar dat was een informeel bezoek en bovendien voordat ze prinses werd. Sinds 2001 was zij volgens de directeur van het Joods Historisch museum, Joël Cahen, niet aanwezig bij officiële manifestaties die betrekking hebben op het Nederlandse jodendom; „Maar neem mijn woorden niet als de Tora,” benadrukt Cahen een dag voor de opening. Petra Katzenstein – hoofd educatie Kindermuseum en Hollandsche Schouwburg – is een dag later namens het JHM in Elburg. Joël Cahen zegt graag artikelen in bruikleen te geven aan het museum in Elburg: „Het is belangrijk dat onze collectie ook op andere plekken in ons land wordt tentoongesteld.”

 

Lees de rest van het artikel in NIW #36

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *