Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Gotspesiaans

Redactie 20 september 2018, 00:00
Gotspesiaans

Oud-ambassadeur Nikolaos (Koos) van Dam is hoofdrolspeler in het debacle rond de financiering van Syrische terroristische organisaties door de Nederlandse regering. Hij was lid van een commissie die moest bepalen welke groeperingen Nederlandse militaire steun zouden krijgen. Maar toen hij door Nieuwsuur en Trouw werd ondervraagd over steun aan terroristische organisaties als Jabhat al-Shamiya keek hij als het spreekwoordelijke konijn in lamp.

De rebellenclubjes hadden toch de Riyadverklaring ondertekend, waarin ze beloofden democratie en mensenrechten te verdedigen? Hij stamelde dat hij zich met de details niet bezighield, terwijl hij daar toch de aangewezen persoon voor was. En Riyad, weet u wel, is de hoofdstad van het o zo democratische en mensenrechten verdedigende SaoediArabië. De ervaren diplomaat gaf blijk van een ongeloofwaardige naïviteit, of was het iets anders? Want Nieuwsuur onthulde ook dat Van Dam wel degelijk in nauw contact had gestaan met rebellenclubjes, ze kenden hem bij naam, sommigen verklaarden hem zelfs persoonlijk te hebben ontmoet.

Als ambassadeur diende Van Dam onder meer in Irak en Egypte en hij stond bekend om zijn uitstekende banden met dictator Assad. Ondergetekende had in 2013 het ‘genoegen’ met hem in debat te gaan bij Knevel en Van den Brink. Hij zat daar als woordvoerder van The Rights Forum, waarvan hij nog altijd in de Raad van Advies zit. Schandalig, die mensenrechtenschendingen door Israël, vond hij. Klaarblijkelijk vindt hij mensenrechtenschendingen van door Nederland gesubsidieerde clubjes en het middeleeuwse Saoedi-Arabië géén probleem. Alleen een mensenrechtenverdrag dat wordt getekend in Riyad is al een voorbeeld van gotspesiaanse politiek.

Datzelfde gedrag vertoont een ander lid van de Raad van Advies van The Rights Forum. Van Dams collega, emeritus hoogleraar internationaal recht Cees Flinterman, was dé adviseur van pensioenmagnaat PGGM naar wiens advies het bestuur de oren liet hangen toen Flinterman terugtrekking van investeringen uit vijf banken van het democratische Israël adviseerde. Die waren het grote kwaad en moesten worden geboycot. Diezelfde Flinterman toonde zich in april 2017 bij Nieuwsuur groot voorstander van toetreding van – ja daar is het land weer – Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie, want hij was een voorstander van inclusief denken. Jammer dat Flinterman daar alleen bij de Joodse staat graag een uitzondering voor maakt. Je zou bijna gaan denken dat The Rights Forum intieme banden onderhoudt met het Saoedische koninkrijk.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *