Vorige week was er in Tel Aviv een miljoen dollar te winnen. De prijs ging naar de beste Israëlische startup in het verzekeringswezen.
Dat gaat snel, dacht ik, toen ik een uitnodiging voor de prijsuitreiking in de post kreeg. De verzekeringsindustrie is een ondergeschoven kindje in Silicon Wadi. Startups richten hun pijlen op de bancaire sector, de verzekeraars bleven eigenlijk altijd buiten schot. De conferenties en netwerkavonden van de sector die ik de afgelopen maanden voor deze column bezocht waren altijd in de kleinste zaaltjes. En nu plots dit. Een prijs van een miljoen is zelfs in het knotsgekke startupwereldje van Tel Aviv uitzonderlijk.
Ik besloot te gaan. Adres: de hoofdzaal van de chique galerie Dubnov, vlak bij het mooie museum voor moderne kunst. Ik kwam vroeg, maar het was al bomvol. Er werd champagne geschonken, er waren exquise hapjes, de Franse ambassade was op volle sterkte vertegenwoordigd. Het stoffige verzekeringswezen wordt blijkbaar flink opgeschud.
Jerusalem Venture Partners (JVP), een van de succesvolste durfinvesteerders van dit moment, organiseerde het feest. JVP groeide de afgelopen jaren snel met investeringen in de cybersecuritysector. De beursgang van een aantal digitale beveiligers uit hun fonds bracht torenhoge winsten. De hype rond de Israëlische cybersecuritysector is nog springlevend, maar de investeerders zien nu kansen in het onontgonnen terrein van de verzekeringen. Tijdens de presentatie van de finalisten werd direct duidelijk waarom. Zelflerende algoritmes en militaire technologie worden ingezet om het risicogedrag van polishouders te voorspellen. Alle openbare informatie over jouw privéleven op sociale media wordt geanalyseerd om de premie zo persoonlijk mogelijk te maken. Privacywaakhonden gaan ongetwijfeld aan de bel trekken, maar de opmars van dit soort praktijken lijkt niet te stuiten. De financiële belangen zijn gigantisch.
Onregelmatigheden
Het Franse AXA, een van de grootste verzekeraars en vermogensbeheerders ter wereld, betaalde mee aan het prijzengeld. Hélène Le Gal, de Franse ambassadeur in Israël, hield de openingstoespraak. Verdwenen waren de grijze mannen in pakken in achterafzaaltjes die ik eerder had gezien. De jonge finalisten waren alumni van Harvard en de beste technologie-eenheden van de IDF.
Het meest onder de indruk was ik van Getmeins, een bedrijf dat verzekeringsfraude opspoort en voorspelt door militaire spionagetechnieken toe te passen. Oprichter Eugene Greenberg – ‘veteraan van een van Israëls spionagediensten’, zo meldde hij trots – koppelt zijn ervaring aan technologie die zijn Russische compagnon ontwikkelt. Greenberg had maar enkele zinnen nodig om uit te leggen hoe zijn geavanceerde foto-en tekstanalysetechnieken onbekende onregelmatigheden kunnen blootleggen. In de VS zou het terugbrengen van 1 procent van de fraudegevallen bij verzekeraars al kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing van 35 miljard dollar.
In de VS zou het terugbrengen van 1 procent van de fraudegevallen bij verzekeraars al kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing van 35 miljard dollar
Greenberg won het miljoen. Maar hij was niet de enige. De eerste prijs werd verdubbeld, nog een miljoen ging naar Seegnature, een startup die taaie bureaucratische processen van verzekeraars moderniseert. Hun digitale herkenningstechniek maakt de traditionele handtekening op de papieren polissen overbodig.
Verzekeraars, banken, investeerders en diplomaten cirkelden na de prijsuitreiking om de winnaars heen. Het evenement in galerie Dubnov haalde de belangrijke kranten en blogs. De concurrentie kondigde eigen initiatieven in het verzekeringswezen aan. Ik heb dit al vaker gezien in Israël. Zo worden nieuwe hypes geboren.
Foto (door Dror Sithakol): Winnaar Eugene Greenberg (met bord) tijdens de prijsuitreiking