Israëli’s niet gewenst 
Binnenland

Israëli’s niet gewenst 

Redactie 08 augustus 2014, 00:00

Yellowstone_slagharenEen Israëlische familie die een Nederlands vakantiehuisje had geboekt, is geweigerd vanwege hun nationaliteit. „Zolang dit disproportionele geweld van Israël aanhoudt, neem ik geen gasten uit Israël meer aan.” 

De familie Natzitz uit Kiryat Ono, nabij Tel Aviv, verheugde zich op een welverdiende vakantie in Nederland. De vader, moeder en vier kinderen boekten een tot vakantiehuis omgebouwde boerenschuur in Waterland, net buiten Amsterdam-Noord. „Ik heb altijd gehoord dat Nederland zo mooi is en we waren wel toe aan een vakantie, hier gaat bijna dagelijks het luchtalarm af,” zegt moeder Neta Natzitz. Ze boekte via Sababa, een Nederlands reisbureau voor Israëlische toeristen. Maar vorige week donderdag kreeg ze opeens te horen dat de eigenaar van hun vakantiehuis de reservering eenzijdig annuleerde en de gedane aanbetaling had teruggestort. In de mail stond: „Ik cancel deze boeking (…) vooral omdat ik elke dag bozer en bozer en bozer word als ik zie en lees hoeveel ellende en dood en verderf Israël aanricht in Gaza. Zolang dit disproportionele geweld van Israël aanhoudt, neem ik geen gasten uit Israël meer aan.” Natzitz: „Ik was geschokt. Toevallig kreeg ik diezelfde dag het bericht dat de zoon van een vriend van me was omgekomen in de Gazastrook. Dat maakte het extra moeilijk.” Dov Kalmann, directeur van Noya Holidays, de grootste Israëlische touroperator voor reizen naar Nederland: „Ik heb dit in Nederland nog niet eerder meegemaakt. Een soortgelijke situatie was er tijdens de Libanonoorlog in België, en afgelopen juli in Duitsland. Maar het gebeurt gelukkig niet vaak.” De eigenaar van het vakantiehuisje, Mart Muis, verklaart nu dat hij handelde in ‘een vlaag van verstandsverbijstering’. „Nog geen tien dagen eerder was een andere Israëlische familie hier. Ik heb hele avonden gezellig met die man een biertje gedronken en helemaal niet over oorlog gepraat. De familie Natzitz zou de tweede week van augustus komen. Maar woensdag werd ik, getriggerd door het geweld dat ik zag op CNN, zo boos en angstig. Straks komt die oorlog ook hiernaartoe, dacht ik. Toen heb ik, in een opwelling van paniek, naar het reisbureau gemaild dat ik het niet meer zag zitten.”

Terugstorten
Opmerkelijk, aangezien een gezin met vier kleine kinderen over het algemeen geen oorlog met zich meebrengt. Muis: „Het is absoluut niet rationeel. Ik kamp al jaren met angstaanvallen, vanwege een posttraumatische stress-stoornis. Ik ben al sinds 2008 mijn huis bijna niet uit geweest.” Maar volgens Neta Natzitz was het allesbehalve een impulsieve actie. „Eerst hoorde ik dat de huiseigenaar de aanbetaling wilde terugstorten, omdat hij bang was dat onze vlucht gecanceld zou worden. Een dag later had hij besloten om de hele reservering te annuleren, vanwege het geweld in Gaza.” Muis: „Toen de paniekaanval over was, heb ik mijn excuses aangeboden. Ik schaam me diep dat ik hun vakantieplezier heb verpest. Het liefst zou ik deze mensen nu heel gastvrij ontvangen, wat mij betreft gratis.” Maar Natzitz neemt geen genoegen met die verklaring. „Ik denk dat hij zijn excuses aanbiedt omdat hij bang is nog meer bezoekers kwijt te raken. Zijn denkbeelden over Israël zullen niet zomaar veranderd zijn.” Yossi Moalem, de Nederlands-Israëlische eigenaar van reisbureau Sababa: „Ik denk dat hij echt spijt heeft, maar ik stuur geen mensen meer naar hem toe. In ieder geval niet dit jaar, en ik denk helemaal niet meer. Zo makkelijk gaat het niet, hij moet betalen voor wat hij heeft gedaan.” Moalem plaatste de afwijzing die hij van Muis ontving op de Facebookpagina van Sababa, wat veel reacties vanuit Israël uitlokte. Mart Muis: „Ik kreeg vrijwel meteen zo’n twintig boze e-mails. Ik heb aan iedereen persoonlijk mijn excuses aangeboden.” De familie Natzitz weet nog niet of ze aangifte gaan doen. „Ik vraag me af of het de moeite waard is,” zegt Neta. „Het gaat niet om de 250 euro extra die ik moet betalen voor de nieuwe accommodatie, maar om het principe. Maar een rechtszaak zal waarschijnlijk niets oplossen.” Elise Friedmann van het CIDI vindt dat de familie ‘zeker aangifte moet doen’. „Het is pure discriminatie. Ze kunnen zelfs een civiele zaak aanspannen. Wellicht wordt de man vervolgd en krijgt hij een boete of een taakstraf.” De familie Natzitz heeft inmiddels vervangende accommodatie gevonden bij Landal Green Parks, via Dov Kalmann van Noya Travels. Kalmann: „Landal heeft een speciale regeling. Als Israëlische gasten als soldaat of reservist worden opgeroepen of als hun vlucht wordt gecanceld, kunnen ze zonder annuleringskosten naar een andere datum overboeken. Ook een manier van omgaan met de situatie.” Neta Natzitz verheugt zich ondanks alles nog steeds op haar verblijf in Nederland. „Onze vakantie gaat gewoon door. Ik verwacht niet dat alle Nederlanders zich zo ongastvrij zullen gedragen.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking