
Boten in de Canal Parade, 2013
Het is wereldnieuws, een ‘Joodse boot’ op de Amsterdam Gay Pride. Terecht vinden de organisatoren. „We gaan het heel anders doen, geen clichés meer.”
Door: Annet Röst
Stephen Fry twitterde dat hij er helaas niet bij kon zijn: ‘As one of each I wish I could be there!’ waren de woorden van de wereldbekende Joodse acteur, komiek en homorechtenactivist. Het bericht werd honderden keren geliked en geretweet. Een mooie steun in de rug voor organisator Gideon Querido van Frank. „Fantastisch toch, zo wordt Exodays over de hele wereld opgepikt!” Exodays is de naam van de stichting die Querido van Frank speciaal voor het event opgericht heeft. „Days omdat de gaypride drie dagen duurt, en Exodus: een volk op zoek naar vrijheid. De tocht van Egypte naar het beloofde land door de Rode Zee. Begin 20e eeuw voeren Joden naar Amerika en Palestina. En nu varen wij door de grachten van Amsterdam. Ook op zoek naar vrijheid. Een mooie parallel.” Exodays vindt plaats van 1 tot en met 3 augustus in Amsterdam, waar voor de negentiende keer de Amsterdam Gay Pride wordt georganiseerd. Drie dagen wordt er samen gegeten, gedanst en gevaren, bovendien organiseert Exodays een debat over Joodse identiteit en seksualiteit. „En dan, na het weekend, willen we kijken hoe we verder gaan. Wat betreft het bestuur is het geen eenmalige actie,” zegt Querido van Frank. „Hopelijk volgend jaar weer een boot en gedurende het jaar gaan we kijken wat we kunnen doen. Op het terrein van bijvoorbeeld educatie en dialoog.”
Geen blauw-witte vlaggetjes
Het is niet de eerste keer dat er een ‘Joodse boot’ meevaart, al wordt deze indruk wel gewekt in de media en door Exodays zelf. „We zeggen inderdaad dat we de eerste Joodse boot zijn, maar we bedoelen dat wij het op een nieuwe manier doen,” legt Querido van Frank uit. „Vroegere boten waren meer gericht op Joodse homoseksuelen. Wij zijn er voor de hele LGBT-gemeenschap. Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen. Iedereen is welkom!” Verwacht ook geen blauw-witte vlaggetjes of roze keppeltjes, helemaal passé, aldus Querido van Frank. „En de hora, die gaan we ook niet dansen.” De in Israël geboren Querido van Frank (1974) wil van de clichébeelden af. „We gaan het heel anders aanpakken dan de vorige generatie. We hebben ontzettend veel leuke ideeën, maar die mag ik nog niet verklappen.” Het idee voor Exodays komt uit de koker van David Beesemer, voorzitter van Maccabi Nederland. Een stichting die door educatie, sport en spel leden van de Joodse gemeenschap wil verenigen. Beesemer, die zegt zelf ‘heel erg op vrouwen te vallen’, geeft toe dat het wellicht onverwacht is dat juist hij het voortouw heeft genomen. „Maar ja, we bieden ook sportlessen aan die women only zijn, zodat vrome dames kunnen sporten, terwijl ik ook niet vroom ben. Net zo dacht ik dat er misschien wel behoefte is onder mensen met een gay achtergrond om elkaar te ontmoeten. Die mogelijkheid ontbreekt nog bij Maccabi. In mijn jeugd had je Sjalhomo, maar dat is verdwenen. Zo is het idee ontstaan om dit onder de Maccabi-vlag te faciliteren en mooier dan een boot kan je het toch niet hebben?” Querido van Frank, die al eerder soortgelijke evenementen organiseerde in Nederland en New York, was verrast door de vraag van Beesemer om het initiatief verder te ontwikkelen. „Beesemer kijkt veel verder dan het geijkte. Dat zelfs een mainstreamorganisatie vindt dat ze wat voor homo’s moeten doen, dat is toch wel heel mooi. Het is het bewijs dat het de goede kant op gaat in de Nederlands- Joodse wereld.”
Lees verder in NIW 35