Levenslang voor aanslagpleger Joods Museum Brussel
Nieuws

Levenslang voor aanslagpleger Joods Museum Brussel

Redactie 12 maart 2019, 00:00
Levenslang voor aanslagpleger Joods Museum Brussel

Mehdi Nemmouche, de man die in 2014 vier mensen dood schoot in het Joods Museum in Brussel, heeft levenslang opgelegd gekregen. De Belgische rechter deed vandaag uitspraak.

Donderdag werd de 33-jarige Franse Nemmouche al door een twaalfkoppige jury schuldig bevonden. Zij achtte bewezen dat hij de terroristische daad pleegde waarbij vier slachtoffers werden vermoord. Een jaar voor zijn daad vocht de man nog voor IS in Syrië. Nemmouche werd veroordeeld voor alle ten laste gelegde feiten. De Belgische rechter veroordeelde hem tot levenslang plus 15 jaar terbeschikkingstelling.

De 30-jarige medeplichtige Nacer Bendrer werd veroordeeld tot 15 jaar plus 5 jaar terbeschikkingstelling. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie heeft Brendrer de wapens, een Kalasjnikov en een mitrailleur, geleverd die werden gebruikt tijdens de aanslag. De twee veroordeelden zouden elkaar hebben ontmoet toen zij vastzaten in dezelfde gevangenis.

Bij de aanslag op 24 mei 2014 kwamen twee medewerkers van het museum en twee toeristen uit Israël om het leven nadat Nemmouche het vuur op hen opende. Het lukte de dader in eerste instantie om weg te komen, maar een week later werd hij opgepakt in de Franse stad Marseille. Op dat moment had hij de Kalasjnikov die werd gebruikt tijdens de aanslag bij zich. Het wapen was gewikkeld in een doek met daarop IS-leuzen.

Het Joods museum spreekt in een reactie van ‘een eerbetoon aan Myriam en Emmanuel Riva, Alexandre Strens en Dominique Sabrier’ en ‘een overwinning van de rechtsstaat op het kwaad.’ Tijdens de behandeling van de zaak ontkende Nemmouche voortdurend dat hij de aanslag heeft gepleegd. Volgens de Fransman zou hij “er ingeluisd” zijn en zou de Israëlische Mossad daadwerkelijk achter de aanslag zitten. De jury ging niet mee in die complottheorie.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking