Prominenten willen Joods museum in plaats van Holocaustmonument
Buitenland

Prominenten willen Joods museum in plaats van Holocaustmonument

Redactie 05 juni 2023, 14:41
Prominenten willen Joods museum in plaats van Holocaustmonument

Dik 100 miljoen pond, bijna 120 miljoen euro moet het kosten: het futuristische monument over de Holocaust dat aan de oever van de Thames in Londen zal verrijzen. Pal naast de Houses of Parliament in het Victoria Tower Gardens-park moet het komen, maar de kogel is nog niet door de kerk. Tegenstanders procederen ertegen met het argument dat het te groot is en teveel beslag legt op de ‘groene ruimte’ van het park in Westminster.

Nu hebben die tegenstanders onverwachte bondgenoten gevonden. Een coalitie van geschiedkundigen, politici en Holocaustoverlevenden wil dat het project wordt geschrapt en dat het geld dat doordoor vrijkomt, wordt gebruikt voor een Joods Museum in de Britse hoofdstad. Dat schrijft de Jewish Chronicle.

Het bestaande Joodse Museum in Londen sluit zijn deuren in de wijk Camden, verkoopt het pand en gaat op zoek naar een nieuwe locatie. Perfecte timing om het nieuwe museum wat meer allure te geven dan het – toegegeven, niet erg indrukwekkende – huidige, vinden onder meer historicus Simon Schama, actrice Maureen Lipman, architecte Barbara Weiss en parlementariërs met een divers politiek pluimage.

Victoria Towers Garden in Westminster, waar het Holocaustmonument (zie foto boven) moet verrijzen.
Foto: Andreas Praefcke/Wikipedia

De groep prominenten schrijft in een door de JC gepubliceerde brief: “Er zijn berichten dat het Joods Museum in Camden definitief zal sluiten wegens geldgebrek, Tegelijkertijd drukt de regering een omstreden plan door 102 miljoen pond uit te geven aan een monument en een klein ‘kenniscentrum’ over de Holocaust. Is het niet beter deze fondsen te gebruiken om de tragedie en triomf van het voortschrijdende Joodse leven in Groot-Brittannië te tonen, zoals het museum doet?”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking