Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Agenda

Joods Film Festival 2011

Redactie 23 oktober 2011, 00:00
Joods Film Festival 2011

 

Het Joods Film Festival is jarig. Tien jaar bestaat het nu. Ook Tuschinski, de mooiste bioscoop van Nederland, heeft wat te vieren. Op 28 oktober is het negentig jaar geleden dat het zijn deuren opende. Samen honderd jaar oud! Deze jubileumeditie van het festival heeft als thema ‘Music in Motion’, maar er is meer dan alleen muziek. Naast prachtige films heeft het festival een veelzijdige randprogrammering, zie www.joodsfilmfestival.nl.
Hieronder een selectie en helemaal onderaan vindt u het volledige programma.

 

Les Hommes libres gaat over een Algerijnse moslim die tijdens WOII in Parijs voor de politie spioneert. Als hij bevriend raakt met een Algerijnse Jood, verbreekt hij zijn banden met de politie en ontpopt zich als een ware vrijheidsactivist. De film laat een tot nu toe onderbelicht aspect van WOII zien; moslims konden in Frankrijk, ondanks hun niet bepaald arisch uiterlijk, behoorlijk vrij rondlopen waardoor ze veel Joden konden redden. Het mag bijzonder genoemd worden dat het Joods Filmfestival dit jaar opent met een film die voornamelijk Arabisch gesproken is. Regisseur Ismaël Ferroukhi zal bij de opening aanwezig zijn.

Woe 26 okt., 19.30, zaal 1 (gevolgd door het optreden van Joshua Nelson)

 

Na de openingsfilm van het festival is er een optreden van De ‘Prins van de kosjere gospel’ Joshua Nelson. Gospel (Grieks voor ‘goed nieuws’) wordt meestal geassocieerd met Afrikaans-Amerikaanse kerken, maar Nelson is geboren en opgevoed als Jood. Op achtjarige leeftijd hoorde hij een plaat van Mahalia Jackson en werd verliefd op haar muziek. Hij werd gospelzanger, maar bleef zich verdiepen in het jodendom en verbleef een tijd in Israël. Bij terugkeer in de VS besloot hij om ‘een revolutie in Joodse muziek’ te starten. Hij combineerde Joodse liturgie met gospel en de kosjere gospel was geboren. Door Oprah Winfrey ‘the next big thing’ genoemd.

 

De Jiddische verhalen van Sholem Aleichem zijn wereldberoemd geworden. Wie kent zijn creatie Tevje de melkboer, die uiteindelijk hoofdpersoon werd van de klassieker Fiddler on the Roof, niet? Hoewel de rijke koopmansfamilie van Sholem tot armoe verviel, bleef hij toch schrijven. Regisseur Joseph Dorman geeft met oude beelden en interviews vorm aan het levensverhaal van de beroemde schrijver.

Do 27 okt., 19.30, zaal 2 (met inleiding)

 

Op het festival zijn niet alleen nieuwe films te zien, ook een film uit 1922 heeft er een plek. Breaking Home Ties laat het verhaal zien van twee generaties Joodse immigranten in New York en hoe zij zich van hun Russische verleden proberen te ontdoen. Het ontstaan van de Joods-Amerikaanse cultuur, inmiddels voor iedereen bekend van film en televisie, wordt in deze film prachtig in beeld gebracht. Deze zwijgende film wordt begeleid door geïmproviseerde livemuziek van slagwerker Ruud Wiener, onder meer op marimba en vibrafoon.

Za 29 okt.,19.00, zaal 4 (met live muzikale begeleiding)

 

Het is campy, het is kitsch, het is entertainment. De gelauwerde Israëlische regisseur Eytan Fox maakt met zijn film Mary Lou een kruising tussen Mamma Mia en Glee. De jonge Israëlische homoseksueel Meïr is op zoek naar zijn moeder Mirjam. Zij droomde van een carrière als zangeres en verliet daarvoor haar zoon op zijn tiende verjaardag. In Tel Aviv aangekomen neemt Meïr een nieuwe identiteit aan als succesvolle travestiet Mary Lou.

Za 29 okt., 22.00, zaal6 (in aanwezigheid van regisseur)

 

Voor de liefhebbers is er in de nacht van zaterdag op zondag de Woody Allen Late Night Marathon. Vijf Allen-klassiekers, te weten Wild Man Blues, Annie Hall, Manhattan, Everything You Always Wanted to Know… en Hannah and Her Sisters zijn achter elkaar te zien. Het programma wordt ingeleid door doorgewinterde Allenfan Theodor Holman, die in zijn columns vaak over zijn idool heeft geschreven. Tussen de films door zijn er optredens van Amerikaanse stand-up comedians uit de stal van Boom Chicago. De marathon wordt afgesloten met een gezamenlijk ontbijt in Pathé Tuschinski. De filmheld zelf was uitgenodigd, maar liet weten dat hij, hoewel zeer vereerd, helaas niet aanwezig kon zijn… Za 29 okt., 21.30 tot ca. 08.00, zaal 4

 

Voor het eerst maakt het festival dit jaar een directe verbinding met beeldende kunst, door de videoinstallatie … and Europe will be stunned te laten zien. De Israëlische kunstenaar Yael Bartana maakte drie films, Mary Koszmary (2007), Mur i Wieza (2009) en Zamach (2011). De films vormen de inzending van Polen voor de beeldende kunst Biennale in Venetië. Het is uitzonderlijk dat Polen koos voor een Israëlische kunstenares om hun land te vertegenwoordigen.

Zo 30 okt., 12.00, zaal 2 (met inleiding)

Wie kent het niet, het hijgerige duet ‘Je t’aime, mais non plus’ uit 1969? Serge Gainsbourg werd er wereldberoemd mee. En natuurlijk vanwege zijn verhoudingen met Brigitte Bardot, Juliette Greco en Jane Birkin. Joann Sfar probeert in zijn film over Gainsbourg een genuanceerd beeld te schetsen van deze markante zoon van Russische Joden en zijn veelbewogen leven.

Zo 30 okt., 14.15, zaal 2

 

Joden hebben een levendige invloed gehad op de beginselen van de tango, wist u dat? Russische Joden die aan het eind van de negentiende eeuw naar Buenos Aires vluchtten, brachten hun eigen muziek mee en lieten de Argentijnen kennismaken met klezmer. De documentaire Tango, a Story with Jews maakt middels oude opnamen van zinderende tango’s en familieherinneringen deze invloed zichtbaar. Na afloop van de film is er een heuse Tango Salon in de VIP-room van Tuschinsky. Thomas van der Ploeg en Diana Aldenzee, leraren van dansschool Academia del Tango, zullen het voortouw nemen en de salon inleiden met hun versie van de Argentijnse tango. Aansluitend kunnen liefhebbers losgaan op de dansvloer met tango-dj Rob Nuijten.

Zo 30 okt., 16.30, zaal 3

Het programma

Alle films worden getoond in Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26 – 34, 1017 CN Amsterdam

Woensdag 26 oktober
19.30 Les Hommes Libres, zaal 1
Gevolgd door een optreden van Joshua Nelson

Donderdag 27 oktober
19.15 Cloudy Road (met interview met regisseur), zaal 3
19.30 Sholem Aleichem: Laughing in the Darkness (met inleiding), zaal 2
21.00 Liveoptreden Noam Vazana, VIP-room
22.00 The Socalled Movie , zaal 3
22.15 In Heaven, Underground (met interview regisseuse), zaal 2

Zaterdag 29 oktober
19.00 Breaking Home Ties (met live muzikale begeleiding), zaal 4
19.30 Louder than a Bomb, zaal 6
22.00 Mary Lou (in aanwezigheid van regisseur), zaal 6

Woody Allen Late Night Marathon, zaal 4
21.30 Wild Man Blues
23.45 Annie Hall
02.00 Manhattan
04.00 Everything You Always
06.00 Hannah and Her Sisters

Zondag 30 oktober
12.00 … and Europe will be stunned (met inleiding), zaal 2
12.15 100 Voices: A Journey Home, zaal 3
14.15 Gainsbourg (vie héroique), zaal 2
14.30 Cabaret Berlin: The Wild Scene, zaal 3
16.30 Tango, a Story with Jews, zaal 3
17.00 Dansen in Auschwitz (met inleiding en nagesprek)
17.45 Tango Salon, VIP-room
20.00 The Klezmatics: On Holy Ground. Zaal 3
20.30 Sneak Preview

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *