Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israël schiet te hulp

Hulpverleners uit de Joodse staat zijn in het rampgebied in zuidelijk Turkije aangekomen om hulp te verlenen. Loopt Israël zelf gevaar door een grote aardbeving getroffen te worden?

Redactie 08 februari 2023, 15:10
Israël schiet te hulp

Israël reageert op de verschrikkingen van de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied zoals altijd wanneer buren in nood zijn: door te helpen. Ook als de slachtoffers in landen wonen die geen vrienden van de Joodse staat zijn. De eerste Israëlische hulpverleners kwamen al op maandag in Turkije aan, een tweede team van 150 militairen voegde zich de volgende ochtend bij hen en diezelfde avond nog volgde een derde. De IDF noemt de hulp Operatie Olijftak.

Een niet-alledaags schouwspel speelde zich af op de luchthaven van Gaziantep, waar de hulpacties gecoördineerd worden. Een vliegtuig met first responders van de Israëlische vrijwilligersorganisatie United Hatzalah landde naast militaire toestellen uit Qatar en Iran, die daar met hetzelfde doel stonden. Met Qatar heeft Israël geen diplomatieke betrekkingen, terwijl Iran de gezworen vijand van de Joodse staat is.

Het stadhuis van Tel Aviv werd maandagavond uit solidariteit verlicht met de kleuren van de Turkse vlag. Foto: Gemeente Tel Aviv

Meer dan tweehonderd Israëlische artsen, verplegers, reddingswerkers en specialisten op het gebied van psychotrauma zijn al in het zuiden van Turkije aan de slag. Tegelijkertijd trof de IDF voorbereidingen om een veldhospitaal in het rampgebied op te zetten. De Israëli’s zijn ervaren in deze vorm van humanitair werk, het is hun 31e internationale hulpmissie in vier decennia. Terwijl het dodental snel oploopt, beloofde kolonel Vach ‘alles te doen om levens van Turkse burgers te redden’.

Torarollen
Voor velen komt de hulp te laat. Ook de Joodse gemeenschap van Antakia, het historische Antiochië waar al meer dan 2500 jaar Joden wonen, is door de aardbeving getroffen. Ooit telde deze kehila vijfhonderd zielen, aan de vooravond van de ramp waren dat er nog veertien. Gevreesd wordt dat als alle slachtoffers geborgen zijn, het er nog minder zullen zijn. Het huis van de leider van de Joodse gemeenschap in Antakia is ingestort en Saul Cenodioglu en zijn vrouw Fortuna worden vermist.

Ook de plaatselijke synagoge is beschadigd, maar deze staat nog overeind. Dat vertelde rabbijn Mendel Chitrik, een van de leiders van de Turks-Joodse gemeenschap. Op zijn Twitteraccount deelde Chitrik een video waarin te zien is hoe hij de Torarollen uit de beschadigde sjoel in veiligheid brengt. Een andere Turkse Jood, Ishak Ibrahimzadeh, toonde op sociale media een foto van de lege cilinders waarin Sefardiem de sifree Tora bewaren. Duidelijk te zien is dat de muur beschadigd is door de aardbeving.

Israël is de komende tien jaar niet voorbereid op een zware aardbeving

Grote Riftvallei
Terug naar de hulpverlening. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet dinsdag weten via de Russische regering een verzoek om hulp gekregen te hebben van het Syrische regime in Damascus. Netanyahu wil tenten, dekens en medicijnen naar Syrië sturen. Ook is de regering in Jeruzalem bereid gewonden in Israël te behandelen. Syrië en Israël hebben geen diplomatieke betrekkingen en leven op vrijwel permanente voet van oorlog met elkaar. Toch hielp de Joodse staat talloze Syrische burgers tijdens de burgeroorlog in dat land. Opvallend detail: een Syrische regeringswoordvoerder ontkende dat zijn regering Israël om hulp heeft gevraagd.

Een team van 150 IDF-hulpverleners op weg naar het rampgebied in Turkije

En dan is er nog de vraag: loopt Israël zelf het gevaar door een vergelijkbaar zware aardbeving te worden getroffen? In de nacht van dinsdag op woensdag mat het Israëlisch Seismologisch Instituut een beving van 3,8 op de Westoever. Israël ligt in de Grote Riftvallei, historisch gezien een risicogebied voor aardbevingen. De laatste zware deed zich voor in 1927. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voor dit opnieuw gebeurt, al is voorspellen nauwelijks mogelijk. Toch waarschuwen experts dat Israël in ieder geval de komende tien jaar niet voorbereid zal zijn op een zware beving, schrijft The Jerusalem Post.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *