De gemeente Amsterdam verordonneerde in juni dat pro- en anti-Israëldemonstranten niet meer tegelijk op de Dam mochten staan en zich over de stad moesten verspreiden. Maar de maatregel lijkt nu averechts te werken.
Jarenlang stonden in het weekend de pro-Israëlgroep Time to stand up for Israel en de pro-Palestijnse eenmansactivist Simon Vrouwe tegenover elkaar op de Amsterdamse Dam. Het nietsvermoedende publiek werd zo regelmatig getrakteerd op het Israëlisch-Palestijns conflict, inclusief schokkende foto’s, die Vrouwe presenteerde als beelden uit Gaza. De gemeente Amsterdam was niet blij met de regelmatige schermutselingen en scheldpartijen tussen demonstranten en passanten. De gemeente beval pro’s en anti’s om voortaan om en om op de Dam te demonstreren. Dit om dreigende ‘overlast, discriminatie, ongeregeldheden en geweldsincidenten’ te voorkomen. “Het staat iedereen vrij om elders in de stad zijn grondrecht op vrije meningsuiting uit te oefenen,” aldus de woordvoerder toen. Sindsdien roeren Vrouwe en aanhang zich niet alleen op de Dam, maar ook op de Nieuwmarkt en het Spui.
Dam
Op de Dam en op het Spui wordt regelmatig ene Robert-Willem van Norren gesignaleerd, gewapend met een bord met hakenkruis-op-Israëlische-vlag. Hij is vaak in gezelschap van andere activisten als Simon Vrouwe en Anja Meulenbelt. Afgelopen zaterdag liep een NIW-lezer die anoniem wil blijven Van Norren tegen het lijf: “Op de een of andere manier drong het niet meteen tot mijn zoons (11 en 8) door dat dit heerschap geen pro-Israël demonstrant was, maar een anti-. Ze vertelden hem vol trots dat zij half Israëlisch waren. De man begon te schelden, stak middelvingers op en maakte een snijdende beweging langs zijn keel. Hij werd hierbij ondersteund door een groepje licht getinte jongeren. Mijn zoons waren geschokt door de agressieve benadering. Het is een grof schandaal dat de gemeente Amsterdam haar inwoners en toeristen blootstelt aan dit soort malloten, om je kapot te schamen!”
‘Dit kan jurisprudentie opleveren voor een Nederlandse toepassing van de onlangs door de EU aangenomen werkdefinitie antisemitisme’
Van Norren heeft inmiddels een proces-verbaal aan zijn broek hangen, meldt adjunct-directeur Naomi Mestrum van het CIDI. “De politie is ter plekke opgetreden vanwege dat hakenkruisbord. De op internet circulerende foto van Van Norren is enkele weken oud. Hij moet binnenkort voorkomen. We zijn benieuwd, want dit kan jurisprudentie opleveren voor een Nederlandse toepassing van de onlangs door de EU aangenomen werkdefinitie antisemitisme, die het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland als zodanig aanmerkt.”
Nieuwmarkt
Op de Nieuwmarkt stuitte Maurice Mol uit Capelle aan den IJssel, gastspreker op scholen voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork, op Simon Vrouwe. Hij was zo ontdaan dat hij een brief schreef aan de burgemeester. “Ik trof een BDS-man met een anti-Israël stand,” vertelt hij. “Ik zei hem dat hij niet op die plek behoorde te staan, omdat Joden, onder wie ikzelf, voor de oorlog in deze buurt hebben gewoond en het overgrote deel is vermoord. Dat interesseerde hem geen bal. Joden hebben in Palestina helemaal niets te zoeken, zei hij. Als bewijs dat er ook wel goede Joden waren wees hij op een afbeelding van bebaarde Joden die demonstreerden tegen de staat Israël [de Neturei Karta-sekte, red.]. De enige andere goede Joden waren volgens hem de Messiaanse Joden. Uiteraard is er vrijheid van meningsuiting, maar niet van antisemitisme. In Frankfurt weigert de gemeente mee te werken aan BDS. Dat zou in Amsterdam ook moeten, zeker als je als burgervader wil verbinden.”
Spui
Op het Spui kwam het dezer dagen tot een ander treffen. Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, stapte van zijn fiets om te kijken ‘wat Simon Vrouwe zoal etaleert’ en werd toen naar eigen zeggen belaagd door pro-Israëldemonstrant Michael Jacobs, getooid met Israëlische vlag. Hamburger: “Hij riep dat ik een antisemiet was, net als Vrouwe, en duwde zijn mobiel op een agressieve manier vlak voor me om me te filmen. ‘Dat kan ik ook!’ riep ik en ging hém filmen met mijn mobiel. Uiteindelijk gaf hij een klap in mijn richting, maar die had een oud dametje nog geen kwaad gedaan.” Michael Jacobs weigert op de aantijgingen van Hamburger te reageren.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dat de partijen elders mogen demonstreren, en elkaar dus in de stad kunnen blijven treffen, op voorwaarde dat de uitingen niet antisemitisch of anderszins discriminatoir zijn en het strafrecht niet met voeten wordt getreden. “Een demonstrant staat niet boven de wet. Afgelopen tijd zijn rond de genoemde demonstraties meerdere aanhoudingen verricht. Ook is opgetreden toen een pro-Palestinademonstrant onlangs een deel van de nazivlag toonde.”