Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Onderwijsvrijheid

Het Amsterdamse D66-raadslid en woordvoerder onderwijs Dehlia Timman wees in een interview met Het Parool op “de toenemende polarisatie; hekken rondom de Joodse scholen, de Turkse strijd op de Gülenscholen en de rechtszaken omtrent islamitisch onderwijs.” Deze uitspraak leidde tot enige commotie binnen de Joodse gemeenschap: die hekken zijn toch niet aan het bestaan van Joodse scholen te wijten? [...]

Redactie 08 november 2016, 00:00
Onderwijsvrijheid
Dehlia Timman. Foto: gemeente Amsterdam

Dehlia Timman. Foto: gemeente Amsterdam

Het Amsterdamse D66-raadslid en woordvoerder onderwijs Dehlia Timman wees in een interview met Het Parool op “de toenemende polarisatie; hekken rondom de Joodse scholen, de Turkse strijd op de Gülenscholen en de rechtszaken omtrent islamitisch onderwijs.” Deze uitspraak leidde tot enige commotie binnen de Joodse gemeenschap: die hekken zijn toch niet aan het bestaan van Joodse scholen te wijten?

“Natuurlijk niet,” reageert Timman tegenover het NIW. “Dat is een misverstand. Het is vreselijk dat Joodse scholen en instellingen bedreigd worden en de schuld daarvoor ligt uiteraard niet bij hen. Ik wilde juist mijn medeleven betuigen, maar dat is in het krantenartikel niet goed overgekomen.” Zij wijt de polarisatie aan de instroom van veel nieuwe Nederlanders die de geschiedenis, waaronder die van de Tweede Wereldoorlog, niet goed genoeg kennen. “Ik kom nog uit een tijd die als regel had: Joden en de oorlog, daar sol je niet mee.”
Timman vindt wel dat bijzondere scholen moeten plaatsmaken voor openbare scholen, die dan een (niet al te dwingend) levensbeschouwelijk karakter kunnen hebben maar geen leerlingen op basis van geloof en/of afkomst mogen weigeren. D66 nam op het partijcongres eind oktober haar motie aan om de vrijheid van onderwijs (vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet) ter discussie te stellen. De partij wil dit Grondwetsartikel nu ‘vernieuwen’ op basis van het beginsel van de scheiding van kerk en staat, om zo verzuiling, polarisatie en kansenongelijkheid tegen te gaan.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *