Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Terug naar de lockdown

Het aantal nieuwe coronabesmettingen was in Israël nog niet eerder zo hoog als in de afgelopen week. Eind mei versoepelde maatregelen worden een voor een weer ingevoerd en een terugkeer naar een volledige lockdown dreigt.

Bart Schut 11 juli 2020, 10:39
Terug naar de lockdown

Achthonderddrie. Op de laatste dag van juni lag het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Israël opeens hoger dan op 2 april, de dag waarvan we hadden gehoopt dat hij het hoogtepunt van de coronacrisis was. Maar 803 bleek niet eens het nieuwe hoogte-, of dieptepunt zo u wilt. Tot nu toe ligt elke dag in juli hoger dan de 765 van 2 april. 1013, 790, 1008, 1115, 788, 791 en zelfs 1473 afgelopen dinsdag, de dag voordat dit NIW ter perse ging. Bijna twee keer zoveel nieuwe besmettingsgevallen als op die dag begin april, waarvan we hoopten dat de cijfers nooit overtroffen zouden worden.

De trend van juli doet vermoeden dat het nog erger zou kunnen worden. Het enige ‘goede’ nieuws: het sterftecijfer blijft achter bij dat uit april. Hoewel op dinsdag toch ook alweer acht coronadoden werden gemeld, een getal dat sinds medio april niet meer was gehaald. Met het hoge aantal besmettingen sinds het begin van deze maand lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat het sterftecijfer in Israël weer het hoge – zij het internationaal gezien nog steeds relatief beperkte – niveau van het begin van de pandemie haalt.

Coronakabinet
Het was een beetje de kroniek van een aangekondigde epidemie. En het bewijs dat de lockdown, ondanks zijn verwoestende gevolgen voor de Israëlische economie, werkt. Want de stijging van de besmettingscijfers begon vrijwel onmiddellijk na het versoepelen van de draconische anticoronamaatregelen die de Joodse staat internationaal tot voorbeeldstaat hadden gemaakt. Israël was de rampzalige toestanden van Italië, Spanje of zelfs Nederland en recenter New York bespaard gebleven, juist omdat de – toen nog demissionaire – regering van Benjamin Netanyahu zo voortvarend had opgetreden.

Maar zijn nieuwe ministersclub, nota bene als het ‘coronakabinet’ omschreven, versoepelde de maatregelen. De Israëli’s bleken er niet klaar voor. En net als in april zijn het opnieuw de ultraorthodoxe en Arabische steden die het zwaarst worden getroffen. Dus dreigen Bibi en zijn nieuwe blauw-witte ‘vrijanden’ terug te keren naar het beproefde recept: de volledige lockdown. Netanyahu zou begin deze week tijdens de ministersvergadering hebben gezegd daar nog maar ‘één stap’ vandaan te zijn. Vooralsnog beperken nieuwe maatregelen zich tot het sluiten van bars, disco’s, sportscholen, zwembaden, evenementenzalen en culturele bijeenkomsten. Binnen mogen er niet meer dan twintig personen bijeenkomen, een maatregel die ook geldt voor synagogen en restaurants. In het openbaar vervoer zal social distancing weer strenger gehandhaafd worden, er zal meer gecontroleerd worden op het dragen van gezichtsmaskers en de boetes bij overtreding van de regels gaan omhoog.

De sluiting van jesjieves, bepleit door virusexperts en progressieve politici, werd getorpedeerd door het dreigement van de ultraorthodoxe partij Verenigd Tora Jodendom uit de regeringscoalitie te stappen. Seculiere oppositieleden bekritiseerden Netanyahu voor zijn zoveelste knieval voor de charediem. Toch zitten de bijna 60 duizend ultraorthodoxe inwoners van Beitar Illit alweer in lockdown, nu hun stad ten zuidwesten van Jeruzalem opnieuw zwaar door het virus is getroffen.

Wereld op zijn kop
De economische effecten van de nieuwe maatregelen worden met angst en beven tegemoet gezien. Het ministerie van Financiën heeft aangekondigd met een nieuwe subsidieronde te komen voor de verliezen die veel bedrijven nu alweer aan zien komen. Luchtvaartmaatschappij El Al wordt – waarschijnlijk tijdelijk – genationaliseerd. De regering leent het in grote problemen verkerende bedrijf 225 miljoen euro en koopt nog eens voor 135 miljoen aan aandelen.

De coronapandemie leidt tot krantenkoppen die een wereld op zijn kop lijken te beschrijven. Zoals deze: ‘Palestijnse Autoriteit eist dat Israël grens met Westoever sluit’. Dit om verdere verspreiding van het virus op de Westelijke Jordaanoever, waar het aantal besmettingsgevallen de afgelopen weken explosief is gestegen, de kop in te drukken. Ironisch, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat Israëlhaters op hoge toon zullen eisen dat ook de blokkade van de Gazastrook wordt verscherpt.

Foto Yonatan Sindel

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *