Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Kanaänitische schat

Israëlische archeologen hebben in de overblijfselen van de bijbelse stad Gezer 3600 jaar oude Kanaänitische godinnenbeeldjes gevonden, plus gouden en zilveren voorwerpen die de Kanaänieten aan hun goden offerden. [...]

Redactie 21 november 2016, 00:00
Kanaänitische schat
Schijf met hanger. Foto Israel Antiquities Authority

Medaillon met maansikkel. Foto Israel Antiquities Authority

Israëlische archeologen hebben in de overblijfselen van de bijbelse stad Gezer 3600 jaar oude Kanaänitische godinnenbeeldjes gevonden, plus gouden en zilveren voorwerpen die de Kanaänieten aan hun goden offerden.

In Tel Gezer, tussen Latroen en Ramle in midden-Israël, zijn bij opgravingen onder meer godinnenbeeldjes aantroff en, een prachtige met goud omrande scarabee en een zilveren medaillon. De beeldjes stellen liefdes-, vruchtbaarheids-, maan- en oorlogsgodinnen voor die tegenhangers waren van de Akkadische goden Ishtar en Sin. De scarabee komt vermoedelijk uit de periode rond 1650 v.d.g.j., de tijd dat de Hyksos regeerden na de Egyptische en Kanaänitische heersers te hebben verdreven. Het medaillon, waarin een achtpuntige ster is gegraveerd met een prominente bol in het midden, is voorzien van twee smalle cilinders waar een koord of ketting doorheen kon. Hiermee kon een hoornen maansikkel worden bevestigd (zie foto boven). Ook werd er een roestige klomp zilver gevonden die, toen eraan gemorreld werd, uiteenviel in fragmenten van ringen en een ketting.

Toen er aan de roestige klomp zilver gemorreld werd, viel die uiteen in fragmenten van ringen en een ketting

Doek
De archeologen denken dat de schat onder het gebouw is neergelegd om het huis door de goden te laten zegenen. Ook gaat het wellicht om een off erande bedoeld om de Mesopotamische/Kanaänitische goden met die van Egypte te verbinden. De kostbaarheden waren in een linnen doek verpakt en in een kleien pot verborgen in de fundering van een gebouw. Het linnen op zich blijkt ook al bijzonder. Er zijn namelijk eerder nog maar twee stukken stof uit de Kanaänitische tijd in Israël gevonden: een in Jericho en een in Risjon Letsion. “Een mooie vondst die ons meer leert over de Kanaänitische cultuur,” zegt opgravingsleider Tsvika Zuk. “We zijn hier al zeven seizoenen aan het graven en dit is tot nu toe echt het hoogtepunt.” De ontdekking is gedaan door onderzoekers van de Israel Nature and Parks Authority en de New Orleans Baptist Theological Seminary onder toezicht van de Israel Antiquities Authority.

Strategisch
De locatie Tel Gezer is archeologisch interessant omdat het een belangrijke stad was in de Kanaänitische tijd en ook daarna, toen koning Salomo de stad herbouwde. De stad lag aan de strategische kustweg tussen Egypte en Mesopotamië. Afgelopen zomer werd er een paleis uit de tijd van koning Salomo gevonden – echter nog zonder bewijs dat er ooit Israëlitische koningen woonden. Amerikaanse archeologen vonden er stukken Filistijns aardewerk, wat het bijbelverhaal onderschrijft over de Filistijnen die in Gezer woonden en werden verslagen door koning David. In 2013 stuitten archeologen op een tot dan toe onbekende Kanaänitische stad uit de 14e eeuw v.d.g.j. (de Late Bronstijd) onder de ruïnes van Kanaänitisch Gezer. Zij vonden potten, cilinderzegels en een grote scarabee met de beeltenis van de Egyptische koning Amenhotep III.

Scarabee. Foto Israel Antiquities Authority

Scarabee. Foto Israel Antiquities Authority

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *