Met een serie bijeenkomsten geeft Beth Shalom onder leiding van interim-manager Jeroen Collette inzicht in het beleidsplan ‘De luiken open’. De kwaliteit van zorg en de financiën op orde krijgen, heeft de hoogste prioriteit.
Auteur: Frank Kromer
Een klein half jaar geleden werd het verscherpt toezicht van Beth Shalom door de Inspectie Gezondheidszorg opgeheven. Voor de leiding van het Joodse zorgcentrum was dit het eerste teken dat ze op de goede weg was. Nadat vorige zomer de crisis was losgebarsten – met oud-directeur Michaël Bloemendal als voornaamste slachtoffer – worden de ontwikkelingen bij Beth Shalom kritisch gevolgd door Joods Nederland: kan het zorgcentrum er wel bovenop komen?
Om de toekomstplannen toe te lichten heeft het nieuwe bestuur een serie van vier bijeenkomsten gehouden. Daarbij staat centraal dat vooral de aanwezigen hun zegje mogen doen. Ook deze laatste bijeenkomst op zondag 3 juni wordt goed bezocht. In de eetzaal in het Buitenveldertcomplex bevinden zich cliënten, familie, de raad van toezicht en andere belangstellenden. De toon van de middag is overwegend positief.
De aanwezigen mengen zich in discussies over de kwaliteit van wonen, de Joodse identiteit, de financiering, eigen bijdrage en communicatie. Onder leiding van een gekwalificeerde gespreksleider mag iedereen – in rustige sfeer – zijn punt maken. Verschillende bewoners spreken hun wensen uit voor grotere kamers. Het knelpunt blijft steeds het verdwijnende kapitaal, waardoor er naar creatieve oplossingen moeten worden gezocht. Rabbijn Spiero maakt zich zorgen over het grote verloop van het personeel waardoor de kennis over het jodendom en Joodse cultuur soms achterblijft. Ook het gebrek aan vrijwilligers komt aan de orde. Het grote pluspunt van de bijeenkomsten is echter dat het zorgcentrum weer kan luisteren en praten.
Met de komst van interim-manager Jeroen Collete in augustus lijkt het erop dat het zorgcentrum in ieder geval weer in staat is te communiceren met de buitenwereld: „We zijn al sinds vorig jaar bezig de luiken te openen. Zo heb ik een spreekuur geopend voor medewerkers en cliënten, zijn er familiebijeenkomsten en bijeenkomsten om over de toekomst te praten. Half juni gaat er een nieuwe website de lucht in om nog transparanter te zijn; jaarverslagen zijn dan nog makkelijker te vinden. Essentieel is de communicatie. Dat helpt je imago, als je de boel afhoudt en verdedigt, gaan mensen harder terugduwen.”
Lees de rest van het artikel in NIW #35.