Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Polarisatie

Administrator 17 november 2016, 00:00
Polarisatie

NIW foto Esther commentaar 14 jan 2016We zijn nog niet uitgehijgd na de Amerikaanse verkiezingsuitslag of we krijgen alweer onze eigen Nederlandse campagne voor de kiezen. 

Zo was er een ‘debat’ tussen PvdA-coryfeeën Asscher en Samsom. Teleurstellend. Het enige nuanceverschil tussen de twee kandidaten voor het sociaaldemocratische leiderschap is dat tussen de staatsman, want dat is Asscher, en de idealist: Samsom. Voor de leden van de PvdA valt er nauwelijks iets te kiezen sinds enfant terrible Jacques Monasch de handdoek in de ring wierp.

De VARA lijkt meer dan ooit in de maag te zitten met de marginalisering van de partij waaraan de omroep zo lang gelieerd was. Jesse Klaver is zoveel hipper en sexyer. Zijn GroenLinks is de partij met de grootste anti-Israël-aanhang, aangewakkerd door Arjan El Fassed, voormalig Tweede Kamerlid en voorman van Electronic Intifada.

Polarisatie, wat mij betreft is dat het woord van 2016. We hebben het gezien in de Verenigde Staten, waar moddergooien tot kunst werd verheven. We zien het ook in Nederland. De winst van Trump zal de PVV geen windeieren leggen. De PvdA zal betalen voor de verbindende coalitiebereidheid met de VVD. Zij wordt voorbijgestreefd door het radicalere GroenLinks. Maar de beeldvorming is zo leuk, met die alleraardigste ‘Nederlandse Trudeau’.

Beeldvorming. Daarin spelen de media een belangrijke rol. Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, zei bij VARA-programma De Wereld Draait Door lessen te willen trekken uit de verkiezing van Trump. Te lang had de publieke omroep de stem van de ontevredenen genegeerd, was haar boodschap. Ik vrees: too little, too late. Het gaat niet alleen om ontevredenen, mevrouw Rijxman, het gaat vooral om andersdenkenden die de afgelopen jaren door omroepen als VARA, VPRO, NOS, en vlak KRO/NCRV niet uit, categorisch zijn genegeerd en weggezet. Voorbeeld: uit betrouwbare bron weet ik dat IKON-medewerkers jaren geleden al een pact sloten om vooral geen positieve berichtgeving over Israël meer uit te zenden. Dat het de verkiezing van een buitenlandse president moest zijn die zorgde voor uw inkeer, baart mij zorgen.

Een paar uur na Rijxmans ontboezeming mocht DENK-voorman Kuzu gratuit leeglopen bij VARA-programma Pauw. De held van veel anti-Israël-onderbuikers mocht nog eens uitleggen waarom hij Netanyahu geen hand had gegeven. Een vergelijkbare vraag over Erdogan bleef uiteraard uit. Ik ben heel benieuwd wat wij de komende maanden vanuit Hilversum voorgeschoteld krijgen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *