Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Cultuur

Inspiratie voor het IDFA

Redactie 17 november 2011, 00:00
Inspiratie voor het IDFA

Het IDFA komt er weer aan en gunt u een blik op de wereld. Het NIW geeft u een lijstje films over Joods en Israëlisch relevante onderwerpen. Samengesteld door Achsa Vissel.

Six Million and One
Een aanrader is ‘ Six Million and One’. Regisseur David Fisher neemt de kijker mee op de emotionele en geografische trip die hij met zijn zus en twee broers ondernam na de dood van hun vader, die in Oostenrijk de Holocaust overleefde. Aanvankelijk vertoonde alleen David interesse in zijn vaders memoires, terwijl zijn zus en broers zich daar vanwege de schokkende inhoud verre van hielden.

Toch weet hij hen uiteindelijk mee te krijgen naar de tunnel in Gusen, waar hun vader dwangarbeid verrichte. Al reizend en onderzoekend discussiëren, bekvechten, lachen en zwijgen de vier met elkaar op een manier die je doet vergeten dat ze met zoiets gruwelijks als Tweede Wereldoorlog bezig zijn.
De regisseur zegt er zelf over: „Dit is geen film over de Holocaust […] maar over een zeldzame intimiteit tussen broers en zus die pijn vervangt met bitterzoete humor.” Six Million and One, David Fisher, 2011, Israël/Duitsland/Oostenrijk, 18 november, 21.00 uur, Munt 9, 19 november, 19.15 uur, Tuschinski 3, 21 november, 21.15 uur, Tuschinski 4, 23 november, 11.00 uur, Munt 11.

Free Improvisation
Verhaal van de gepassioneerde muzikant Jean Claude Jones, die lijdt aan MS. De chronische ziekte krijgt zijn liefde voor muziek er niet onder. Regie: Doron Djerassi, Israël, 2011, 50 minuten.

Becoming Bert Stern
Warm portret over de Amerikaanse fotograaf Bert Stern die diva’s van deze wereld vereeuwigde; van Marilyn Monroe tot Scarlett Johansson. Uit de film komt een beeld naar voren van een man die vrouwen aanbad, maar in het dagelijks leven niet goed raad met ze wist. Regie: Shannah Laumeister, VS, 2011, kleur, 93 minuten.

Things that Matter
Een van Nederlands meest geliefde documentairemakers portretteert vanuit zijn standplaats Den Ilp zichzelf en zijn dochter. Regie: Frans Bromet, Nederland, 2011, 85 minuten.

Bobby Fischer Against the World
Een documentaire over het leven van schaakgrootmeester Bobby Fischer. De film vertelt onder meer over de gebeurtenissen die tot zijn verbanning uit zijn vaderland, de VS, leidden. Regie: Liz Garbus, VS, 2010, 92 minuten.

Sing Your Song
Portret van de zanger/acteur Harry Belafonte, die tijdens zijn veelbewogen leven onder meer een grote rol in de burgerrechtenbeweging speelde. Regie: Susanne Rostock, VS, 2010, kleur/ zwart-wit, 104 minuten.

Carte Blanche
Portret van het intense en hectische leven van traumachirurg Dror Sofer, die slachtoffers van steekwonden, aanrijdingen en mislukte zelfmoordpogingen behandelt. Zijn patiënten zijn zowel Israëlisch als Palestijns. Regie: Alexandre Louis Daniel Goetschmann, Israël, 2011, 71 minuten.

Fragments of Palestine
Portret van drie jongeren, Israëlisch, Palestijns en Brits, die ieder op een eigen manier worstelen met de politieke situatie in Israël. Regie: Marie Caspari, Duitsland, 2011, 88 minuten.

Printed Matter
Persfotograaf André Brutmann legde gedurende twintig jaar een enorm fotoarchief aan; een visuele kroniek van het conflict in het Midden-Oosten. Aandacht voor de Eerste en Tweede Intifada en de moord op Jitschak Rabin worden afgewisseld met dagelijkse (familie)taferelen. Regie: Eitan Efrat, Sirah Foighel Brutmann, België, 2011, 28 minuten.

5 Broken Cameras
Met vijf videocamera’s vertelt een Palestijnse landarbeider het verhaal van het verzet van zijn dorp Bil’in tegen de Israëlische autoriteiten sinds 2005. Tijdens het filmen wordt zijn vierde zoon geboren, die je al kijkend op ziet groeien. Regie: Emad Burnat en Guy Davidi, Nederland/ Frankrijk/Israël/Palestina, 2011, 90 minuten.

Hitler’s Children
In deze sober gemaakte film worden (getraumatiseerde) kinderen en kleinkinderen van nazi-kopstukken en -beulen gevolgd: zoals de kleinzoon van de commandant van Auschwitz. Regie: Chanoch Ze’evi, Israël, 2011, 60 minuten.

Voor meer informatie, vertoningsdata en -tijden zie www.idfa.nl

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *