Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Israëlisch bedrijf bedenkt manier om donorloos bloed te produceren

Redactie 11 juli 2022, 17:13
Israëlisch bedrijf bedenkt manier om donorloos bloed te produceren

Het Israëlische bedrijf RedC Biotech heeft een manier gevonden om universele rode bloedcellen te kweken in een laboratorium. Met deze techniek wil het bedrijf tekorten bij bloedbanken bestrijden.

In het lab werd een stamcelbank opgezet met stamcellen van een donor met O-negatief bloed, een universele bloedgroep. De stamcellen worden vervolgens opgekweekt en vermenigvuldigen tijdens dat proces tot een zeer hoge concentratie. Daarna gebruikt het bedrijf de nieuwe techniek om de stamcellen om te zetten in bloedcellen. Zo wordt er een grote voorraad aan bloed gecreëerd, zonder dat er bloeddonoren nodig zijn.

RedC Biotech begon met het ontwikkelen van de techniek toen de coronacrisis toesloeg in Israël. Omdat de ziekenhuizen vol lagen en potentiële bloeddonoren thuis in quarantaine zaten, liepen de tekorten bij de Israëlische bloedbanken in rap tempo op. Grote tekorten zouden voor levensbedreigende situaties kunnen zorgen in het geval van een ramp. Met de nieuwe techniek worden de bloedbanken dus ook een stuk stabieler in voorraad.

Volgens RedC Biotech directeur Ari Gargir is het proces van bloed maken vergelijkbaar met de manier waarop kweekvlees wordt gemaakt. “Kweekvleesbedrijven nemen een stamcel van een koe en maken daar de componenten van een spier, bindweefsel en vet van en stellen de biefstuk samen. We nemen een menselijke, universele donorstamcel en maken er een rode bloedcel van.”

De techniek kan niet alleen voor Israël een oplossing bieden, maar Gargir is van plan om het overal ter wereld beschikbaar te stellen. Om een gezonde bloedtransfusievoorziening te hebben, moet ongeveer drie procent van de bevolking van een land donor zijn. In de Westerse landen is dit vaak wel het geval, maar in bijvoorbeeld Afrika is nog geen één procent donor. “Miljoenen mensen sterven elk jaar als gevolg van onvoldoende en ontoereikende bloedtransfusies,” aldus de CEO.

Ook is het gekweekte bloed een stuk goedkoper. Een transfusie met kweekbloed kost straks ongeveer vijftig euro, terwijl de kosten de huidige behandeling kan oplopen tot zeshonderd euro. Voorlopig is de bloedfabriek in Israël nog de enige, maar Gargir hoopt snel een soort franchise-model op te kunnen zetten om de wereld te voorzien van de indrukwekkende techniek.

Foto: Flash90

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *