Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

‘Israël achter explosies in Iran’

Een serie mysterieuze ontploffingen in Iran wordt door experts – deels – aan Israël toegeschreven. Zullen de ayatollahs terugslaan?

Redactie 10 juli 2020, 16:03
‘Israël achter explosies in Iran’

Officieel weet niemand wie er achter de aanval op de nucleaire installatie in het Iraanse Natanz zit. Of zelfs maar of het wel echt een aanval was. Wel weten we dat een grote brand op donderdag 2 juli een deel van het complex ten zuiden van Teheran in de as heeft gelegd. En niemand twijfelt aan de berichten dat juist in die installatie moderne nucleaire centrifuges worden gefabriceerd. In die centrifuges wordt uranium met extreem hoge snelheid rondgedraaid, zodat het proces van verrijking op gang komt. Verrijkt uranium is nodig om kernwapens te produceren.

In dat licht is het niet bijzonder gewaagd aan Israël te denken als aanstichter van de brand. Er wordt druk over gespeculeerd of de brand fysiek is aangestoken of vanaf grote afstand is veroorzaakt, bijvoorbeeld door middel van een computervirus. In 2010 zetten Israëlische, Amerikaanse en Nederlandse geheime diensten met een gezamenlijke actie het Iraanse kernwapenprogramma jaren achteruit door een infectie met het Stuxnetvirus. Met de brand in Natanz hebben de Iraniërs volgens experts een à twee jaar vertraging opgelopen, hoewel minder optimistische analisten spreken over maanden.

Tragisch ongeluk
Er waren nog vier andere, vergelijkbare incidenten in de Islamitische Republiek in de afgelopen weken. Op 4 juli ging een elektriciteitscentrale in de provincie Khuzestan, gelegen aan de Perzische Golf, deels in vlammen op. 26 juni vond een enorme explosie plaats in het Khojircomplex, net buiten Teheran. In Khojir worden raketten geproduceerd die kernkoppen kunnen dragen. Op 2 juli, dezelfde dag als de brand in Natanz, deed zich een explosie voor in een medisch complex in Teheran, waarbij negentien mensen om het leven kwamen. En afgelopen dinsdag ontplofte een fabriek in Kahzirak, een buitenwijk van Teheran. Hierbij stierven twee personen.

De explosie van dinsdag, de elektriciteitscentrale en het medische complex kunnen misschien nog afgedaan worden als tragisch ongeluk, maar de andere twee incidenten? Iran zelf doet alsof er weinig aan de hand is, maar dit kan een strategische keuze zijn. Als de Islamitische Republiek toegeeft dat het om Israëlische of Amerikaanse (cyber) aanvallen gaat, zal het regime zich gedwongen voelen terug te slaan. Onbestraft gezichtsverlies kunnen de ayatollahs zich niet veroorloven, zeker niet nu hun land zo zwaar wordt getroffen door een combinatie van het coronavirus en economische sancties. Maar als Iran in de aanval gaat, bestaat het risico dat Israël en de VS terugslaan.

Hackers Normaal gesproken is Teheran niet vies van escalatie, maar het bewind zal lang en hard nadenken voordat ze het kernwapenprogramma verder in gevaar brengen. Zitten de Israëli’s daadwerkelijk achter de verwoestingen in Natanz en Khojir? “Niet alles wat daar gebeurt, heeft met ons te maken,” reageerde minister van Defensie Benny Gantz laconiek op die vraag. Maar een Koeweitse krant kwam met details en een beschuldigende vinger naar Jeruzalem: de centrifuges zouden door een computervirus in brand zijn gestoken en de raketfabriek zou zijn gebombardeerd door ultramoderne F-35 jachtbommenwerpers. Israël zou achter beide aanvallen zitten.

Dus houdt de Joodse staat zijn adem in. De Iraniers zijn zelf niet de minsten als het op cyberterreur aankomt, bewees een aanval op de Israëlische waterhuishouding en riolering eind april. De schade van de operatie was beperkt, maar dat Iraanse hackers überhaupt voorbij de Israëlische cyberdefensie kwamen, mag als een overwinning voor de Islamitische Republiek worden beschouwd. Menigeen verwacht dat de Iraniërs bij een volgende aanval zullen proberen meer schade aan te richten.

Dat kan ook op andere manieren, bleek deze week. De frustratie over Israëlische cyberaanvallen en de constante en succesvolle bombardementen op Iraanse en Hezbollaheenheden in Syrië is de afgelopen jaren zo gegroeid, dat recent verschillende aanslagen op Israëlische doelen in Europa en elders zijn voorbereid. De Mossad heeft tot nu toe alle pogingen verijdeld, meldde een reportage van tv-zender Channel 12, die vanwege censuurbepalingen niet mocht berichten waar precies de aanvallen gepland waren. Mede vanwege dit succes zou premier Benjamin Netanyahu de ambtsperiode van Mossadbaas Yossi Cohen met zeker een jaar willen verlengen.

Foto Khameni.ir

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *