Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Silicon Wadi: Philips op overnamepad

Redactie 18 juni 2018, 00:00
Silicon Wadi: Philips op overnamepad

Een ware mijlpaal in de zakelijke betrekkingen tussen Nederland en Israël.

Deze column is extra leuk om te schrijven als het onderwerp een Nederlands tintje heeft en gelukkig gebeurt dat regelmatig. Nederlandse bedrijven lopen de deur plat in Israël.

Een aantal jaar geleden zag ik nog vooral handelsdelegaties op technologieconferenties. Daarna kwamen bedrijven die centra voor onderzoek en ontwikkeling in Israël openden. En vorige week was er plots een grote klapper: Philips kocht voor bijna 450 miljoen euro het Israëlische EPD Solutions uit Caesarea, een maker van technologie voor medische beeldvorming. De kranten stonden er vol van want de deal kwam als een verrassing. Toch is Koninklijke Philips al twintig jaar behoorlijk actief in Israël. In de Philipsfabriek in Haifa wordt hoogwaardige medische technologie ontwikkeld en geproduceerd, er werken honderden mensen. Sinds 2014 voert Philips vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam een reorganisatie door met als doel een scherpe focus op het medische segment.

Vorig jaar werd de lichtdivisie, die het trotse Eindhovense bedrijf groot maakte, voor tachtig procent verkocht. Israël speelt een belangrijke rol in de nieuwe strategie van Philips. Eerder dit jaar kondigde Philips aan flink te gaan werven voor de medische tak in Israël, vooral voor de afdeling kankeronderzoek. Het bedrijf investeert al langer in veelbelovende Israëlische startups middels een speciaal fonds, in samenwerking met de lokale farmagigant Teva.

Maar nu werd flink de portemonnee getrokken voor een klein bedrijf waar slechts dertig mensen werken. Maar de beeldvormingstechnologie waarmee artsen via gedetailleerde 3D-opnamen in realtime door het hart kunnen navigeren heeft groot potentieel. Patiënten met hartritmestoornissen hebben baat bij minder invasieve en minder kostbare Philips op overnamepad behandelingen die hiermee mogelijk worden. Het systeem heeft al het Europese CE-keurmerk, maar is nog niet verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Philips schat de markt voor dit soort beeldvormingstechnieken op 1,7 miljard euro. “Het is een van onze meest significante groeisectoren,” meldde een woordvoerder van Philips aan de Israëlische zakenkrant Globes. Wat zeker zal hebben meegespeeld bij de koop is de ervaring van de Israëliërs. EPD werd opgericht door professor Shlomo Ben-Haim, een serie-ondernemer in de medische sector. Ben-Haim is een invloedrijke academicus die posities aan Harvard en het Technion-instituut bekleedde en 480 patenten op zijn naam heeft. Eerdere bedrijven die door hem werden opgericht werden voor honderden miljoenen verkocht. Volgens Philipsdirecteur Frans van Houten heeft de aangekochte technologie het potentieel om een van de belangrijkste behandelbeperkingen bij hartritmestoornissen weg te nemen. “De aankoop past in onze strategie om ons portfolio met beeldgestuurde oplossingen uit te breiden,” zei hij.

Israël loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van medische beeldvormingstechnologie. Veel uitvindingen in de sector vinden hun oorsprong in toepassingen van het Israëlische leger. Met de overname van EPD kwamen ook direct de zorgen. Betekende dit weer een brain drain van talentvolle Israëlische onderzoekers? Philips stelde gerust met een persbericht: de onderzoekers blijven in Israël en worden per heden aangestuurd vanuit Nederland. EPD wordt niet samengevoegd. Het is al met al een ware mijlpaal in de zakelijke betrekkingen tussen Nederland en Israël, maar het nieuws ging eigenlijk vrij geruisloos voorbij. Daar is dan weer een simpele reden voor. De medische sector is nog niet ‘sexy’

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *