Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Gedonder in de glazen

Redactie 18 november 2016, 00:00
Gedonder in de glazen


coverfoto2
Stel: er komt ongevraagd iemand bij u op de koffie, eet al uw gemberbolussen op, mompelt ‘lekker, die jodenkoeken’, leegt uw portemonnee en maakt u als u protesteert uit voor ‘nazi’.

Door Paul Damen

Timmert u de onwelkome gast in elkaar? Gooit u hem eruit? Of zegt u dat hij ‘niet cultureel, niet respectvol, niet open en niet verwelkomend’ is? Dat laatste deed de Uilenburgersjoel in Amsterdam toen de ultralinkse organisatie Platform Stop Racisme en Uitsluiting de synagoge wilde gebruiken voor haar alternatieve Kristallnachtherdenking, waar vooral de nadruk lag op asielzoekers, islamofobie, Wilders en uiteraard het verderfelijke Israël.
Bij de echte Kristallnacht werden Joden vermoord omdat ze Jood waren, het ultralinkse ‘Platform’ herdenkt juist géén Joden, omdat het Joden zijn en die dús allemaal schuldig zijn aan het leed der Palestijnen. En dus zaten vorig jaar Hamas-aanhangster Haneen Zoabi, het Palestina Komitee en de eenarmige ex-terrorist Ibrahim al-Baz bij de alternatieve Kristallnachtherdenking van het Platform op de eerste rij.
Al jaren herdenkt de Joodse gemeenschap zelf die Kristallnacht. Maar om nog wat ‘Joodsheid’ op hún herdenking te plakken, week het Platform dit jaar uit naar de Uilenburgersjoel. Is het claimen van herdenkingen voor eigen politieke doelen nieuw? Neen. De herdenking van de Februaristaking, oorlogsprotest tegen beginnende pogroms, werd precies zo jarenlang door de communistische partij geclaimd, als protest tegen met name de PvdA. Bij de linkse herdenking van de Kristallnacht daarentegen liet menig PvdA-politicus (zoals oud-burgemeester Ed van Thijn en oud-minister Hedy d’Ancona) zich gebruiken als trekpop van de terroristenvriendjes van het Platform. Dit jaar was Jerry K.L. Afriyie, vooral bekend van zijn verzet tegen het zwart zijn van Zwarte Piet en zijn steun aan de ‘vrijheidsstrijders’ van Hamas, een van de sprekers.

Twintigduizend euro
Protest tegen het Platform werd door hen in een persbericht vergeleken met ‘het monddood maken van het linkse verzet tegen de opkomst van de nazi’s in de jaren 30.’ Je moet maar durven. Maar het Platform durfde meer: toen de Uilenburgersjoel van de zaalverhuur af wilde, dreigde het Platform via een advocaat met een schadeclaim ‘die kon oplopen tot twintigduizend euro’. Het Platform moest en zou die synagoge in. Alsof de sigarettenlobby automaten wil ophangen in de kantine van de kankerkliniek, alsof anti-abortusactivisten hun actiecentrum willen vestigen in de Bloemenhove-kliniek.

Het Platform moest en zou die synagoge in. Alsof de sigarettenlobby automaten wil ophangen in de kantine van de kankerkliniek

Samengevat: eerst wil het Platform het wereldleed herdenken over de ruggen van onze dode Joodse familie, dan chanteert het Platform de nog levende Joden als ze daartegen protesteren.
Het is niet kies om vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog te maken. Maar wie, zoals het Platform, terechte protesten vergelijkt met nazimethoden vraagt erom. Dus. De manier waarop dit Platform via regelrechte chantage – ‘weigeren gaat u geld kosten’ – de Uilenburgersjoel met een boete dreigde, doet in alles denken aan de manier waarop in die wereldoorlog Joden gedwongen hun huis, bedrijf of kunstcollectie moesten afstaan. ‘Weigeren gaat u geld kosten.’ Juist door de herinnering aan dergelijke nazimethoden in praktijk te brengen, was de Kristallnachtherdenking door het Platform alleszins geslaagd.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *