Bheram M., de man die pro-Israël activist Michael Jacobs op het Leidseplein in Amsterdam aanviel, is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. M. kreeg ook twee dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, maar dat is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten waardoor hij niet meer de cel in hoeft. De 23-jarige man kreeg ook een voorwaardelijke straf van 30 dagen en een boete van 570 euro opgelegd.
Jacobs werd op zaterdag 17 maart mishandeld op het Leidseplein. Hij stond daar met een Israëlische vlag omgeknoopt met een groot spandoek te demonstreren. Jacobs zei uit het niets in de rug te zijn aangevallen. De agressieve man trapte Jacobs en scheurde diens spandoek kapot. Ook sloeg hij Jacobs hard tegen zijn oor.
M. verklaarde tegenover de rechter dat hij die dag ‘erg ziek’ was. Hij had last van griep en was bij meerdere ziekenhuizen in de stad weggestuurd omdat hij geen zorgverzekering zou hebben. “Ik was erg gefrustreerd en gaf zomaar iemand een schop.” Daarna verklaarde de man dat Jacobs hem zou hebben geslagen en dat hij uit eigen verdediging ‘met vlakke hand’ een tik zou hebben teruggegeven. Beelden van beveiligingscamera’s op het plein geven echter een ander beeld van de situatie. Op de beelden is te zien dat de man Jacobs schopt, waarna Jacobs achteruit deinst. De man stapt weer in de richting van Jacobs en geeft hem een flinke klap in het gezicht. “Op de beelden is te zien dat u zo hard naar meneer Jacobs uithaalt, dat zijn hoofd naar achteren klapt,” zei de Officier van Justitie tijdens de rechtszitting.
Strafblad
De dader ontkende een antisemitisch motief te hebben. “Ik ben voor Ajax, dus ik kan geen antisemiet zijn.” Ook zou het hem niet om de vlag zijn gegaan die Jacobs droeg. “Het is gewoon een misverstand, het ging niet om die vlag.” Twee maanden voor de aanval op Jacobs moest de man zich ook al voor de rechter verantwoorden voor een ander vergrijp. Hij kreeg toen een maand voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. “U heeft een strafblad van vijftien pagina’s,” merkte de rechter op. De man werd eerder veroordeeld voor drugsdelicten, geweld tegenover politieagenten en mishandelingen.
“De afgelopen tijd zijn er meerdere anti-Joodse aanvallen geweest. Dit was ook antisemitisme en de rechtbank zou dat moeten erkennen,” zei Michael Jacobs zelf tijdens de rechtszitting. Ook zijn advocaat pleitte er voor om de daad te zien als een gerichte antisemitische actie.
Hatecrime
De Officier van Justitie ging daar deels in mee. “Joods-zijn maakt je tegenwoordig extra kwetsbaar, dit doet meteen denken aan de voorvallen bij restaurant HaCarmel.” Toch sprak hij niet van een gerichte antisemitische daad. De OvJ eiste een straf van dertig dagen voorwaardelijk en een taakstraf. Ook vroeg de Officier om een onvoorwaardelijke celstraf van een maand, omdat de man nog in zijn proeftijd zat. Daarbij zou M. een schadevergoeding van in totaal 1500 euro moeten betalen aan Jacobs.
De advocaat van M. was het daar niet mee eens. “De OvJ wil hier een hatecrime van maken, daar is helemaal geen bewijs voor.” Een gevangenisstraf of een geldboete zou volgens de advocaat voor te veel schade zorgen bij zijn cliënt. “Hij heeft al twee dagen vastgezeten, dat is meer dan genoeg.” M. vroeg aan de rechter om hem geen straf te geven, omdat hij zich dan beter zou kunnen richten op een stabiele toekomst.
Taakstraf
“Het gaat hier niet alleen om u, maar ook om wat u meneer Jacobs heeft aangedaan,” antwoordde de rechter op het verzoek van M.” Volgens de rechter was het moeilijk vast te stellen waarom de man specifiek Jacobs uitkoos om te schoppen. “Wij kunnen niet in uw hoofd kijken, maar u loopt wel precies tegen deze demonstrant aan. Dat neem ik u kwalijk.” Ook zei de rechter niet te geloven in het verhaal dat de man gehandeld zou hebben uit noodweer. De aanklacht van mishandeling werd door de rechter als bewezen verklaard.
De rechter ging grotendeels niet mee in de eis van het OvJ. “Ik vind dat u moet voelen dat wat u gedaan heeft niet kan. Maar ik wil u ook nog een kans bieden.” De man kreeg daarop een taakstraf van 60 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen, waarvan twee onvoorwaardelijk. Omdat de man na zijn arrestatie al twee dagen heeft vastgezeten, hoeft hij niet meer de cel in.
Als M. weer de fout in gaat moet hij wél 30 dagen zitten, omdat zijn oude voorwaardelijke straf daar dan bij opgeteld zou worden. Ook moet M. een schadevergoeding van in totaal 570 euro aan Jacobs betalen.
Jacobs liet na afloop aan het NIW weten tevreden te zijn met de rechtszitting. “De rechter en de OvJ hebben mij gehoord en dat geeft heel veel voldoening. Ik ben blij dat de OvJ de aanvallen bij HaCarmel in verband bracht met deze zaak. Dat is al een gigantische stap voorwaarts.”