De Joodse studentenvereniging Ijar heeft na twee jaar stuurloos te zijn geweest eindelijk weer een bestuur. Waarom duurde het zo lang en wat zijn de nieuwe plannen?
Door Awi Groen
Heb jij bestuurlijke ambities?’ Het is het meest recente bericht dat gepost is op de website van Ijar, de Joodse studentenvereniging van Nederland, en dateert van 7 juni 2011. Als je de website mag geloven is Ijar sindsdien niet meer actief. Toch zijn de traditionele activiteiten van de vereniging, zoals Skijar, een skireis voor Joodse studenten, en Jewalicious, een feest voor Joodse jongeren, wel gewoon doorgegaan. Na twee jaar zonder bestuur is er nu, tijdens de algemene ledenvergadering van 12 april, een nieuw bestuur gekozen: Jonathan Keyson (voorzitter), Gideon Pappie (secretaris) en Dennis Goldstoff (penningmeester). Allen zeer gemotiveerd om Ijar nieuw leven in te blazen.
Op zoek
Tot de algemene ledenvergadering had Ijar welgeteld twee officiële leden, oud-bestuursleden Chagai Kon en Yoni Vromen. „Yoni en ik fungeerden als interim-bestuur om Ijar ingeschreven te houden bij de Kamer van Koophandel. Ondertussen zochten we naar nieuwe, enthousiaste jongeren om Ijar weer actief te maken,” aldus Kon. „Het is niet ongebruikelijk dat Ijar zonder bestuur zit. Als je terugkijkt, valt er een soort golfbeweging te ontdekken. Elke vier jaar zitten we aan een top of in een dal en niemand weet precies waar de beweging vandaan komt.” Kon werd voorzitter in 2006, na een succesvol Jewalicious-feest, een feest voor Joodse jongeren, in de nachtclub Jimmy Woo te hebben georganiseerd. Hij zag dat Joodse jongeren behoefte hadden aan Ijar in het studentenleven. Voor zijn aantreden in 2006 zat Ijar al twee jaar in een absoluut dal. Leden betaalden geen contributie, er verdween geld uit de kas en het enthousiasme vanuit het bestuur was ver te zoeken. Na het aftreden van Kon in 2008 kwam er een nieuw bestuur, dat de stijgende lijn voortzette, maar het bestuur dáárna, met onder andere Philip Wallage, lukte het niet om het succes van Kon te evenaren. Wallage: „Toen ik in het bestuur zat en het duidelijk werd dat wij er geen tijd meer voor hadden, zijn we op zoek gegaan naar een nieuw bestuur. Dit kwam uiteindelijk alleen op mij aan en na een half jaar zoeken, had ik er ook geen tijd meer voor.”
Het volgende dal
De eerste veranderingen die Kon in zijn tijd als bestuurder doorvoerde waren vooral logistiek. „Ijar bestond destijds uit verschillende afdelingen in studentensteden door heel Nederland. Dit werkte niet door de inactiviteit van plaatselijke besturen en het niet nemen van centrale besluiten. We hebben toen een centraal Ijar-bestuur opgericht en daarnaast het Curatorium.” Het Curatorium is een orgaan dat het centrale bestuur controleert en waar vooral oud-bestuursleden in zitten. „Toen was alles opeens veel overzichtelijker en beter te organiseren. Ijar leefde weer onder Joodse jongeren en we hadden zo’n tweehonderd betalende leden. De feesten die we organiseerden trokken het dubbele aantal mensen en Ijar vervulde weer de functie die zij behoort te vervullen: het bij elkaar brengen van Joodse studenten, en misschien toch ook wel matchmaking.” Zegt Kon met een glimlach. Maar ondanks de populariteit van Ijar hield de golfbeweging aan. Kon: „Na mijn aftreden in 2008 heeft het volgende bestuur Ijar nog wel overeind gehouden, maar na het aantreden van weer een ander bestuur, kwam in 2011 toch het dal. Ik zat destijds in het Curatorium en heb met Yoni de taak op me genomen Ijar, voor de Kamer van Koophandel in ieder geval, in leven te houden.” Dit was het moment waarop de oproep op de website werd geplaatst, maar tussen de oproep en het nieuwe bestuur zouden nog twee jaar van bestuurloos ronddobberen zitten. Blijkbaar vond men Ijar niet meer nodig, Skijar ging toch wel door en er waren andere Joodse clubjes om je bij aan te sluiten. „De drempel om in een bestuur te gaan zitten is vrij hoog. Dat hebben wij geprobeerd te verlagen met het Curatorium, maar het tekort van enthousiaste jongeren is niet zozeer een gebrek aan inzet, maar meer een gebrek aan bereidheid om jezelf voor langere tijd vast te leggen,” zegt Kon.
Nieuw bestuur
Eén enthousiaste student had er geen problemen mee om zichzelf voor langere tijd vast te leggen: Jonathan Keyson, 20 jaar oud, deejay en tweedejaars student psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil zich wel aan een bestuursfunctie wagen. Zijn visie: „Ijar moderniseren, professi onaliseren en vooral weer zo studentikoos te maken als een studentenvereniging hoort te zijn,” aldus Keyson. „Na een Poeriemfeest in Wildschut in 2012 besloot ik me meer te gaan inzetten voor de Joodse gemeenschap. Via Nathan Bouscher kwam ik terecht bij Yoni Vromen, toen interim-bestuurslid van Ijar. We zijn gaan zoeken naar mensen die met mij het bestuur zouden willen vormen, maar dit lukte steeds net niet doordat mensen op het laatste moment van gedachten veranderden. In juni van vorig jaar kwam ik terug uit Israël en Yoni, Dennis Gottlieb en ik besloten toen weer een Jewalicious-feest te organiseren. Dat lukte met financiële hulp van Ijar, dat nog steeds subsidies kreeg. Er kwamen zoveel mensen op dat feest af, dat het voor mij duidelijk was dat er wel degelijk nog steeds vraag was naar Ijar: een vereniging die evenementen organiseert waar je al je Joodse vrienden tegenkomt. Ik heb toen, samen met Gideon Pappie, die al toegezegd had, Dennis Goldstoff gevonden en met zijn drieën hebben we besloten er nu echt voor te gaan.”
Lees verder in NIW 32