Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Gastopinie

En toch

Jacques Monasch 10 november 2023, 11:42
En toch

Een paar maanden geleden, op een zaterdagavond in augustus, liep ik in Tel Aviv mee in een van de indrukwekkende demonstraties tegen de ‘hervormingsplannen’ van Netanyahu en zijn extreemrechtse bondgenoten. Tienduizenden zongen het Hatikva, speeches werden gehouden, de eetmanden kwamen te voorschijn. Het bleef ondanks Netanyahu’s voorstellen nog lang een ontspannen boel rond het centrale plein.

In de zijstraten wachtten de buschauffeurs op kampeerstoeltjes op de demonstranten die ze later die avond terug naar huis zouden rijden. Het zou me niet verbazen dat veel van de latere bezoekers van het vredesfestival erbij waren. Of bewoners van de kibboetsen, vredesactivisten, vrouwen die hulp gaven aan zieken uit Gaza. Israëli’s, niet wetend dat ze over een paar maanden op de meest beestachtige wijze vermoord zouden worden.

Beproeving

En terwijl Netanyahu het land onder hoogspanning bracht, groef Hamas door. Net als de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog in de Mekongdelta had Israël niet door wat er gaande was. Ik heb het gangenstelsel van de Vietcong ooit bezocht. Ziekenhuizen, woningen, scholen en wapens, verdeeld over vele ondergrondse verdiepingen. En wie bovenkomt en het gebied verkent, begrijpt niet hoe de Amerikanen dit gemist kunnen hebben. De rest is geschiedenis.

Terwijl die geschiedenis voor de Amerikanen ophield, beleeft Israël zijn eigen geschiedenis opnieuw. 1400 slachtoffers op een dag, honderden gegijzelden, de zwaarste beproeving sinds de Holocaust. Het handvest van Hamas had afdoende moeten zijn om alert en in uiterste staat van paraatheid te blijven. Maar zelfs Israël werd nonchalant. ‘Nooit meer’ is teruggekeerd, op Israëlische grond. Op grond die veilig had moeten zijn. In een democratie die zijn gelijke niet kent in het Midden-Oosten. Daar is ‘nooit meer’ bewaarheid. 

Niet alleen in Israël is ‘nooit meer’ een holle frase gebleken. Onze straten worden vergiftigd door de haat
tegen Israël

Niet alleen in Israël is ‘nooit meer’ een holle frase gebleken. De straten van Londen, Berlijn, Parijs en Amsterdam, de campussen van universiteiten worden vergiftigd door de haat tegen Israël. Ze worden vergiftigd met antisemitisme, getolereerd en dikwijls gesteund door burgemeesters, politici, ngo’s als Oxfam Novib en Stichting Vluchteling, tot aan wetenschappers van Instituut Clingendael toe. In de straat klinken oproepen tot het kalifaat en de liquidatie van de staat Israël. De plaatsing van struikelstenen wordt uitgesteld, Kristallnachtherdenkingen gaan niet door, terwijl Palestijnse en andere Arabische kanalen op sociale media oproepen tot de strijd in de Europese steden. We staan erbij en kijken ernaar.

Strategie

Ik ben de verbijstering hierover nog nauwelijks te boven. Maar wie Israël, de strijd tegen het islamitisch fascisme, het ‘nooit meer’ lief is, zal uit een ander vaatje moeten tappen. In Nederland en in Europa zal een tegenoffensief moeten komen. Een beweging om de bevooroordeelde media eerder, beter en sterker van repliek te dienen. We zullen ons de redacties moeten ‘invechten’ met kennis, feiten en opinieleiders. Israëlische organisaties en sterke, gezichtsbepalende woordvoerders moeten nieuwe kracht tonen en vooraan in het debat staan. Ze moeten veel beter toegerust worden om deze communicatieslag niet langer te verliezen. 

Er zal een socialemediastrategie moeten komen om met name de jongeren van goede wil te bereiken, als tegenwicht voor haatkanalen als Cestmocro, dat een miljoen volgers trekt. Er zal een public-affairsstrategie moeten komen, gericht op de politiek, om antisemitisme en islamisme te bestrijden. Samen met anderen moeten we wetsvoorstellen maken om waar mogelijk antisemieten uit te kunnen zetten of niet meer toe te laten tot ons land. Organisaties die in andere landen al verboden zijn, moeten ook hier verboden worden. En 4 mei gaat over niets anders meer dan de herdenking van de Holocaust en de wreedheden tegen homo’s, zigeuners en het verzet tegen die fascistische ideologie. 

Onverzettelijk het tegenoffensief inzetten. Ambassades, Israëlische en Joodse organisaties, roep de strategen, de denkers en de doeners bijeen. Het kan nog!

Jacques Monasch is oud-Kamerlid voor de PvdA en gespecialiseerd in internationale betrekkingen

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
Shlomo Itai 10 november 2023, 13:09
We moeten ophouden ons zelf te verbeelden dat we nog in een beschaafde wereld leven. We leven nu in een jungle en in een jungle moet je je gedragen als in een jungle. Alleen een domme leeuw zal het wagen om het veel kleinere stekelvarken aan te vallen. Wij hebben connecties en talenten onder ons, die trainingen kunnen organiseren. We moeten niet wachten op machteloze boswachters, maar zelf de verdediging op ons nemen. We moeten zorgen dat we niet onbestraft kunnen worden aangevallen. Waar kan ik me inschrijven ?
Bas Fortuin 10 november 2023, 13:38
Eens met Jacques Monasch, oud-Kamerlid voor de PvdA en gespecialiseerd in internationale betrekkingen: In Nederland en in Europa zal een tegenoffensief moeten komen. Een beweging om de bevooroordeelde media eerder, beter en sterker van repliek te dienen. We zullen ons de redacties moeten ‘invechten’ met Kennis, Feiten en Opinieleiders. Israëlische organisaties en sterke, gezichtsbepalende Woordvoerders moeten nieuwe kracht tonen en vooraan in het debat staan. Ze moeten veel beter toegerust worden om deze communicatieslag niet langer te verliezen."
Bas Fortuin 10 november 2023, 20:08
Verbeterde Ingezonden. Eens met Jacques Monasch, oud-Kamerlid voor de PvdA en gespecialiseerd in internationale betrekkingen: In Nederland en in Europa zal een tegenoffensief moeten komen. Een beweging om de bevooroordeelde media eerder, beter en sterker van repliek te dienen. We zullen ons de redacties moeten ‘invechten’ met Kennis, Feiten en Opinieleiders. Israëlische organisaties en sterke, gezichtsbepalende Woordvoerders moeten nieuwe kracht tonen en vooraan in het debat staan. Ze moeten veel beter toegerust worden om deze communicatieslag niet langer te verliezen."
O 11 november 2023, 00:18
Het mantra dat in die domme woke hoofdjes zit, is dat Israel een blanke Europese kolonie is met een apartheidsregime , dat de oorspronkelijke bewoners van hun land gejaagd heeft. Mede dankzij de Nederlandse Palestina Omroep NPO. Men zal vol op het orgel moeten, om die onzin te ontkrachten
tiki 11 november 2023, 09:16
Jacques Monash, i.p.v. als Nederlander op vakantie mee te lopen in een van de indrukwekkende demonstraties tegen de hervormingsplannen van Netanyahu en zijn "extreemrechtse bondgenoten".......'met meerderheid verkozen door het ISRAELISCHE volk in een democratie die zijn gelijke niet kent in het Midden Oosten, zou het misschien een goed plan zijn om als ex-PVDA persoon met véle connecties....1) een sociale media strategie op te zetten, 2) een bevooroordeelde & ignorante media van repliek te dienen met juiste informatie (nee, 'palestina' is niet door de Joden gestolen/bezet) , 3) een public affair strategie oprichten & mensen hiervoor aannemen, 4) wetsvoorstellen maken om bepaalde organisaties te verbieden. M.a.w. 'het tegenoffensief inzetten i.p.v. artikelen schrijven in het NIW. Ter informatie....NEVER AGAIN betekent niet dat er nooit meer aanslagen & moordpartijen tegen Joden zullen plaatsvinden (daar zijn té veel vrijwilligers voor), maar dat Joods bloed NEVER AGAIN zonder consequenties verspild zal worden. Dit principe word nu in Israel toegepast, een punt van véél ongenoegen & véél protest van de Internationale Gutmensch Gemeenschap. Na 75 jaar Arabische dreiging & oorlog met het énige doel Israel te vernietigen, Palestijnse terreur om zo veel mogelijk Israelische burgers te vermoorden, 20 jaar Palestijnse (Hamas) raket aanvallen op Israelische burgers, de Palestijnse Hamas /Islamic Jihad slachting op 7 October, de haatspeeches van Iran & co in de gastvrije hallen van de VN (onder groot applaus), de Antisemitische beschuldigingen van VN baas Gutterres zonder énig protest van onze 'beschaafde' EU vrienden die wél ijverig meestemmen/schrijven met iedere anti Israel resolutie om de Joodse geschiedenis te ""corrigeren"" (vooral de linkse hoek doet ijverig mee). Dáártegen zegt Israel nu NEVER AGAIN! Het Israel van gisteren is niet het Israel van morgen want bijna alle naieve vredesactivisten in Israel zijn nu rechtse hardliners geworden en wat alle meelopers in de haat marsen en Westerse media "experts" & influencers daarvan vinden zal ze verder worst wezen! Jacques Monach, ook het Westen van gisteren is niet dat van morgen want guess what......the West is Next!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *