Ayatollah Khamenei spuwde deze week een rabiate tweet uit over de vernietiging van Israël. Intussen zou Iran volgens Duitse veiligheidsinstanties gewoon doorgaan met zijn raketprogramma. En de Nederlandse regering? Die kijkt de andere kant op.
“Ons standpunt tegenover Israël is hetzelfde dat we altijd hebben gehad. Israël is een kwaadaardig kankergezwel in de West-Aziatische regio dat moet worden verwijderd en geëlimineerd: het is mogelijk en het zal gebeuren.” Was getekend de grote geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei op Twitter, 3 juni.
Een directe oproep tot genocide, waar Twitter zich in dit geval niets van aantrok. Want zoals de Israëlische mensenrechtenactivist, politiek analist en jurist Arsen Ostrovsky ondervond, was het sociale medium niet onder de indruk van zijn verzoek om deze haattweet te verwijderen. “We hebben uw melding onder de loep genomen en hebben geconcludeerd dat er geen overtreding van de Twitterregels tegen opruiende taal heeft plaatsgevonden,” meldt het vogeltje dat hele volksstammen voor heel wat minder flagrante haatzaaierij tijdelijk of permanent heeft kaltgestellt.
De Israëlische ambassade in de Verenigde Staten reageerde ludiek. Die postte met een gifje (een klein filmpje) uit de populaire Amerikaanse film Mean Girls waarin een van de hoofdrolspeelsters zegt: “Why are you so obsessed with me?” (Waarom ben je zo door me geobsedeerd?).
Wel, een van de redenen kan zijn dat de interne protesten tegen de Iraanse regering nog altijd niet zijn verstomd. Hoewel het bij veel media onder de radar blijft, zijn er al sinds december vorig jaar protesten gaande in de Islamitische Republiek. Op 5 juni waren tienduizenden vrachtwagenchauffeurs op de been, uit 25 provincies en 160 steden, om te pleiten voor eerlijker salarissen. Taxichauffeurs toonden zich solidair. Ook kippenboeren kwamen in opstand omdat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Dus wat doet het regime? Zijn pijlen richten op Israël.
Uiteraard voelt Iran zich gepiepeld door de ontvreemding van 100.000 documenten over hun atoomprogramma die de Israëli’s wisten weg te smokkelen uit de hoofdstad Teheran. De rechtse Amerikaanse tv-zender Fox News meldde onderwijl dat de Duitse veiligheidsdienst bewijs had dat Iran rustig doorgaat met de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Het zou gaan om een alarmerend rapport uit Baden-Württemberg, waar een groot deel van de Duitse technologische industrie zich bevindt. In Nederland werd het nieuws nauwelijks opgepikt.
Intussen blijken de nieuw opgelegde sancties richting Iran vanuit Amerika niet het gewenste effect te hebben. Volgens de spreekbuis van het Iraanse ministerie van Olie, Shana, is de export van ruwe olie gestegen van 2,4 miljoen vaten per dag in april naar 2,7 miljoen in mei. Het is aardig om hierbij even de problemen te noemen waarin oliemaatschappij Shell zich een aantal jaren geleden bevond. Shell, tot over zijn oren in Iraanse olie, probeerde tot vlak voor de invoering van de boycot door de Westerse wereld zo veel mogelijk olie uit hun ‘zakenpartner’ Iran te halen. Maar toen moest er nog betaald worden. En dat kon vanwege de instelling van de boycot niet meer. Kortom, Shell had vanwege de rente op niet betaalde rekeningen een hoogoplopende schuld aan het regime. Er werd zelfs gekeken of de schuld via graanleveringen kon worden opgeheven. Nu heeft Shell weer vrij spel.
Lenteliefde
Vrij spel wordt ook geboden door ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken. Iran is, met meer dan 80 miljoen inwoners, immers een enorme groeimarkt. Na het planten van een militair attaché in Teheran door de Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, zoals het NIW onthulde, nodigt Buitenlandse Zaken inmiddels ook het Nederlandse zakenleven uit om eind deze maand mee te gaan op fact finding -missie naar Iran, onder leiding van de directeur Internationaal Ondernemen van het ministerie.
Netanyahu’s bezoek vorige week aan Moskou was niet zomaar een theekransje. Israël hoopt op begrip van Poetin, die als Russische leider een stevige vinger in de Syrische pap heeft. Intussen blijft Nederland, als voorloper in de Europese Unie, doorgaan met de ontluikende lenteliefde met Iran. De voorman van coalitiepartner ChristenUnie, Gert-Jan Segers, twitterde in antwoord op de tweet van Khamenei: “Een leider die meldt dat een land met ruim 6 miljoen Joden een ‘kwaadaardige tumor’ is die ‘verwijderd en uitgeroeid’ moet worden. Huiveringwekkend. Als het er op aan gaat komen, is er voor ons maar één juiste morele keus: bescherming van Israël.” Mooie woorden, en vast gemeend. Maar de daden van Rutte III geven een ander beeld. De koopman heeft het allang gewonnen van de dominee.