Na fel protest van de vereniging Joodse Naoorlogse Generatie (JONAG) en de vereniging Joodse Oorlogskinderen (JOK) – waarover het NIW eerder dit jaar berichtte – heeft de gemeente Bloemendaal besloten om geen straat naar de controversiële Gezina van der Molen te noemen. In een brief aan betrokkenen laat de gemeente weten dat „we met de naam Gezina van der Molenlaan mensen verdriet doen. Wij hebben dan ook besloten beide straatnamen op het Haringbuysterrein in te trekken. Wij hebben ons niet inhoudelijk gemengd in de discussie over de persoon Gezina van der Molen, maar moeten constateren dat haar naam discussie oproept. Een straatnaam is functioneel en moet neutraal zijn. Daarom hebben we besloten nieuw advies in te winnen bij de straatnaamcommissie Haringbuys.”
Voor JONAG-voorzitter Theo van Praag kwam het besluit van de gemeente toch als een verrassing. „Het is fantastisch nieuws, dat we eigenlijk niet zagen aankomen. Maar de gemeente heeft dit keurig opgelost,“ aldus Van Praag. In september had hij met onder anderen Ron van der Wieken – die namens het CJO het protest ondersteunde – een gesprek op het Bloemendaalse gemeentehuis met burgemeester Ruud Nederveen (VVD) en wethouder Marjolein de Rooij (Groen- Links), die sinds juli in het college van B en W zit.
De gereformeerde Van der Molen is de geschiedenisboeken ingegaan als een vrouw met twee gezichten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam zij actief deel aan het verzet, hielp zij Joodse kinderen met onderduiken en was zij een van de oprichters van verzetskrant Trouw. Maar na de oorlog speelde z ij, als voorzitter van de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK), een uiterst controversiële rol door, geïnspireerd door haar christelijke overtuiging, moedwillig Joodse oorlogswezen toe te wijzen aan meestal gereformeerde gezinnen, ook als er nog Joodse familie was.